Ако кучето ви изпитва храносмилателен дискомфорт – диария, повръщане, флатуленция (газове), вероятно има чувствителен стомах и нужда от преминаването към специална диета, съобразена с конкретните специфики за хранителни вещества. Като начало консултацията с ветеринарен лекар е препоръчителна, защото той ще помогне в намирането на подходящата диета за конкретното куче и неговата храносмилателна система. Обикновено препоръчват прием на високосмилаеми протеини, въглехидрати и мазнини заедно с пребиотици и пробиотици - те помагат на кучетата бързо да се върнат към нормалното си състояние. Ако има причинител за раздразнения стомах, например пазарити, освен временното преминаване към специална храна за чувствителен стомах, ще се премине към вътрешно обезпаразитяване. Все пак, не е необходимо специално разбиране на цялата кучешка биохимия, за да съумеете да преминете към правилната диета.

Дневният прием трябва да бъде съобразен с размерите и породата на четириногото, така че да отговаря на необходимото за поддържане на оптимално тегло. На пазара има различни видове храни, от нисък, висок и среден клас. Това, което е важно да гледате, не са атрактивните реклами, а съставките. На кучетата, като всеядни са необходими

37 основни хранителни вещества,

разделени в шест ключови групи:

вода, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Дори да не можете да си позволите висококачествена храна, може да готвите домашни ястия, стига да съдържат посочените вещества, които да не са отнети, чрез термична обработка в процеса на готвене. Важно е също така да не давате на любимците си пържени, твърде мазни, солени, трудносмилаеми и нездравословни храни. Обикновено повечето диети съдържат между 18-30% протеин, извлечен от различни видове птици, риба, както и от съставки на растителна основа, като царевичен глутен и соево брашно. Неговата роля е да доставя незаменими аминокиселини и протеинови субединици, които спомагат за поддържането на здрава козина, кожа, нокти, мускули, сухожилия, връзки, хрущяли, като също участват и в правилното производство на хормони.

Мазнините също се съдържат в тези съставки, като ролята им е да помагат в телесните функции като поддържане на температурата, абсорбиране на витамини от тялото, контролиране на възпаления, съхранение на енергия и т.н. Също може да са добър източник на мастни киселини, от които омега-6 за здрава кожа, козина и структура на мембраната, както и на омега-3, които подпомагат съсирването на кръвта и намаляват възпалението. Въглехидратите помагат при храносмилането, източник на енергия са, и наличието им отговаря за възстановяването на раздразнен стомах.

Витамините и минералите могат да се набавят и отделно, ако не се съдържат в избраната храна. При препоръка от ветеринар, може да добавите витамин или минерал, който е дефицит в организма на любимеца ви, под формата на таблетки или прах, които да смесите с храната. Тези вещества отговарят за важните процеси в тялото, като растеж на костите, съсирване на кръвта, производство на енергия, метаболизъм, имунна система, хормони и т.н. Едни от най-важните са B-витамините (биотин, пиридоксин, рибофлавин, тиамин или бета-каротин), също трябва да се включат витамините А и Е за здрава кожа, козина и поддържането на здрава имунна система. Минералите, от друга страна, може да помогнат за поддържането на силна скелетна система, като предлагат подкрепа на нервите и мускулите. Цинк, желязо, калий, калций, манган са основни минерали, а L-карнитинът помага за транспортирането на мастни киселини, както и за подпомагане на клетъчното производство на енергия. Калцият е важна съставка за костите и зъбите, особени при подрастващи и по-големи породи, чиито крайници са в процес на издължаване и укрепване. Той обикновено се съдържа във формулата на храната, под името калциев карбонат, и под формата на костно брашно и суроватъчен протеин. Това, което е излишно за пълноценна диета, но може да срещнете изброено на етикетите са изкуствените консерванти като BHT, BHA и етоксиквин, оцветители и аромати, обозначени като Е числа.

Възможно е кучето да отказва да се храни, заради

начина по който поднасяте храната, или неѝния вид

Суха или мокра храна, преди или след разходка? Това са на пръв поглед въпроси, които не оказват кой знае какво значение, но всъщност го правят. Важно е да поднасяте храната на любимците след разходка, иначе рискувате физическата активност да причини стомашно усукване. Най-добре е да бъде около 30-на минути след разходката. Не се притеснявайте за физиологичните процеси – храната се преработва в тялото през нощта, но ако държите за всеки случай може да обучите кучето да ходи в специално пригодена за целта зона, ако мислите, че ще му се наложи между излизанията. Храненето не трябва да бъде разточителна процедура, хубаво е да бъде рутинен навик, да се случва горе-долу по едно и също време и начин, за да може психиката на кучето да е подготвена и животното да се е адаптирало към този навик. Затова не оставяйте храната да седи повече от 15 минути, дори да не е яло след това премахнете купата, за да изградите здравословни навици за редовно хранене и правилен прием на правилното количество. Ако има проблеми с приема на даден вид храна – суха или мокра, ще трябва да поработите върху положителното подсилване на хранителните навици със стандартни методи, като лакомства и друг вид насърчаване.

Най-важната съставка, която отличава мократа от сухата кучешка храна, е съдържанието на вода. В сухите храни съдържанието на влага е около 8%, докато в мокрите обикновено е около 75%. Това означава, че съдържанието на хранителни вещества, а оттам и метаболитна енергия, определено е по-високо в сухите храни, отколкото в мокрите. Поради силната дехидратация и концентрация на хранителни вещества и енергия количеството суха храна не се равнява на същия обем мокра храна. За да покриете ежедневните енергийни нужди, давайте на кучето

3,5 пъти по-малка порция суха храна в сравнение с мократа

Комбинирането на мокра и суха храна носи редица ползи. Когато е необходимо домашният любимец да премине на мокра храна, тялото ще бъде подготвено за такава промяна. Тази промяна може да се извърши ефективно, бързо и най-важното – без неприятни последици. Не е необходимо да смесвате суха и мокра храна в една купа, когато храните своето куче. Всъщност дори не е необходимо да ги сервирате едновременно. Едно от предимствата на сухата храна е, че тя не се разваля лесно и няма силна миризма, което я прави идеална да я оставите през деня, ако кучето ви предпочита да си похапва, вместо да излапва цялата храна наведнъж. След това можете да му сервирате мократа храна вечерта. Следете предписанията за количество според породата, теглото (или желаното тегло, ако се стремите да наддавате или да намалите телесна маса) и физическата активност. Високоенергийните породи ще приемат по-голямо количество от същата храна в сравнение с куче със същите килограми, но разхождащо се по-кратко време.