За една елхичка само един брой от любимия весник няма да ви е достатъчен. Съберете няколко. Може да ползвате списания или каталози.

Ако искате по-висока елха, тогава ще ви трябват повече бройки, за да е по-красиво. Трябва да ги зашиете заедно.

Другият вариант е да сгънете вестниците на две, да зашиете с игла и конец сгъвката и с ножица да изрежете старата сгъната част (където са свързани страниците). Но отново зашийте всички вестници заедно – три, четири или пет.

Както сте поставили вестниците на равна повърхност, започнете да сгъвате всяка страница на триъгълник, тоест хващате единия ъгъл и го допирате до средата на вестника. Другият ъгъл сгъвате така, че да допре сгъната вече страница, за да направите остър връх.

Повтаряте на всички страници.

После започвате да навивате на фунийка всяка страница към средата, като придържате с ръка вече направените фунии. Като стигнете до половината, вече може да изправите и да правите фунии на останалите страници. И сте готови.

На върха може да залепите коледна звезда или да нанесете други дребни красоти.

За по-голямо дърво

Друг вариант е да направите фунии от цели (двойни) вестникарски страници. Тук може да използвате вестници с по-голям формат. Не ги режете/късате в средата.
Направете много на брой фунии. Междувременно ваш помощник може да направи някаква основа. Пак може да е от вестник, например да навие хартии на тръби, с три крачета и нагоре стъбло на дървото, да го залепите с тиксо.

След като сте готови, започнете да лепите основата на хартиените клони – фунии. Това става, като сгънете малко от върха на фунията и с тиксо го залепите за хартиеното стъбло. Започнете да ги редите от долу и продължете нагоре, като ги припокривате едно върху друго.

С шишарки

Първо, ще трябва да направите конус от картон, залепен с тиксо. Това ще бъде основата на дървото.

Почнете да залепяте с лепило шишарките в произволна посока. Начупете някои, с които парчета да запълвате дупките. Може и с други украшения.

Ако шишарките са много жилави, някои бодливи, трябва да се режат с градински ножици. Ако са суши, може да се чупят с ръце.