От десетилетия производителите могат да използват естествени врагове в борбата с вредителите. Но в някои случаи тези агенти за биологичен контрол не са ефективни, например защото културата не е подходяща за тях. Бизнес звеното за оранжерийно градинарство и цветни луковици на Университета във Вагенинген, Нидерланидя проучва възможностите на нови агенти за биологичен контрол и нови техники за прилагане.

Изследователката Ада Леман: "Нашата цел? Да гарантираме, че химическите корекции са сведени до минимум."

При някои култури температурите в оранжериите са твърде ниски за успешното прилагане на естествените врагове. Освен това има култури, които сами по себе си не са привлекателни за агентите за биологичен контрол. Например, ако по листата или стъблата на културата има тънък "восъчен слой", който ги прави твърде хлъзгави за съществуващите естествени врагове. Друга възможна пречка е стъблата и листата да нямат малки власинки (трихоми или домати): в този случай културата също не е привлекателна за естествените врагове.

През следващите четири години Университетът Вагенинген ще проучи три възможни решения. Те включват проучване дали паяците са ефективни срещу липраута (при саксийните орхидеи), листозавивачките (при амарилиса и босилека) и трипсите (при саксийните антуриум, карамфил и амарилис). Университетът също така ще проучи дали лалугерите, хищните мухи, различните видове Oриус и паяците са ефективни при култури с по-ниска температура. Освен това екипът ще проучи дали космите по стъблото или листата могат да бъдат имитирани (например с кичури вълна), така че хищните акари да се чувстват добре и в култури без косми по стъблата или листата.

През първите три години изследванията ще се провеждат в лабораторията и изследователските оранжерии на Университета в Блайсвайк, а през последната година намерените решения ще бъдат тествани на практика в търговски дружества.

"Много вредители причиняват финансови щети на производителите. Ако няма подходящи естествени врагове, изкушаващо е да се използват химически средства. Ние - моята колежка Софи льо Хесран и аз - се надяваме, че това може да бъде ограничено и че ще открием нови естествени средства за контрол," казва Леман.

Проектът "Биологичен контрол 2.0" е от типа „публично-частно партньорство" и стартира в средата на май 2024 г.