Стопаните с опит в отглеждането на селскостопански животни знаят, че
сеното се съхранява в проветриви сеновали
Преди да внесете сеното, почистете добре сеновала от всякакви остатъци, както и от прах, и паяжини.
Правилно складираното в сеновал, но прясно изсушено, сеното не е готово за изхранване на животни – причината е, че причинява колики при животните и най-вече при конете. Трябва да изчакате да протече процесът на доузряване, който продължава 40-50 дни.
През това време протича ферментация под действието на термогенни бактерии. Именно ферментацията повишава температурата в сеното. По време на ферментацията
се увеличава смилаемостта на целулозата
и на останалите хранителни вещества. Сеното получава специфична миризма и вкус. При ферментирането неминуемо настъпват известни загуби на хранителни вещества, които достигат 5-10%. Сеното се загрява по-малко или повече в зависимост от съдържанието на влага в него и от достъпа на въздух.
Ако складираното сено стане кафяво на цвят, значи, че температурата в него е повече от 40-50 градуса и има опасност от самозапалване.
За да избегнете загряването
и свързаните с него загуби, сеното ви не трябва да съдържа повече от 15-17% влага. При складирането го притъпчете добре, за да ограничите достъпа на въздух в него. Загубите при ферментирането стават наистина големи, когато температурата в сеното достигне 40-50 градуса.
Коментари