Условията ще позволяват освобождаване на площите от узрелите посеви със слънчоглед и царевица

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури над климатичните норми, при които ще протичат последните фази от развитието на късните полски култури. При късните хибриди царевица ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрелост.

В началото на седмицата в източните райони се очаква промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозират се валежи и подобрение на почвеното овлажнение в горните слоеве и на условията за предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. В останалата част от полските райони на страната условията ще позволяват освобождаване на площите от узрелите посеви със слънчоглед и царевица.

Прогнозираните превалявания ще благоприятстват развитието на патогени по трайните насаждения – късно кафяво гниене по овощните видове и сиво гниене по гроздето.

Периодът е подходящ за обеззаразяване на семената от пшеница и ечемик. От важно значение за редуциране на редица семеннопреносими болести при зимните житни култури е качественото третиране на семената срещу фузарийно кореново гниене, твърда и праховита главня по пшеницата, ленточна болест и мрежести петна по ечемика и др.