Често обичаме да казваме, че градинарите са странна порода хора. Те от нищо могат да направят нещо. Те са експериментатори и хендмейдъри, способни да превърнат всеки отпадък в полезна джаджа или творение на изкуството.
Във време, в което голяма част от обществото се е превърнало само и единствено в консуматори, продуциращи отпадни продукти, философията на трите (а може и повече) „Р“-та е на особено голяма почит сред младото поколение. Разбирайте „Reduce, Reuse, Recycle“ или в превод – намали, използвай отново, рециклирай. Нямаме идея защо, но сред възрастните, без да се налага като тренд, тази философия е дълбоко вкоренена. Ако намерят пирон, телче, шайба, ги прибират в джоба. Нищо не се изхвърля, защото може да потрябва
Именно в такава експериментална насока, ще развием днешната тема. И не защото е модерно, а защото е интересно, вълнуващо, а може да бъде и много образователно за малки калпазани и любопитни внучета.
Приятно четене!
Ананас
Отворените граници и все по-свободната търговия позволяват до нас да достигат екзотични плодове, зеленчуци, подправки и билки. Растенията като цяло са едно необятно море от изумителни възможности.
Ако допреди няколко години си мислехме, че ананасите се берат от дървета и можехме да ги опитаме само в консервирано състояние, то днес те са достъпни почти целогодишно в търговската мрежа. Плодът е странен, но вкусен. Трудно се почиства, но усилието си заслужава.
За градинарите обаче е по-вълнуваща идеята да си вкоренят ананас от листната маса, с която всеки плод е снабден. Достатъчно е да почистите долните листа, да поставите розетката в тесен съд с вода и веднага щом се развият коренчета, да засадите в лека торфена смес.
Няма гаранция, че ще успеете да отгледате плод сами, но растението ще бъде чудесно допълнение в колекцията ви.
Авокадо
Авокадото е поредната екзотика, с която можете да се сдобиете от по-големите магазини за хранителни стоки. Рецепти за употребата му можете да намерите в интернет. Любопитно е, че има точно определен момент, в който то може да се консумира.
Още по-интересно е, че голямата ядка във вътрешността на зеления плод може да се постави в съд с вода и от нея да се развие чисто ново растение. За техниката на покълване сме ви разказвали и преди. Основното, което трябва да спазите е поддържането на висока влажност. Не бива цялата ядка да е потопена във вода.
На сходен принцип можете да се сдобиете със съвсем новички цитрусови растения от всякакъв вид.
Билки и подправки
Сигурно всеки е забелязал, че в търговската мрежа се появяват свежи лечебни и подправъчни растения със здрава коренова система в малки пластмасови кошнички. Тези растения са отгледани най-често без почва, а на хидропонен принцип. Хидропониката и всички нейни производни се основават на разтваряне на хранителни вещества във вода. Смята се, че когато растенията се отглеждат без почва, те страдат от много по-малко заболявания, а продукцията е чиста и здравословна, защото така или иначе, растенията усвояват именно химични елементи, независимо от технологията на производство и средата, в която се развива кореновата система.
Е, така отглежданите босилек, мента, магданоз, копър и други билки и подправки, дори салати, могат да бъдат засадени в саксия след като похапнете надземните им части. Успехът не е сигурен, защото растението е приспособено към други условия, но не пречи да опитате. Проблемите, с който може да се сблъскате са гниене и други патогени.
Коментари