Болестта е трудна за контролиране, затова е важно да се спазват добри практики при отглеждане на културата

Болестта рак по картофите е една от най-опасните за културата. Заразата е установена във всички райони у нас, където се отглеждат картофи. Въпреки че се вземат мерки за ограничаване на болестта, в отделни години и на някои места тя нанася сериозни поражения върху картофената продукция.

Болестта напада всички растителни части без корените. Симптомите са много характерни, те се изразяват в образуване на тумори по клубените и в основата на стъблото. Туморите наподобяват главата на цветното зеле. Галите първоначално са белезникави до кремави, а към края на вегетацията покафеняват или почерняват. Те могат да останат в почвата и след изваждането на картофите.

Тумори могат да се образуват и в хранилищата

по време на съхранението на клубените

Благоприятни условия за развитие на болестта са студените и влажни почви. През пролетта при температура над 8 градуса и достатъчно влажност се осъществява новото заразяване. Цикълът на развитие на болестта продължава, докато има благоприятни условия за това.

Спорите на болестта могат да запазят жизнеността си в почвата до 40-50 години. При наличие на гостоприемник заразата се развива отново.

Фитопатолозите са определили над 20 щама на патогена, които се срещат в различни частни по света. Установено е, че картофите, които са устойчиви на един щам, могат да се податливи на друг. Това прави болестта изключително опасна и трудна за контрол. Заразяването се разпространява на нови полета чрез заразен посадъчен материал, замърсена почва, инструменти и машини, както и с оборски тор от животни, които са хранени със заразени картофи.

Контрол на болестта

Ракът по картофите е болест, включена в карантинният списък на БАБХ. Мерките за ограничаване на разпространението й в страната са дадени в Наредба № 20/02.07.2001 г. Те включват следните практики:

  • На полета, където е установена зараза, се забранява отглеждането на картофи за продължителен период от време. Това се налага, тъй като спорите на болестта могат да се запазят много години при подходящи условия.
  • Не се препоръчва отглеждане на домати на заразени полета, защото културата поддържа жизнеспособността на спорите и нивото на зараза.

На тези площи се разрешава отглеждане на картофи само след лабораторен анализ на почвата, който доказва, че в нея вече няма зараза.

Добри практики:

  • Регистрация и ежегодна актуализация на стопанството в Областната дирекция по безопасност на храните – отдел „Растителна защита" – най-късно до 1 март на производствената година.
  • Предварителен анализ на почвата, където ще се отглеждат картофи.
  • Използване на сертифициран посадъчен материал. Всички картофи трябва задължително да се анализират преди издаването на документи за търговия.
  • Почистване от остатъци и обеззаразяване на инвентара – трактори, прикачна техника, машини за вадене на картофи, хранилища, каси, контейнери за съхранение и т.н. с подходящи дезинфекционни средства.
  • Движението извън района на производство и търговия на картофи за консумация на пазари, борси и тържища се извършва задължително с прикрепен на опаковките етикет, на който се изписва регистрационния номер на производителя, независимо в коя страна от Европейския съюз са произведени картофите.
За съхранение трябва да се оставят само здрави клубени от полета с добър здравен статус
За съхранение трябва да се оставят само здрави клубени от полета с добър здравен статус