Съвети и рецепти как да я приготвим

Пъстървата е благородна риба. Основното й предимство е нежното, деликатно на вкус месо, в което почти не се усеща характерната горчивина, присъща на други представители на семейството на сьомгата. В редица европейски страни пъстървата се нарича „кралска риба". И има защо! От незапомнени времена се сервира по време на пиршества във френските и испанските дворове, а рецепти за ястия от пъстърва се намират в манастирските готварски книги от Средновековието.

Можете да готвите пъстърва по различни начини. Рибата ще бъде еднакво вкусна и в топла салата, и в богата супа или като шиш. Много удобно е да я изпечете във фурната. Може да се постави цяла или нарязана на парчета в тава за печене. А зеленчуците, сосовете, подправките и билките ще ви помогнат да направите вкуса на ястието по-интересен.

Морска или речна пъстърва?

В зависимост от вида, пъстървата може да живее както в солени, така и в сладки води. Невъзможно е да объркате морската пъстърва със сладководната, тъй като те се различават по размер, вкус и цвят на месото. Дори съставът на макро- и микроелементите ще бъде различен.

Рибата, уловена в морето, се отличава с по-високо съдържание на протеини, наличие на йод и омега-3, омега-6 мастни киселини, както и впечатляващ набор от витамини, който включва аскорбинова киселина, витамини D, E, K, PP и група B. Морската пъстърва има специфичен вкус, а месото е яркочервено на цвят с леки мастни прослойки в коремната област.

Химическият състав на речната пъстърва е много по-скромен. Тази риба съдържа по-малко витамини, протеини и мазнини и липсва йод и аминокиселини. Що се отнася до месото, то най-често има бледорозов оттенък, деликатна текстура и приятен, ненатрапчив вкус.

Съвети 

Пъстървата, изпечена във фурната, е хранителна и вкусна. Така приготвена, в рибата се запазват повече хранителни вещества, отколкото при пържене. И за да избегнете кулинарни неудачи, препоръчваме да направите следното преди печене:

  • Първо размразете постепенно рибата – на най-долния рафт на хладилника, за да запази месото вкусната си текстура и естествен цвят;
  • За по-бързо размразяване можете да я поставите, увита в затворена торбичка, в дълбок съд и да сипете студена вода. След около час пъстървата ще се отпусне и можете да започнете приготвянето;
  • ако рибата е цяла, изкормете я. Ако е необходимо, отстранете перките, хрилете и главата. Изплакнете добре в хладка вода и подсушете с домакинска хартия;
  • Препоръчително е да не махате люспите - след изпичане те ще станат почти невидими, но в същото време ще предпази рибата от изсъхване. Ако вече сте почистили пъстървата от люспите, солете с повишено внимание.

Не размразявайте напълно, ако планирате да нарежете пъстървата на пържоли преди печене. Леко замразените парчета ще са по-чисти и ще бъде по-лесно да ги изкормите.

Как да изпечете пъстървата, за да е сочна 

Пъстървата е „самодостатъчен продукт", така че не бързайте да я ръсите с ярки подправки от всички страни. Често те са излишни. Тази риба върви добре със зеленчуци, включително листни.

За да приготвите вкусна пъстърва на фурна, изпечете я с аспержи, червена чушка, тиквички, домати, сладки картофи или копър. За допълнителни вкусови акценти използвайте каперси, чесън, лимон, крема сирене, мед, бяло вино и джинджифил.

Що се отнася до зеленчуците, пъстървата върви най-добре със спанак, копър, магданоз, розмарин, босилек, кориандър и естрагон.

За да сте сигурни, че рибата ще се получи сочна, накиснете я в марината, за приготвянето на която можете да използвате следните комбинации:

  • лимонов сок, зехтин, смес от нарязани билки;
  • соев сос, мед, чесън, лимонов сок;
  • мека дижонска горчица, кленов сироп, зехтин, чесън;
  • сусамово масло, соев сос, джинджифил, черен пипер, чесън;
  • прясно изцеден сок от лайм и портокал, чили на прах, кимион;
  • разтопено масло, чесън, лимонов сок;
  • консервиран ананас, натурално кисело мляко, чесън, нарязани билки;
  • магданоз, бяло вино (или винен оцет), лимонов сок, зехтин.

Не забравяйте, че пъстървата се изсушава много лесно във фурната. Сочността на месото зависи от правилната температура и времето, през което рибата е във фурната.

За да проверите готовността на рибата, боднете я с клечка за зъби. Ако изтича бистър сок, това означава, че пъстървата е готова. При добре сготвена риба, гръбната перка лесно се отделя.

Как се пече цяла пъстърва 

Печената пъстърва е универсално ястие, което се приготвя доста лесно у дома. Изберете по-едра риба, за да има достатъчно за цялото семейство и следвайте препоръките от рецептата.

Продукти: 1 кг пъстърва (без глава, изкормена), лимон, портокал, 2-3 чери домата, 2 стръка розмарин, 4 суп. лъж. зехтин, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Изплакнете добре изкормената риба под течаща вода. Подсушете отвън и отвътре с домакинска хартия. Отрежете перките. С остър нож направете 4-5 плитки разреза от едната страна на рибата. Полейте пъстървата със зехтин. Разпределете го с ръце в целия труп. Поръсете рибата от всички страни с лимонов сок. Подправете с черен пипер и сол, включително и от вътре.

Нарежете портокала и останалия лимон на филийки.

Постелете тава за печене с два слоя фолио. Поставете пъстървата върху него с разреза нагоре. За да предотвратите изтичането на сока в тавата по време на печене, направете страни от фолиото, върху което лежи рибата. Оставете пъстървата да почине за 25 минути. След това добавете към рибата чери домати, цитрусовите резенчета и стръкчета розмарин. Поставете тавата във фурната и печете на 220 °C за 20 минути.

Рибни стекове на фурна 

Приготвянето на крехки пържоли от пъстърва във фурната е чудесен начин да зарадвате любимите си хора с вкусна и здравословна вечеря. Можете сами да нарежете рибата или да купите готови пържоли в магазина.

Продукти: 5 рибни пържоли (шайби), щипка сушен шафран, 1 суп. лъж. растително масло, 25 мл лимонов сок, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: В дълбок съд се смесват прясно изцедения лимонов сок, сол, смлян черен пипер и шафран. Накиснете последователно всяка пържола в получената марината. Оставете рибата да се маринова за 50-60 минути.

Намажете тавата за печене с растително масло, наредете пържолите и печете в предварително загрята на 215°C фурна за 25–30 минути.

Поднесете сочните пържоли от пъстърва с гарнитура от тиквички или бял ориз.

Филе със зеленчуци 

Пъстървата, изпечена във фурната със зеленчуци, ще украси както ежедневната, така и празничната маса. Зеленчуците могат да бъдат избрани по ваш вкус.

Продукти: Основни: 500 г филе от пъстърва, 2 моркова, 1/4 глава пресни броколи, 1/4 глава карфиол, 1/2 лимон, 1 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Марината: 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. портокалов сок, 1 ч. лъж. лимонов сок, прясно смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете филето на порции. Смесете всички съставки за марината, поставете рибата в нея и оставете за 30 минути.

Пригответе зеленчуци. Нарежете морковите и лимона на кръгчета, а зелето накъсайте на съцветия. Поръсете керамичен съд със зехтин и сипете зеленчуците. Посолете ги и ги поръсете със зехтин. Върху тях се нареждат парчетата маринована пъстърва. Намажете всяко парче с останалата марината. Добавете резени лимон.

Поставете формата във фурната, предварително загрята до 220°C и печете 20 минути.

Във фолио с авокадо и бяло вино 

Представяме ви необичайна рецепта за готвене на пъстърва. В допълнение към традиционните съставки като лимон и зехтин, тук има и екзотично авокадо.

Продукти: 500 г филе от пъстърва, лимон, 1/2 глава лук, 20 мл зехтин, 80 мл сухо бяло вино, авокадо, 6 чери домати, сушен босилек на вкус, смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Обелете лимона и изстискайте сока от цитрусовата каша. Посолете рибата и поръсете с прясно изцеден лимонов сок. Оставете да се маринова за 20 минути. Обелете авокадото и отстранете костилката. Нарежете плода на големи кубчета. Нарежете обеления лук на половин пръстени.

Поставете авокадото и лука в тиган, сипете зехтина и запържете на умерен огън 3-4 минути. Дръпнете съда от котлона. Добавете бяло вино, черен пипер и сол и босилек към лука и авокадото. Разбъркайте. Оставете за 20 минути.

Постелете тавата за печене с фолио и направете отстрани бордове. Добавете малко от соса от авокадо и поръсете с лимонова кора. Отгоре поставете филето. Залейте с останалия сос и добавете половинките чери домати.

Покрийте рибата с фолио, за да запазите соковете вътре. Печете на 180°C за 35 минути.

Пъстърва в плик 

Ако искате да включите пъстърва в здравословното си меню, вземете под внимание следната рецепта. Въпреки липсата на масло, рибата е крехка и сочна.

Продукти: 500 г пъстърва, 3 стръка пресен магданоз, подправка за риба и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете изкормената и олющена пъстърва на едри парчета. Посолете и поръсете с подправки. Оставете рибата да „почине" в хладилника за 50 минути. Вземете плик за печене. Сложете пресен магданоз в него - не е нужно да го нарязвате. Разпределете отгоре парчетата риба. Завържете здраво торбата. Загрейте фурната на 190°C и печете 30-35 минути.

С картофи на фурна 

Нашата селекция от рецепти завършва с ястие за всеки повод - пъстърва със сметана, запечена на фурна с картофи.

Продукти: 700 г картофи, 400 г филе от пъстърва, 100 г пармезан, 2 глави лук, 300 мл сметана 20%, 150 мл прясно мляко, 2 суп. лъж. растително масло, пресни билки на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва и се запържва в растително масло, докато омекне. Картофите се обелват и нарязват на тънки филийки. Намажете тава за печене с растително масло, наредете слой картофи и поръсете със сол и черен пипер. Сложете следващия слой пържен лук. Повторете пластовете, като добавите подправки на вкус.

Смесете прясното мляко и 200 мл сметана. Сипете сместа върху картофите в тавата, докато зеленчуковите пластове се покрият почти напълно. Печете картофите на 200°C за 45 минути.

Филето от пъстърва се нарязва на ситно, смесва се с останалата сметана и наситнените билки. Извадете картофите от фурната и ги поръсете с настърган пармезан. Поставете рибата в сметановия сос върху сиренето.

Ястието се пече на 200°C за още 20 минути. Сервирайте топло.