Количеството мляко, което обективно може да се очаква от една коза, зависи от много фактори. Собственикът не може да повлияе на някои от тях (порода, структура на вимето, индивидуални характеристики на тялото, възраст на животното и др.). Но ако млечната продуктивност на животното е явно под средната или доенето изобщо не дава резултати, има причина да потърсите по-конкретна причина и да се опитате да я премахнете.
Най-вероятният проблем е маститът,
който пречи на нормалната лактация. Най-често това заболяване се проявява при козите веднага след раждането, в момента на започване на производството на мляко, но може да засегне животното и в по-късните периоди на лактация и дори по време на сухота.
В зависимост от това колко силно и дълбоко е засегнато вимето и как протича възпалителният процес, се разграничават няколко форми на мастит: серозен; катарален; гноен; хеморагичен; влакнест; специфичен; клиничен; субклиничен; смесен (гнойно-катарален).
В най-простата форма - серозна - специална течност, така нареченият ексудат, се отделя в подкожната тъкан и междуалвеоларната съединителна тъкан, поради което
вимето набъбва и изтичането на мляко се затруднява
Катаралната форма обхваща по-широки слоеве на епитела на вимето, хеморагичната форма е свързана с нарушение на кръвния поток, а гнойната форма е сложен вариант на заболяването, започнало поради липса на адекватно лечение и може да завърши в гангрена и смърт на животното.
Причините за мастит могат да бъдат различни.
• усложнения след раждането (те включват ненавременно отделяне на котилото, възпаление на маточната лигавица, забавено възстановяване и др.);
• механично увреждане на вимето, по-специално в резултат на нараняване или неправилно доене (със скоби);
• неправилно доене (нередовно или непълно изпразване на вимето или т.нар. сухо доене);
• небалансирана диета;
• хипотермия на вимето;
• отслабване на имунитета поради липса на разходки, задържане в твърде тъмно, влажно, горещо, ветровито помещение и др.;
• употреба на антибиотици и други мощни лекарства;
• неспазване на санитарните и хигиенните стандарти (мръсно помещение, липса на грижа за кожата на вимето) и др.
Най-характерните симптоми на мастит са:
• трудно изтичане на мляко или пълното му отсъствие.
• изпускане от вимето на течност, различна от мляко - безцветно вещество, гной, кръв.
• силно подуване на вимето или половината от него.
• засегнатата част от млечната жлеза става много голяма и става буквално „стъклена", а всяко докосване до нея е много болезнено за козата.
• палпиране на втвърдявания и възли в гръдната тъкан, понякога те дори се виждат визуално под формата на подутини.
• повишена температура, понякога на цялото тяло, но по-често - само на мястото на възпалението. Вимето силно се нагрява поради протичащите в него възпалителни процеси, а кожата на повърхността му се зачервява.
• увеличаването на размера на лимфните възли също е характерен признак на възпаление.
• загуба на апетит, слабост, апатия.
• висока воднистост на млякото, наличие на съсиреци или люспи в него, както и промяна във вкусовите характеристики и появата на неприятна миризма (обикновено се проявява в по-късните стадии на заболяването).
Маститът е опасно, но лечимо заболяване
Нещо повече, ако проблемът се открие навреме и се реагира правилно, млечната продуктивност на козата може да се възстанови буквално за броени дни. Лечението на възпаление на млечната жлеза включва използването на антибактериални лекарства, лекарства със симптоматично действие, както и провеждане на комплекс от мерки, насочени към укрепване на имунитета на животното. Тъй като антибиотиците влияят неблагоприятно върху качеството на млякото и правят този продукт опасен, важно е да се осигури помощ от ветеринарен лекар най-скоро, за да се избегне антибиотика.
Ако се открият първите признаци на мастит, трябва:
Ограничете всички стресови фактори и минимизирайте вероятността от нараняване на вече болезненото виме. За да направите това, е необходимо да държите болната коза в бокс (не я оставяйте да пасе) и да ѝ дадете пълна почивка. За да намалите подуването, дайте ѝ малки порции вода, премахнете сочните фуражи от диетата и ги заменете с прясно и висококачествено сено. Концентрираните фуражи през този период също са нежелателни в диетата на козата. Много внимателно, опитвайки се да не причинявате страдание на козата,
изцедете течността, която се отделя от вимето,
защото там има огромен брой патогенни бактерии. Извършете лек масаж на вимето, движейки се отдолу нагоре. Можете също така да използвате затоплящи компреси и мехлеми, например ихтиол или камфор, но в този случай е особено важно да предпазите животното от течения и хипотермия.
Най-добрата превенция на мастита е спазването на санитарните и технически норми за отглеждане на кози, а именно:
• балансирана диета;
• редовна смяна на котилото;
• правилно доене с щателно измиване на ръцете и вимето преди процедурата;
• защита на животните от наранявания;
• ограничаване на контактите с потенциални носители на инфекции (диви птици, гризачи и др.).
Травма на вимето
Нараняванията могат да доведат до рязко намаляване на производството на мляко, дори ако не причиняват мастит. Увреждането на млечната жлеза може да бъде повърхностно, в този случай се диагностицира лесно, или вътрешно, тогава е много лесно да се обърка с мастит поради подобни симптоми - вимето става подуто и болезнено, често има кървави примеси в мляко.
Най-честите причини за нараняване са:
• невнимание на самото животно (особено висока вероятност от увреждане на вимето при паша в гората);
• опити за преодоляване на препятствие, например ограда;
• контакт с остър предмет, когато го извеждате на разходка;
• нарушение на технологията на доене;
• битки в стадото;
• оставяне на ярето под майката.
Внимание! Гнойните рани не могат да бъдат зашити, за да се избегне развитието на сепсис. В такива случаи е необходимо да оставите канала отворен, като само леко преместите ръбовете на раната един към друг. Лекарите също препоръчват да се отварят големи хематоми, за да се отстранят кръвните съсиреци и след това да се третира проблемната зона като обикновена отворена рана.
Също така е важно да се гарантира, че раненото животно е напълно в покой. Възстановяването на млякото обикновено настъпва след 1 или 2 седмици, в зависимост от тежестта на нараняването.
Неправилно хранене
Режимът на хранене също оказва сериозно влияние върху формирането и качеството на лактацията при козите. На първо място, трябва да знаете, че млечната коза трябва да получава приблизително един и половина пъти повече хранителни вещества от сухата коза и в първите дни след раждането храната трябва да бъде предимно течна и лесно смилаема. По този начин животното ще се възстанови по-бързо от преживения стрес, какъвто е бременността, а организмът му ще се настрои за максимално производство на мляко.
Какво трябва да осигурите на млечна коза:
1) груби фуражи: прясно сено, през зимата - метли от клони на дървета, както и зърнени култури;
2) зелена трева (през лятото);
3) сочни фуражи: кореноплодни и други зеленчуци, плодове, силаж (в ограничени количества);
4) минерални добавки: месо и костно брашно, натрошен тебешир, трапезна сол.
5) кърмещата коза трябва да се храни 3 пъти на ден с равни интервали между храненията (например в 7:00 сутринта, в 13:00 часа и в 19:00 часа). Първо, добитъкът трябва да получава концентриран фураж, след това - сочен и накрая - груб.
6) по-добре е да давате кореноплодни зеленчуци и особено силаж сутрин и да оставите за вечерта храна, която е по-лесна за храносмилателната система, например сено.
Запомнете вредното за козите:
- недохранване; прехранване; един и същи вид храна;
- внезапна промяна в диетата;
- нарушение на режима (честота и време на хранене).
Освен това, стопатитът трябва да знае, че някои продукти, които са напълно приемливи в диетата на суха коза, не са подходящи за млечни животни, тъй като имат пагубен ефект върху лактацията. Например, за да се подобри млечната продуктивност, се препоръчва да не се хранят козите с любими зелеви листа и захарно цвекло, както и билки като киселец, копър, вратига, пелин, седум, лайка, сурипица, анемон, луд, череша, хвощ и чесън.
• Какво е задължително - наличието на достатъчно количество течност в тялото на козата е физически необходимо за производството на мляко. Ето защо, в случай на спад в производството на мляко, е важно да се провери дали животното има постоянен достъп до прясна и чиста вода.
Коментари