Водени от мнението, че прасетата са всеядни, някои стопани смятат, че изборът на диета е прост въпрос. Всъщност, за да имате полза от угояването, трябва да сте наясно от колко храна се нуждае прасето и от какъв вид, така че особено малките прасета бързо да наддават до желаното тегло, а месото, беконът и сланината им да са с високо качество и вкус.
Основни правила и норми на угояване
Успехът при отглеждането на свине зависи пряко от увеличаването на живото тегло, което има 6-месечно прасенце. Ако с правилно хранене стопанинът успее да увеличи теглото му до 100-120 кг, тогава дейността му може да се счита за най-ефективна. Този резултат може да се постигне с правилна грижа и балансирано хранене.
Съставянето на хранителна диета за прасета включва отчитане на много фактори: свиневъдът трябва ясно да знае правилата, които трябва да се спазват при съставянето на такова спечифично меню, както и нормите за угояване. Уверете се, че вашата диета е разнообразна. Грешката на някои стопани е, че те обикновено купуват фуражи на едро и хранят прасетата предимно с комбиниран фураж. Такава диета не може да се нарече балансирана.Затова, преди да купите прасе, първата ви задача е да решите
каква порода прасета ще отглеждате
за месо, месо-сланина или предимно сланина. Видът на породата определя начина на хранене. Невъзможно е да се хранят прасета за клане и разплод по един и същи начин. За последното трябва да изберете здравословна питателна диета. Ако храненето на свине-майки и нерези за разплод ще изисква допълнителни разходи, не бъдете стиснати при разходите, защото бъдещата ви печалба зависи от тези прасета.
Опитните свиневъди препоръчват ежемесечно да се съставя таблица за дажби за свине-майки. Отделно е необходимо да се направи меню за малки прасета, особено кърмачета и тези, които току-що са били отнети от свинята майка: техните стомаси са изключително уязвими по това време и лесно можете да навредите на прасенцето с неправилно организирано хранене.
Угояването трябва да започне през пролетта, тъй като менюто на свинете ще включва не само храната, предлагана от собственика, но и всички зеленчуци, които растат в градината. Така прасетата ще получат необходимите витаминни и минерални компоненти от личното стопанство.
Важно! Не спестявайте: не можете да храните прасета на обяд със сутрешни остатъци или вечер с обяд. Свинският стомах и тялото като цяло могат да бъдат сериозно засегнати от обилна или гореща храна. Следователно растителните, зърнените и зеленчуковите компоненти на ястията трябва да бъдат натрошени преди хранене, а горещите трябва да бъдат охладени. При правилно балансирана диета
наддаването на тегло на прасенце
е 600–750 грама на ден
Такива резултати могат да бъдат постигнати при спазване на всички правила за угояване. За да наддаде 1 кг, прасето трябва да изяде 2,9 кг храна. При определяне на нормите за угояване е задължително да се вземат предвид характеристиките на породата, възрастовият критерий, сезона и пола на прасенцето.
Технологиите на хранене са в зависимост от това какъв вид свински продукт искате да получите, защото има различни технологии за угояване на свине.
- За месо: Технологията на месото се разделя на сух и мокър тип. Разбира се, по-лесно е да се прибегне до сухо, тъй като храната се сервира на прасетата в суха форма, без топлинна обработка. Менюто е съставено от зърнени смеси, комбинирани с билково брашно. Лесното приготвяне на такова ястие е безупречен плюс, но има и минус: сухата храна може да предизвика запек при животните. Следователно този тип трябва да се комбинира с мокър, който се основава на миксери - смеси, които включват зеленчукови, зърнени, билкови, картофени компоненти. Можете също така да добавите отпадъци от месо и риба, грах.
Важно! Порциите, с които сте започнали угояването, трябва да се увеличат с 80% на финалния етап.
- За сланина: Въвежда се технологията на мастното хранене с цел получаване на висококачествена сланина. Прасето се счита за затлъстяло при 200 кг маса, от които се получава около 60% мазнина, докато дебелината на сланината трябва да бъде от 8 до 10 см. Тези свине са неподходящи за разплод. Периодът на угояване е около 90-100 дни. През това време прасето трябва да наддаде още 50-60% от теглото.
- За бекон: За получаването на висококачествен бекон, който принадлежи към скъпите продукти, разходите за хранене ще струват скъпо на стопанина. Тази технология ще даде най-висок и бърз ефект, ако се приложи при ранозрелите беконни породи свине. Подхранването е разделено на 2 периода. В 1-вия етап прасенцето дава 400 грама растеж на ден. Необходимо е да се гарантира, че дневният прием на протеини е 90 г. На този етап диетата му включва компоненти от просо, ечемик, боб, месни и рибни отпадъци. На 2-ия етап растежът вече е 600 г. Технологията е подобна на тази на 1-ия етап, но храната не трябва да съдържа рибни добавки, соя, тъй като такива компоненти могат да развалят качеството и вкуса на месото. Също така е необходимо да се намали дневното количество протеин с 10%.
Важно! За да получите висококачествен бекон, трябва да се грижите не само за храната, но и за здравословния начин на живот на прасето: то трябва да бъде активно. През лятото прасетата трябва да живеят в просторна волиера, където да се движат достатъчно, а през зимата да се разхождат - трябва да преодолеят поне 1,5 км дневно.
- Първи етап: В началния етап на прасетата трябва да се осигури достатъчно количество протеинова храна, тоест бобови растения и зърнени фуражи, трици. Такава диета е актуална за 1 месец.
- Втора фаза: От 2-ия месец на угояване в менюто започва да се въвежда обемна храна, която трябва да се състои от силаж, кореноплодни растения, сено, концентрати (60% хранителна стойност). Вместо това намалете количеството консумиран фураж в първия етап.
- Трети етап: Този период започва някъде месец и половина преди клането. Прасетата се хранят с концентрати с хранителна стойност 80%, както и с продукти, които подобряват качеството на месото, като грах, ечемик. Сочните и груби фуражи трябва да се намалят.
Видове фуражи за угояване
Храната се класифицира според критериите за хранителна стойност и ползите за прасетата от различни видове.
- Концентриран: Тази подгрупа включва компоненти, които буквално зареждат тялото на прасето с енергия. Не съдържат сурови фибри. Потребността на животните от концентрирани фуражи се определя от тяхната продуктивност: нейното увеличаване автоматично увеличава нуждата от концентрати. Една порция концентрирана храна може да бъде съставена от следните компоненти:
- Ечемик: Тази зърнена култура съдържа висок процент протеин (85%) и е много смилаема (90% от зърното се усвоява). Единственият недостатък на такава храна е, че е бедна на минерални компоненти. В менюто на прасенцата се допуска 40-65% ечемик, независимо от възрастта им. Царевица: Тя обогатява организма на животното с органични вещества, въглехидрати и мазнини, но съдържа малко протеини. Преди клането опитните свиневъди съветват да се спре царевицата, тъй като това зърно може да повлияе негативно на качеството на месото и мазнините.
- Овесени ядки: Зърното им е богато на фибри и мазнини - 1 кг съдържа около 85 грама протеин. Но храненето на прасета само със овес може да намали качеството на мазнините, така че се препоръчва да го „сервирате“ в комбинация с други видове зърнени храни.
Грах: Той ще осигури на прасетата протеин в съотношение до 200 грама на 1 кг. Но животните трябва да ядат само варен грах. Може да се използва за хранене на прасета от всички възрастови категории.
- Соя: Този продукт е енергизатор за тялото на животните поради съдържанието на масла (около 20% от общото количество) и протеини (20-30% от състава). Но можете да дадете соя на прасета само след топлинна обработка. В суров вид съдържа съставки, които могат да повлияят неблагоприятно на тялото на животните, по-специално да предотвратят разграждането на протеините.
- Сладка лупина: тя снабдява организма на прасенцата с протеини.
Сочните фуражи - перфектни
за угояване на прасета у дома
Препоръчително е да се дават в комбинация с концентрати и протеинови храни. Следните съставки могат да бъдат включени в диетата:
- Цвекло, както фуражно, така и сладко (около 25–30% от менюто): И двата вида са мощни витаминно-минерални комплекси. Освен това цвеклото е любим деликатес на прасетата. Не си струва да смилате тази коренова култура, тъй като тя ще загуби своите полезни свойства. Преди сервиране се почиства и нарязва.
- Картофи: Сервира се само след като заври, за да се отърве от соланина, който преминава във водата, затова трябва да се отцеди.
- Моркови, които обогатяват тялото на животното с каротин. Особено полезен е за кърмещи и бременни свине-майки, сукалчета и отбити прасенца. Съдържащите се в състава му витамини и минерали осигуряват правилното развитие и интензивен растеж на прасенцето.
- Зелена храна: Тези фуражи са особено полезни за угояване на млади животни и свине-майки, тъй като са богати източници на витамини, минерали и хранителни вещества. Най-добрият начин за въвеждане в диетата е комплексното хранене: зеленчуци плюс концентрати. Този тип включва: детелина; коприва (задължително запарена); киноа; люцерна; фий; върхове от цвекло; глухарчета.
- Зимният аналог на зеления фураж е силажът: Следователно няма нужда да се запасявате със зеленина и да я изсушавате за прасета. Въпреки че животните не пренебрегват сеното и чипса от цвекло.
- Хранителни отпадъци: Обогатете диетата на свинете и с хранителните отпадъци, по-специално: обелки от плодове и зеленчуци; остатъци от риба и месо.
Важно! Преди да добавите хранителните отпадъци, уверете се, че не съдържат химикали.
- Добавки: Когато стопаните свиневъди чуят тази дума, те често си мислят, че говорим за премикси и други добавки. Разбира се, те могат и трябва да се консумират, но можете да използвате и други видове добавки, например като:
- Жълъди - както сурови, така и варени. Дневната норма за едно прасе не трябва да надвишава 2 кг. Трябва да се помни, че жълъдите могат да провокират запек при животното, така че не трябва да се въвеждат в диетата на бременни свине-майки и сукалчета.
- Гъби – за насърчаване на доброто храносмилане. Давайте ги само варени.
- Креда, червена глина, трева, въглен, които могат да бъдат въведени още през 1-ия месец от живота на прасенцето. Тези добавки ще осигурят на организма му липсващите витамини и минерални вещества.
- Трапезна сол - важен за подобряване работата на стомаха.
- Биологични добавки и премикси - те ще помогнат за подобряване на апетита на животното, ускоряване на растежа и увеличаване на производителността.
Фураж от животински произход
Тази подгрупа включва следните продукти:
- Млечни продукти: Препоръчително е да се използва умерено: за целия период на угояване се разпределят 10 литра мляко на 1 прасе, повечето от които трябва да се разпределят за периода на угояване на младите животни. Важно! Тази мярка не важи за суроватката и мътеницата, които могат да се добавят постоянно към храната за животни. Млечните продукти ще обогатят организма с протеини, захар, полезни витамини.
- Рибни отпадъци: Това включва кайма от риба с брашно.
Важно! Но не можете да ги давате на прасета преди клане, за да избегнете получаването на свинско месо с аромат на риба. Ако сте закупили солени рибни продукти за хранене, те трябва да бъдат накиснати поне един ден преди употреба.
Важно за отпадъчно месо: Месните отпадъци могат да се добавят само в добре сварена форма.
Как да си направите дажбите за угояване у дома
Хранителна диета за отглеждане на прасета за клане е лесно да се състави от стопанина.
До 5 месеца: Първият месец от живота на прасенцата е най-лесният, защото не трябва да се мисли с какво да нахраните малките прасенца, как да им приготвяте храна: те ядат майчино мляко. Но тъй като апетитът на смукателите нараства всеки ден, е необходимо постепенно да се въвеждат витамини и премикси. Можете да започнете още на 3-ия ден след опрасването, а на 5-ия ден можете дори да разредите премикса в краве мляко. А седмичните прасенца не пренебрегват кашата.
От 10-ия ден можете да започнете да въвеждате в диетата върхове от грах и боб, меко сено. Отбитите прасенца се хранят със заместители на пълномаслено мляко. Противопоказно е въвеждането на слънчогледови семки, лук, хляб, тиква, рибни и месни отпадъци в диетата на месечните прасета.
Важно! Здравите прасенца на възраст под 2 месеца трябва да се хранят 5-6 пъти на ден. Пораснали те се прехвърлят на 3 хранения на ден.
Ето и по-подробно диетата на прасенцата:
Възрастова група и количество фураж на ден:
- 5 до 10 дни: Достатъчно е 0,5 л майчино мляко, 50 г краве мляко. Препоръчва се към кравето мляко да се добавят 2 г готварска сол и 3 г костно брашно.
- 11 до 20 дни: Това ще отнеме 750 г мляко от свине-майки, 150 г - от крава. Можете да въведете в диетата до 50 г печено ечемично зърно, както и каша от концентрати (50 г) и сочни фуражи (нарязани моркови, картофи) - до 30 г. Количеството готварска сол трябва да се увеличи с 1 грам, количеството на костното брашно не трябва да се променя (3 г), добавете билково брашно (10 г).
- 20 до 30 дни: Дозата на майчиното мляко се намалява с 50 г (до 700 г), а нормата на кравето мляко се увеличава с 250 г (до 400 г). В менюто се включва още 50 г ечемик, 100 г концентрати, 60 г сочен фураж. Дозата на билковото брашно се удвоява, като готварската сол трябва да се дава вече 4 г, костното брашно - 5 г.
- 31 до 40 дни: Други 50 г намаляват количеството мляко на свинете майки, а нормата на кравата е 300 г. Възвръщаемостта достига 350 г, концентратите - 200 г, порцията сочен фураж е подобна. Количеството на билковото брашно се удвоява, готварската сол, костното брашно и ечемика - съответно 4, 5 и 50 г.
- 41 до 50 дни: Минус 50 г (550 г) майчино мляко, кравето мляко се намалява наполовина (150 г). Порция обезмаслено мляко - 450 г, ечемик - 100 г, концентрати - 300 г, сочни фуражи - 250 г, тревно брашно - 60 г, готварска сол - 5 г, костно брашно - 10 г.
- 51 до 60 дни: Кравето мляко е изключено от диетата, а едно прасенце може да получи 450 г мляко от свиня-майка. Една порция обезмаслено мляко нараства до 700 г, концентрати и сочни фуражи - до 550 г, тревно брашно - до 80 г, трапезна сол - до 10 г, костно брашно - до 15 г. Порция ечемик - 100 гр.
Прасенцата на 2-месечна възраст
влизат във фазата на растеж
Най-добре е да изберете прасета за угояване през лятото, тъй като през този период има достатъчно различни видове храна, освен това самите животни могат да намерят нещо за ядене.
При женските скелетната система се развива активно, мускулите растат, така че храненето им трябва да бъде особено балансирано. Диетата включва смеси от концентрати, нарязани зеленчуци, кореноплодни. Препоръчва се тревата и върховете да се дават както сурови, така и приготвени на пара.
Важно! Кравето и майчиното мляко за прасенцата са взаимозаменяеми. Тоест липсата на свинско мляко може да се компенсира с краве.
Подходящи са миксери от задушена трева, картофи и суха храна. Дневният хранителен прием на младите е около 12 кг. Може да се регулира според теглото на животното. В диетата можете да въведете ечемик, грис, овесена каша, ориз, ечемична каша, брашно, фуражи, които са богати на аминокиселини.
На 5-месечна възраст прасетата
минават на пълно угояване
До този момент си струва да решите за какво точно угоявате прасето: за сланина или за месо. При угояване на месни прасета те предпочитат протеинови фуражи, при угояване на мазнини - въглехидрати. Менюто на прасенцата се състои от концентрати (50-70%), зеленчуци и кореноплодни (приблизително 20%), храна за животни, рибни и месни отпадъци.
Важно! Уверете се, че прасенцата не ядат от контейнерите на възрастните прасета.
Какво е допустимото дневно
количество фураж за прасета.
Телесна маса и количество фураж:
- 20 до 30 кг: Диетата се състои от 1-2 кг концентриран фураж. Зеленчукови култури и кореноплодни (картофи, цвекло, отпадъци) - около 2-3 кг, сенно брашно - 200-300 г, храна за животни - 50 г, сол - 14 г, креда - 5 г.
- 30 до 40 кг: Съставки: картофи - 3-3,5 кг, концентрати - 1,1-2 кг, същата порция сенно брашно и храна за животни, количеството сол и креда се увеличава с 1 г.
- 40 до 50 кг: Концентрати - 1,3-1,4 кг, картофи - 4,0-4,5 кг. Част от сенното брашно трябва да се увеличи със 100 г, солта трябва да бъде 20 г, креда - 8 г, фураж от животински произход - нормата е непроменена.
- 50 до 60 кг: Дозата на концентратите, сенното брашно, фуражите от животински произход не се променят, нормата на зеленчуците се увеличава с 0,5 кг. Към порция сол добавете 2 г, а креда - 1 г.
- 60 до 70 кг: Концентрати - 1,4-1,5 кг, зеленчуци - 5-6 кг, до 0,5 кг сенно брашно, 25 г сол, 10 г тебешир. Фураж от животински произход - 150-200 г.
- 70 до 80 кг: 1,5-1,7 кг концентрати, 6-8 кг картофи, 0,5 кг сенно брашно, 32 г сол, 12 г креда, 100-150 г храна за животни.
- 80 до 90 кг: 1,6-1,8 кг концентрирана храна, 7-9 кг зеленчуци, до 600 г сенно брашно, 150-200 г храна за животни, сол - 32 г, креда - 20 г.
- 90 до 110 кг: До 2 кг концентрати, 8-10 кг зеленчуци, до 700 г сенно брашно, порцията сол се увеличава до 35 г, а креда до 25.
Характеристики на отглеждане
на прасенца за угояване
За да получат достатъчно месо и сланина, свинете трябва не само да бъдат хранени с високо качество, но и да им се осигури висококачествена грижа. Те трябва да се държат в сухи, просторни помещения (най-малко 4 кв. м на животно), температурата на въздуха, в която е 18–20ºС.
Кочината трябва да е добре осветена и редовно проветрявана. Препоръчително е да инсталирате изпускателна тръба. В близост до кочината е необходимо да се оборудва дворна част, в която животните ще прекарват по-голямата част от времето си през топлия период. Всеки ден трябва да почиствате хранилките от остатъците от храна.
Прасетата трябва да имат постоянен достъп до прясна чиста вода.
Коментари