През последното десетилетие биодинамичното земеделие и градинарство отбелязаха значителен ръст в Испания. Днес повече от 400 земеделски производители и градинари притежават сертификат за устойчивост и биодинамичност, издаден от Demeter-Испания. Повече от три четвърти от тях са производители на плодове и зеленчуци, като Антонио Родригес Оканя. Половината от тези Demeter AGF работят в Алмерия.

"През 2006 г. решихме да преобразуваме нашето стопанство за отглеждане на култури в Бренес, в провинция Севиля, в биологично стопанство, а през 2014 г. започнах да възприемам биодинамичното отглеждане. През 2016 г. последва сертифициране по Demeter. Както и при биологичното земеделие по онова време, ние бяхме първите в региона, които получиха сертификата Demeter", казва Антонио, управител на Biobren и председател на Surya, испанската асоциация на биодинамичните производители.  

"Биодинамичното отглеждане е като напредналото биологично градинарство, при което производителят проявява голямо уважение към околната среда. Има голямо влияние на космоса върху отглеждането и също така изисква известно обучение на производителя, за да овладее визията и техниките на отглеждане. Това е метод на култивиране, който се практикува от почти един век и е видял бял свят по време на конференциите, проведени от Рудолф Щайнер в Кобервиц (намиращ се в тогавашна Прусия) през 1924 г. Основните принципи, обяснени на тези конференции, са в основата на днешното сертифициране на Деметра."

"Градинарството в Алмерия е силно пазарно ориентиран сектор и поради това е много внимателен към новостите по отношение на качеството и пазарните тенденции. Биодинамичното отглеждане е една от тези тенденции", отбелязва Антонио. "Тази година не може да се отрече, че Европа преживява криза, която оказва влияние върху потреблението. Част от потребителите на биологични продукти се върнаха към конвенционалните продукти, включително и потребителите на Demeter. Поради това допълнителната цена на продуктите на Demeter в сравнение с биологичните е значително намалена. Въпреки това Demeter все още отваря врати за навлизане на пазара." Опитът му в Biobren го доказва.

"От 10-те хектара, които имаме в Бренес, 6 са за шипка, 2 за грейпфрут и 2 за портокали. През 2016 г., когато получихме сертификата Demeter, в света имаше само 10 сертифицирани хектара за отглеждане на райска ябълка, така че ние имахме 60% от световната площ за райска ябълка Demeter. Така че, въпреки че сме сравнително малък играч в сектора, успяхме да продадем почти цялата си продукция, около 100 000 кг, на германския пазар." Днес, по данни от портала Demeter, 14 от 23-те сертифицирани биодинамични производители на райска ябълка са на испанска територия. Останалите девет производители работят в Словения, Франция и Австрия.

"Хаки" е един от многото продукти на "Деметра", които се консумират в Европа, където зеленчуците несъмнено заемат челно място, именно поради ръста, който методът на отглеждане бележи в Алмерия. По време на последния симпозиум в Алмерия, посветен на биодинамичното градинарство, отговорните лица от Demeter International бяха впечатлени от професионализма, с който производителите в Алмерия практикуват биодинамичното отглеждане в своите филмови оранжерии."

Промоционални дейности

Ползите от асоциация, която предлага подкрепа и съвети за отглеждането и влияние на търговския фронт, карат група производители през 2016 г. да основат настоящата Испанска асоциация на биодинамичните производители (Surya).
"Surya" има за цел обучение в областта на биодинамичното отглеждане. От три години насам имаме план за действие в тази насока. Например, през есента на 2023 г. ще проведем техническа конференция в Алмерия."

"В допълнение към насърчаването на биодинамичното градинарство на ниво производители в Испания, искаме да работим и за насърчаване на потреблението, въпреки че знаем, че в краткосрочен план това ще бъде сложно, защото испанските потребители трябва да се запознаят добре с биологичното земеделие, преди да можем да им представим Demeter."

"В средносрочен план, само при правилно промотиране, Demeter може да доведе до търсене от страна на испанските потребители. И във всеки случай испанската търговия на дребно трябва да сътрудничи в тази история, защото именно тя може най-добре да достигне до потребителите."

Райска ябълка

Снимка:Surya
Райска ябълка Снимка:Surya
Биодинамично производство на зеленчуци в Испания
Снимка: Surya
Биодинамично производство на зеленчуци в Испания Снимка: Surya
Снимка: Surya
Снимка: Surya