Оригинални ястия за августовски жеги

Август е най-доброто време за хапване на диня и пъпеш. Сочните и ароматни плодове са невероятно вкусни, здравословни и перфектно утоляват жаждата! И въпреки че най-често се ядат пресни, понякога тези плодове се използват за приготвяне на различни ястия. Предлагаме ви интересни рецепти за летни закуски, обеди и вечери. Възползвайте се от възможността да добавите ярки нотки към вашето лятно меню!

Със скариди 

Тази необичайна салата съчетава сладост и пикантност. Прясната диня е в унисон с пикантните скариди и сиренето. Ястието е находка за гастрономите!

Продукти: 15 пресни или прясно замразени белени тигрови скариди, кора и сок от половин лимон, 2 суп. лъж. соев сос или сос терияки, 300 г сърцевина от диня, 200 г салатен микс, 200 г чери домати, 100 г бяло сирене, зехтин за пържене.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, половин малка люта чушка, листа от мента на вкус, щипка морска сол.

Приготвяне: Направете марината, като смесите терияки или соев сос с лимоновия сок и настърганата кора. Почистете скаридите от черупката и отстранете хранопровода - той се намира в горната част на гърба и прилича на тъмночервен дебел конец. Оставете скаридите да се мариноват за половин час.

Нарежете доматите наполовина, сиренето - кубчета, а динята - на ситно. За дресинга смесете ситно нарязаните мента и чили с морска сол, намачкайте ги с лъжица и полейте със зехтин и лимонов сок.

Смесете сиренето, доматите, микса за салати и динята в купа за салата, залейте с ароматен дресинг.

Нанижете скаридите на шишчета и ги запечете на грил тиган до златистокафяво. Сложете ги върху салатата и сервирайте веднага!

Салата с рукола 

Контрастната комбинация от горчивина, киселинност и сладост ще бъде идеална за мнозина.

Продукти: 200 г диня, 50 г рукола, 1/4 лайм, 20 г балсамов оцет.

Приготвяне: Нарежете динята на шайби с делебина около 2 см. С помощта на оформящ диск, изрежете кръгове.

Овкусете руколата със сок от лайм и разпределете върху динята. Отгоре полейте с балсамов оцет.

Супа с пъпеш и вино 

Искате ли рецепта за пъпеш от испанските готвачи? Тази питателна и оригинална супа се сервира студена с прошуто и билки. Невероятно вкусна е и лесна за приготвяне.

Продукти: 1 пъпеш, 50 мл сухо бяло вино, връзка босилек, сок от половин лимон, шунка прошуто - 200 г или повече, в зависимост от размера на пъпеша.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на две и издълбайте пулпата. Разбийте я в блендер. Добавете виното, лимоновия сок и отново разбийте до гладкост.

Запържете резените шунка в зехтин, нарежете ги на ивици, а босилека накълцайте на ситно. Разсипете пъпешовата „супа“ в купички и поръсете отгоре със нарязаните зелени подправки и малко прошуто.

Пилешко филе с плодова салца 

Дори ако при готвенето сте изсушили пилешкото филе, салцата от диня и пъпеш ще спаси ситуацията и ще добави сочност към ястието.

Продукти: 300 г пилешко филе, 50 мл соев сос, 1 скилидка пресен чесън, 1 портокал, 100 г диня, 100 г пъпеш, 1/2 ябълка, 50 г целина (само стъбла), 5 г зелен лук.

Приготвяне: Пилешкото филе се начуква на филета с дебелина около 5 мм, разполовява се и се маринова в соев сос, ситно нарязан чесън и портокалов сок (най-добре за една нощ). Запържете в малко олио, за около 3 минути от всяка страна, след това дръпнете от огъня и оставете филето да се поохлади.

Динята, пъпешът и ябълката се нарязват, заедно с целината, на кубчета 2-3 мм. Разбъркайте. Получената салца се слага в чиния през оформящия ринг, до нея се слага пилешкото филе. Гарнира се с едри пера от зелен лук.

Пъпеш с шунка от слънчева Италия 

Прошуто с пъпеш е традиционно италианско предястие, което изглежда необичайно. Приготвя се от тънко нарязана, почти прозрачна шунка и резени сладък пъпеш. Има различни варианти на поднасяне на това ястие – кой от кой по-ефектни! Предлагаме ви няколко идеи.

Метод 1: 

Продукти: малък пъпеш, шунка прошуто - според броя на парчетата пъпеш, пресен розмарин.

Приготвяне: Нарежете прошутото на тънки парчета. Изберете зрял пъпеш, разрежете го, отстранете семките и го нарежете на филийки. Отстранете кората и сложете получените „лодки“ в плоска чиния. Навийте хубаво резените шунка и ги сложете във всяка лодка. Украсете със стръкче розмарин.

Метод 2: 

Продукти: пъпеш, шунка прошуто - според броя на парчетата пъпеш, листа мента, шишчета за канапе.

Приготвяне: За да сервирате пъпеш по този начин, ще ви трябват същите продукти и повече шишчета за канапе. Отстранете семките от пъпеша, изрежете кората и нарежете пулпата на кубчета. Нарежете шунката на тънко и я навийте на рула. Нанижете парче пъпеш с прошуто на дървени шишчета и ги подредете в чиния. Между парчетата пъпеш сложете зелени листа от ароматна мента.

Метод 3: 

Продукти: малък пъпеш, мини топчета моцарела, шунка прошуто - според броя на парчетата пъпеш, босилек, песто.

Приготвяне: Разрежете зрелия пъпеш наполовина, отстранете семената и издълбайте месестата част на топки с лъжица за сладолед. Хубаво навийте филийки тънко нарязано прошуто.

Сложете топка пъпеш в купа, а до нея сложете моцарела, ефектно навита шунка и лист босилек.

Поднесете песто.

Пищна шарлота 

Дори шарлотата може да се направи с пъпеш и ще се получи много нежна, вкусна и ефирна. Ако не знаете какво да направите с пъпеш за десерт, опитайте този необичаен пай и ще се влюбите в него от първата хапка!

Продукти: 4 яйца, 200 г пъпеш, 200 г захар, 320 г брашно, 2 суп. лъж. сметана.

Приготвяне: Изберете по-твърд (леко недозрял) пъпеш и го нарежете на парчета. Ако е презрял, по време на печенето ще се отдели много течност и десертът ще стане воднист.

Разбийте яйцата с миксер до пухкава пяна, постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате и след това добавете сметаната, без да спирате разбиването. Внимателно добавете брашното и омесете тесто - гъсто, като палачинково .

Променяйте количеството брашно според консистенцията на тестото. Изсипете го в намаслена форма за кекс и отгоре наредете парчетата пъпеш, като леко ги притискате в тестото.

Печете 45 минути на 180°C. Охладете, поръсете с пудра захар и сервирайте!

Освежаваща гранита 

Гранѝта (на италиански: Granita) е италиански студен десерт, типичен за сицилианската кухня. Това е полузамразена течна смес, получена от вода, захар и плодов сок или друга съставка (плодове, бадеми, шамфъстък и кафе).

Често се бърка със сорбе, заедно с което може да се смята за един от предшествениците на сладоледа, от който се различава по зърнестата си и същевременно кремообразна консистенция. Не можете да си представите по-добро лакомство в горещините!

Продукти: 1 кг пулп от диня, 100 г захар, сок от 1 лайм.

Приготвяне: Нарежете динята на парчета, сложете в купата на блендера, заедно със захарта и сока от лайм и пасирайте до получаване на хомогенна маса. Прекарайте го през гевгир, за да отделите семките, прехвърлете го в пластмасов съд и го сложете във фризера. След половин час разбъркайте замразената каша с вилица и я върнете отново на студено. Правете това на всеки половин час в продължение на 3 часа.

Разпределете готовия гранита в чаши и сервирайте с листенца мента. С такъв десерт ще забравите за шоколадите и сладоледа!

Смути

Smoothie се превежда от английски като „приятен“ и „мек“, тъй като напитката има много деликатна и плътна текстура. Смутитата са здравословна версия на традиционния млечен шейк, но не млякото, а плодовете са взети за основа. Има една много проста рецепта за вкусен коктейл от диня, който със сигурност ще ви хареса. В горещо време това е нещо, което може да се смята не само за напитка, но и за храна.

Продукти: 400 г диня, по 2 кубчета лед на чаша.

Приготвяне: Почистете динята от семките и я пасирайте в блендер до гладкост за 3 минути. Разсипете напитката в чаши и добавете лед.

Смутита могат да се приготвят с пъпеш, ягоди, банан, киви и други плодове. Те ще обогатят здравословния коктейл с нови вкусове и аромати, ще го направят по-наситен и подсилен. Такъв десерт е пълноценна закуска за тези, които искат да отслабнат.

Жълто и зелено – с киви! 

Пъпешът се комбинира добре с кивито – и като цвят, и като вкус. Кадифена сладост и освежаваща киселинност - какво друго ви трябва в горещ ден, когато искате да утолите жаждата си с нещо вкусно и здравословно?

Продукти: 300 г пъпеш, 4 кивита, 500 мл прясно мляко или вода, стръкче мента, мед на вкус.

Приготвяне: Смелете плодовете в блендер, залейте със студеното прясно мляко и отново пасирайте. В зависимост от вашите вкусови предпочитания млякото може да се замени с други напитки – сок, зелен чай, минерална или обикновена вода. Добавете малко мед към смутито за сладост и сервирайте с листа от мента! За богатство на вкуса можете да добавите касис или череша към коктейла.

Цитрусово сорбе с пъпеш 

За горещите дни такъв десерт е истинско спасение.

Продукти: 900 г пъпеш, 1 портокал, 1/2 лимон, 50 г мед, 10 г мента.

Приготвяне: Почистете пъпеша от семките и го обелете. Заделете 150 г, останалите прехвърлете в дълбока купа. Разрежете портокала наполовина и с помощта на лъжица внимателно отстранете пулпата, за да не повредите кората. Портокаловата пулпа и меда добавете към пъпеша в дълбоката купа, изстискайте лимоновия сок и разбийте с блендер до гладкост.

Нарежете заделените 150 г пъпеш на малки кубчета и ги добавете към плодовата смес. Получената маса се изсипва в съд и се поставя във фризера за 8 ч. През първите 3 ч, през 30 мин., сместа се разбърква с вилица или бъркалка. След това оставете за още 5 часа.

Поднесете сорбето в половин портокал, гарнирано с прясна мента.

Плодова салата 

Лесна за приготвяне салата, която можете да ядете, без да се ограничавате.

Продукти: 400 г диня, 400 г пъпеш, 100 г мед, 1/2 лимон, 10 г мента.

Приготвяне: В купа смесете меда и лимоновия сок. Нарежете динята и пъпеша на големи кубчета, прехвърлете в дълбока купа, добавете меда и лимоновия сос и разбъркайте внимателно.

Палачинки с пикантен пъпеш и маслен крем 

Добър начин да изненадате гостите с нещо необичайно.

Продукти: За палачинките: 1 яйце, 30 г захар, 2 г сол, 200 мл прясно мляко, 210 г брашно, 5 г бакпулвер, 25 мл растително масло.

За пикантния пъпеш: 800 г пъпеш, 100 г мед, 5 г канела, 1 лимон.

За масления крем: 500 мл сметана 33%, 200 мл кондензирано мляко, 1 лайм .

За сервиране: кубчета пресен пъпеш, пресен джоджен, пудра захар

Приготвяне: Пригответе палачинките. Разбийте яйцето в дълбока купа, добавете захар и сол. Разбийте до пълното разтваряне на захарта. Добавете прясното мляко и растителното масло. Разбъркайте добре. Прибавете брашното, с пресятия в него бакпулвер. Разбъркайте, за да няма бучки и оставете тестото „да почива“ за 10 минути. Пече се в сгорещен тиган без масло. В тигана се оформят палачинки с диаметър 8-10 см. Когато първите мехурчета започнат да се пукат на повърхността, обърнете на другата страна.

Пригответе пикантния пъпеш. Почистете пъпеша от кората и семките, нарежете на кубчета по 0,5 см и прехвърлете в тенджера. Добавете меда, лимоновия сок и канелата и оставете да къкри на слаб огън за половин час, като разбърквате от време на време.

Пригответе масления крем. Изцедете сока от лайм в студената сметана и разбъркайте енергично. След като кремът стегне, добавете кондензираното мляко, разбъркайте и охладете за половин час.

За сервиране поставете палачинката в центъра на чинията, намажете всяка палачинка със сметаната, сложете слой от задушения пъпеш и покрийте със следващата палачинка.

Гарнирайте с кубчета пъпеш, пресен джоджен и пудра захар.