До края на годината създават компания за производството

Изследователи от нидерландските университети във Вагенинген и Лайден са разработили биологична „бариера", която предпазва растенията от болести и вредители. Става въпрос за лепкаво вещество, което се пръска върху листата, към които се залепват вредителите. Изследователите се надяват, че това лепило за насекоми ще помогне да се намали използването на токсични химически пестициди. Те са публикували своите открития в научното списание PNAS.

През февруари Европейската комисия оттегли предложението си за намаляване наполовина на употребата на химически пестициди. Въпреки това целта за намаляване на употребата им остава поради вредното въздействие на тези пестициди върху здравето на хората, животните и околната среда. В търсене на алтернативи учените от университета във Вагенинген и Лайденския университет се обърнаха за вдъхновение към природата.

"Месоядното растение росянка има така наречените жлезисти власинки, които отделят лепкаво вещество за улавяне на насекоми", казва Томас Коджер, доцент по физикохимия и меки вещества. "Искахме да имитираме това, за да защитим нашите растения и култури по естествен начин."

Целенасочен капан

Изследователите успяват в своето начинание. Те превърнали растителното оризово масло в жълта, лепкава субстанция, като издухали въздух над него и го раздробили на малки частици с помощта на лабораторен блендер. Така се получават топчета с диаметър около един милиметър, които са лепкави като тиксо. Размерът съответства на едно от често срещаните вредни насекоми: трипс. Чрез улавянето на тези насекоми растенията остават по-здрави и е по-малко вероятно да се заразят с гъбичките, които трипсите пренасят със себе си. Засега изследователите са се фокусирали основно върху този вид вредители, но лепилото за насекоми може да работи и срещу други вредители, като например плодовата муха "Сузуки", която в момента заплашва отглеждането на череши. В същото време капките са достатъчно малки, за да не се залепят полезни насекоми, като например опрашителите.

За разлика от химическите пестициди, е малко вероятно насекомите да развият резистентност срещу това лепило, смята Коджър. "Насекомите вече са еволюирали така, че да избягват залепването, например чрез косъмчета по тялото си и неравна повърхност", обяснява той. "Увеличаването на размера на тялото им остава един от малкото методи за бягство от този лепкав капан." Това не е толкова лесно, колкото да се развие толерантност към дадено химическо вещество. Ако това изобщо се случи, то отнема много поколения и се случва само ако лепилото за насекоми се използва в голям мащаб.

(Не)здравословно като олиото за пържене

След нанасянето лепкавото вещество остава по листата в продължение на три месеца и не може да бъде отмито от дъжда. Това е достатъчно дълъг период, за да се контролират вредителите до прибирането на реколтата. Като пръскат културите с лепило за насекоми, преди плодовете да се развият, земеделските стопани свеждат до минимум възможността пестицидът да попадне върху храната. Въпреки това контактът с храната не може да бъде изключен. "Предимството на нашия пестицид пред химическите пестициди е, че можете да видите малките, жълти капки", казва Коджър. "Можете да ги измиете с вода и сапун за съдове." Ако все пак погълнете част от него, той вероятно не е вреден. Тъй като се получава от растително масло, Коджър очаква да не е по-вредно от мазнината за пържене, но учените все още трябва да изследват колко точно е (не)здравословно.

В бъдеще фермерите може да разпръскват лепкавия пестицид върху полетата си. Това може да стане с помощта на съществуващите химически пръскачки. Специална добавка в сместа гарантира, че топчетата не се залепват едно за друго или за машината. Въпреки това изследователите трябва да оценят въздействието върху околната среда. "Предпочитаме да не изхвърляме големи количества олио за готвене върху полетата", казва Коджър. Затова през следващите години те ще проучат колко бързо се разгражда маслото в почвата.

Открита компания

Уверени в своя устойчив пестицид, изследователите от Вагенинген и Лайден планират да създадат отделна компания, която да продължи да разработва и предлага на пазара тази иновация. Те възнамеряват да използват различни отпадъчни масла в зависимост от наличността, като адаптират процеса по подходящ начин. Коджър е ентусиазиран относно компанията: "Удовлетворяващо е да видя как нашата идея може да промени света в рамките на моя живот." Целта на компанията е да започне работа до края на тази година.

След нанасянето лепкавото вещество остава по листата в продължение на три месеца и не може да бъде отмито от дъжда. Това е достатъчно дълъг период, за да се контролират вредителите до прибирането на реколтата.
След нанасянето лепкавото вещество остава по листата в продължение на три месеца и не може да бъде отмито от дъжда. Това е достатъчно дълъг период, за да се контролират вредителите до прибирането на реколтата.