Най-успешно тези характеристики се постигат, когато се използва естествена закваска, казват участници на панаира в Разград

Плътно, с кисел вкус и задължително с каймак. Това са трите най-важни белега на хубавото българско кисело мляко, споделиха пред "24 часа" местни производители от Ловеч и с. Осенец, включили се в ежегодния Фестивал на киселото мляко, народните традиции и художествени занаяти в Разград.  Съставът от Индия завладя с автентичен фолклор.

Съставът от Индия завладя с автентичен фолклор.

Когато млякото е много маслено, като биволското, трябва да седи на зрънца отгоре. Те показват че млякото е плътно и много маслено.

Най-успешно тези характеристики се постигат, когато се използва естествена закваска. А още по-добре, когато се използва запазената във времето техника заквасата да идва от друго, добре подквасено мляко.

Местни производители на млечни продукти пък се състезават за титлата "Баш майстор".  Кралицата Алейна с двете си подгласнички - Вивиан (вляво) и Туана (вдясно)

Кралицата Алейна с двете си подгласнички - Вивиан (вляво) и Туана (вдясно)

Според малките производители обявяването на Българското кисело мляко от ЕК за защитено наименование, е добро, но за тяхното производство това няма да доведе до никакви промени.

Огнени хавайски ритми и индийски танци превзеха улиците на Разград при откриването на 21-ото издание на фестивала. Заедно с гостите от Хавай и Индия, в първата концертна нощ градът посрещна и един състав от Авджълар (Турция).  Гостите от Хавай плениха публиката с огнено шоу. СНИМКИ: ЙОАНА РУСЕВА И ОБЩИНА РАЗГРАД

Гостите от Хавай плениха публиката с огнено шоу. СНИМКИ: ЙОАНА РУСЕВА И ОБЩИНА РАЗГРАД

Преди да представят пред разградската публика своите танци, по традиция бе избрана и кралица на фестивала - Алейна Осман, а нейни подгласнички станаха Туана от Турция и Вивиан от Хавай.