Проблемите с климатичните условия в Гърция са допринесли за по-ниското производство на круши през този сезон, казва Парис Карастергиос, координатор на вноса и износа на гръцкия износител на продукти Kastargiou P. Bros S.A.: "За съжаление, при сегашната ситуация количествата круши ще намалеят с поне 10-15% в сравнение с предходния сезон. Лошите метеорологични условия по време и след цъфтежа доведоха до по-малки обеми и по-лошо качество като цяло. Въпреки че основните зони на отглеждане в Гърция не страдат много от болести и вредители, този сезон не можем да предложим по-големи обеми, които да компенсират италианските круши, а качеството не е толкова високо, поради повреди от градушка и някои болести като септория. Със сигурност ще има круши с добро качество, но те ще бъдат по-малко налични от обикновено, което ще доведе до по-високи цени за категория първа".
Въпреки че площите за отглеждане на круши в Гърция намаляват, в сектора все още се случват нови неща, обяснява Карастергиос. "Гръцките круши започнаха да се ценят във все повече страни по света. От Израел и Йордания, където имаме силно присъствие с всички наши сортове, до ОАЕ, Саудитска Арабия и някои страни от Централна Европа, за които се изнасят Coscia и Santa Maria. Въпреки че преди около шест-седем години площите ежегодно намаляваха, има региони, в които производителите заменят ябълковите дървета с крушови, особено със сортове, предназначени за промишлени цели, като круши Highland, Williams и Sissy. В същото време някои производители, които вече отглеждат круши, преминават от сорта Blanquilla към други сортове, като Coscia и Santa Maria."
Фокусирането върху сортове, които са подходящи за преработка, носи на производителите по-голяма финансова стабилност, заявява Карастергиос: "Производителите преминават към сортове, предназначени за промишлеността, по две основни причини. Продуктивност и климатични условия. Те получават повече тонове на хектар, като същевременно използват по-малко работна ръка, тъй като прибират реколтата в големи кошове вместо в пластмасови кутии. В същото време консервната промишленост е по-толерантна към дефекти по кожицата и повреди от градушка, поради което цената на крушите за производителя е почти стабилна, независимо от външното качество."
"Като цяло очакваме по-ниски обеми през този сезон, като същевременно се опитваме да поддържаме нивото на качество, с което сме известни, и се надяваме да успеем да добавим някои други сортове в портфолиото си, в опит да достигнем до някои пазари в Далечния изток и Западна Европа", заключава Карастергиос.
Коментари