За великденската трапеза, освен традиционните обредни ястия, винаги се приготвят и много лакомства. Предлагаме ви различни ястия, които можете да поднесете тази година, освен козунаците. Например руло с маково семе, бисквитки, гофрети с извара, меденки, торта, кифли с мая, морковена торта, пай със сладко и ядки. Използвайте глазура, разтопен шоколад, смлени ядки, пудра захар, сладкарски поръски и/или захаросани плодове, за да украсите печивата.

Вкусна питка 

Тази рецепта е лесна и интересна, а хлябът винаги се получава. Тайната на подготовката се крие във факта, че се пече в плик. Хлябът е хрупкав отвън и мек отвътре.

Продукти: 600-650 г брашно, 400 мл вода, 1,5 ч. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. суха мая без връх, 75 мл растително масло.

Приготвяне: За тестото сипете в купа вода със стайна температура или леко затоплена. Прибавете захарта, солта и сухата мая. Разбъркайте и добавете 5 супени лъжици брашно. Оставете сместа за около 10 минути, за да се активира маята. Добавете останалото брашно и замесете тесто. Получава се леко лепкаво тесто. Намажете добре ръцете си с с растително масло и съберете тестото на топка. Прехвърлете го в купа, намазана с масло. Покрийте със стреч фолио и оставете на място без течение за 30 минути.

Премесете тестото още веднъж в купата и го оставете отново за 20 минути, покрито с фолио.

Поръсете работната повърхност с брашно. Разтеглете на ръка тестото в правоъгълна форма. Навийте на руло и и запечатайте краищата. От това количество тесто можете да направите една голяма или две средни питки. На повърхността на оформените рула направете наклонени разрези.

От плика за печене отрежете нужната дължина и поставете вътре оформената питка. Завържете краищата на фолиото и прехвърлете в тава за печене, оставете да втаса още 30 минути.

Поставете тавата във фурната и печете хляба 30-40 минути на180 градуса. Охладете върху решетка. Нарежете и сервирайте.

Пилешки гърди с варено яйце 

Това руло може да се сервира както топло, така и студено. Вкусно, просто и красиво! За плънката можете да използвате всякакво сирене - топено, кашкавал или пармезан. Всеки път получавате ново ястие!

Продукти: 500 г пилешки гърди, 100 г топено или твърдо сирене, 2 варени яйца, сол, черен пипер, смлян червен пипер и билки на вкус.

Приготвяне: Начукайте леко пилешките гърди. За пълнежа нарежете сварените яйца и пресните зелени подправки, настържете сиренето и разбъркайте. Поставете нарязаните парчета пиле върху дъска за рязане. Подправете със сол и черен пипер, поръсете с любимите си подправки. Разстелете плънката на дебел слой и навийте рулото, като стегнете краищата с клечки за зъби. Поставете във форма и сложете във фурната, предварително загрята до 180 оС, за 40 минути до един час. Времето за печене зависи от дебелината на рулото. Ако искате рулото да е по-сочно, преди печене го увийте с ивици студено пушен бекон.

Пай със спанак и яйца 

Продукти: За пълнежа: 8 яйца, 200 г спанак, 200 г полутвърдо сирене, 100 г извара, 60 г кашкавал, сол и смлян черен пипер на вкус.

За тестото: 100 г масло, 5 жълтъка, 1 суп. лъж. сметана, 240 г брашно, сол на върха на ножа, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 100 мл вода.

Приготвяне: Пригответе тестото. Маслото се нарязва на малки кубчета, прехвърля се в дълбока купа и се оставя за 30 минути на стайна температура. Разбийте мекото масло с миксер до пухкава смес. Продължете да разбивате, докато добавяте жълтъците. Прибавете сметаната, брашното, пресято със солта и бакпулвера. Разбъркайте.

Сипете водата и бързо замесете тестото. Покрийте купата със стреч фолио и поставете в хладилника за 30 минути.

През това време пригответе плънката за пая. Сварете твърдо яйцата и ги охладете под течаща вода. Сортирайте спанака и отстранете жилавите дръжки. Измийте листата и нарежете на лентички.

В тенджера сипете около 2 литра вода и изчакайте да заври. Сипете вътре спанака и оставете да къкри 2 минути след като заври отново. Прехвърлете в гевгир, за да се отцеди напълно водата. Полутвърдото сирене се настъргва на едро ренде и се добавя към изстиналия спанак, заедно с изварата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Пълнежът за пая е готов.

Извадете тестото от хладилника. Отделете парче с размер на длан и го върнете в хладилника. След това отделете друго малко парче и го разточете на лента с ширина около 3 см и дължина по диаметъра на формата. Останалото тесто оформете на топка, поставете я в средата на намаслена тава за печене и с ръце, като започнете от центъра, разстелете равномерно цялото тесто по повърхността. Дебелината на слоя трябва да е приблизително 3-5 mm. Набодете с вилица.

Обелете яйцата и ги наредете в тавата за печене, така че да са приблизително на еднакво разстояние едно от друго. Отгоре разпределете спаначената плънка. Загладете повърхността.

Загърнете тестото от краищата навътре. Внимателно прикрепете разточената лента тесто към краищата. Настържете замразеното парче тесто на едро ренде върху пая, така че да се покрие цялата плънка.
Загрейте фурната на 180°C. Спаначеният пай се поръсва с настърган кашкавал и се пече 45-50 минути. Оставете леко да се охлади, след това прехвърлете в чиния и сервирайте.

Свинско с плодове 

Продукти: 700 г свинско месо (филе или шол), кисела ябълка, райска ябълка, глава лук, 2 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/4 ч. лъж. канела, 1/4 ч. лъж. черен пипер, сол на вкус, 1 суп. лъж. растително масло.
Райската ябълка в тази рецепта може да бъде заменена с портокал.

Приготвяне: Запържете парчето месо в тиган на силен огън, в олио, от всички страни до промяна на цвета. Не надупчвайте месото, за да можете да запазите сочността му. Нарежете ябълката, райската ябълка и обеления лук на кръгчета. Почистете ябълката от семето.

Запърженото свинско се разрязва от едната страна, като отдолу остават 2 см. Месото се натрива от всички страни със смес от сол и подправки. В получените джобове разпределете лука, ябълка и райската ябълка.

Намажете пълненото месо с мед и увийте с фолио. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за час.

Ориз с домати 

Този ориз може да се сервира като самостоятелно ястие, но все пак е по-добре да го предложите като гарнитура. Домати, чесън, билки - ароматът и вкусът ще бъдат зашеметяващи!

Продукти: чаша дългозърнест ориз, домат, лук, 2-3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. доматена паста, 3 ч. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете ориза в подсолена вода. Лукът и чесънът се обелват, лукът се нарязва на дребни кубчета, а чесънът се наситнява. Обелете домата (потопете го във вряща вода за няколко минути) и го нарежете на кубчета.

Запържете лука в тиган с олио на среден огън, докато стане прозрачен. Добавете чесъна, запържете още една минута, след това сипете доматеното пюре и оставете да къкри 2 минути. Остава да добавите доматите, да ги задушите за няколко минути и да сложите сварения ориз. Разбъркайте и оставете да къкри на тих огън 10 мин. Поднесете с подправки.

Предястия и салати

Сандвичи с хайвер 

Сандвичи с червен хайвер могат да се сервират по нов начин и да зарадват малки и големи. Вземете нарязан хляб за тостел и разрежете филиите по диагонал, за да получите триъгълници. Намажете тънък слой масло и отгоре оформете хайвера като конус, наподобяващ морков. За зелената част на вашите морковчета можете да използвате магданоз, копър и всяка зеленийка.

Манастирска изба“ с рачешки пръчици 

Продукти: 1 пак. суруми (рачешки пръчици), 200 г твърдо сирене или кашкавал, 2 скилидки чесън, майонеза на вкус, 2 сварени яйца или повече настърган кашкавал за гарнитура

Приготвяне: За пълнежа настържете сиренето и го смесете с обеления и смачкан чесън и майонезата. Обелете рачешките пръчици и ги потопете в тенджера с гореща вода за половин минута, за да се отпуснат. Извадете пръчиците с решетъчна лъжица и ги развийте. Върху разгънатото суруми се намазва по една супена лъжица от плънката, след което се навива на руло. Направете същото с всички рачешки пръчици.
Наредете едно до друго пет от приготвените рулца в чиния за сервиране, намажете с майонеза, отгоре наредете четири рулца и отново майонеза. Поставете три рула отгоре, майонеза и т.н. докато свършат. Намажете цялата пирамида с майонеза и поръсете с настъргани сварени яйца или настърган кашкавал.Можете да декорирате с пресен нарязан магданоз. Охладете в хладилник преди сервиране.

Салата с пиле и маслини 

Засищаща и сочна салата с варено пиле, маслини, сирене и орехи.

Продукти: 200 г печено или варено пилешко филе, 2 варени яйца, 100 г твърдо сирене, ябълка, краставица, 50 г маслини, 30 г орехи, майонеза на вкус, грозде и семена от нар за сервиране (по желание).

Приготвяне: Предварително сварете яйцата и пилешкото филе. Можете да използвате и печени на скара гърди.

В средата на плоска чиния за сервиране поставете чаша, обърната с дъното нагоре. Салатата ще се реди около чашата. Първият слой е нарязано на кубчета пилешко филе. Намажете с майонеза. След това разпределете обелената и нарязана на дребни кубчета краставица. Наредете нарязаните варени яйца върху краставицата и намажете с майонеза. Поръсете със смлени орехи и ситно нарязани маслини. Намажете с майонеза и разпределете настърганата ябълка.

Отново тънък слой майонеза и настърган кашкавал. Поставете за един час в хладилника за да стегне и украсете с половинки грозде без семки, половинки маслини и семена от нар.

Руло с маково семе 

Рулото с пълнеж от маково семе е много вкусно и нежно. Използвайте суха мая за приготвяне на тестото.

Продукти: 0,5 кг брашно, 200 мл прясно мляко, 3 ч. лъж. захар, 100 г масло, 2 ч. лъж. суха мая, 3 яйца, 1 ч. лъж. ванилова захар, 1/3 ч. лъж. фино смляна сол, 3 ч. лъж. пудра захар (за глазура).

За пълнежа: 150 мл прясно мляко, 7 ч. лъж. захар, 100 г масло, 450 г маково семе.

Приготвяне: В купа сипете половин чаша леко затоплено прясно мляко. Към него прибавете 1 суп лъж. захар и маята. Разбъркайте и сложете сместа на топло за известно време. Изчакайте маята да се активира и да образува своеобразна шапка на повърхността на течността. Прехвърлете сместа в обемен съд, заедно с пресятото брашно и налейте останалото затоплено мляко, смесено с разтопено масло, 2 с.уп. лъж. подсладител и сол.

Разбъркайте добре продуктите и добавете 2 цели яйца и 1 белтък. Сместа се разбърква старателно до получаване на хомогенна консистенция. Трябва да получите гладко тесто без бучки, което да не лепне за ръцете ви. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.

Завийте полученото тесто в чиста кърпа и оставете на топло да "почива" около 35 минути.

През това време пригответе плънката: сипете маковото семе в термоустойчива купа, залейте с гореща вода и оставете за 15-20 минути. Отцедете течността, смесете с останалата захар и смелете сместа в блендер или кафемелачка.

Прехвърлете подсладеното маково семе в тенджера и прибавете прясното мляко и маслото. Сложете съда на слаб огън и загрейте сместа, като разбърквате, докато се сгъсти. След това охладете пълнежа.

Втасалото тесто, което трябва да е удвоило обема си, разделете на две. От всака половина разточете правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Отгоре равномерно разпределете маковата плънка и оформете рулата. Внимателно прехвърлете в тава за печене, покрита с хартия, и намажете отгоре с разбит жълтък.

Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180°C за 10 минути. Намалете температурата до 160°C, след още 10 минути. - до 140°C, а след още 10мин. - до 120° С. Когато са готови, преместете рулцата върху решетка и охладете.

Намажете ги с глазура, за приготвянето на която разбийте добре белтъка с пудрата захар.

Лавандулови мъфини 

Великденските лавандулови мъфини не са типичният празничен десерт. Въпреки това си заслужава да ги приготвите. Получават се много нежни, ароматни и ефирни. За омесване на тестото използвайте меко масло (със стайна температура).

Продукти: 100 мл сметана, яйце, 100 г меко масло, захар или мед и черен шоколад на вкус, 1/2 ч. лъж. ситна готварска сол, 100 мл гореща преварена вода, 6 ч. лъж. Брашно, 1/2 ч. лъж. сушена стрита лавандула, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 пак. ванилия, 100 мл високомаслена сметана, пудра захар на вкус (за крема).

Приготвяне: В голяма купа сложете яйцето, сметаната, водата, бакпулвера, подсладителя, ванилията и разбъркайте добре с бъркалка или миксер. Добавете шоколад, лавандула, брашно и омесете гладко тесто за мъфини.

Изсипете получената сладка смес в подготвените форми до 2/3 от обема на чашките. Наредете ги върху тава за печене и ги поставете в горещата фурна. Печете на 190-200°C около 15 минути.

През това време пригответе крема: разбийте добре сметаната с пудрата захар. Намажете изпечените и напълно охладени мъфини. По желание поръсете сушена лавандула или цветна захарна посипка за сладкиши.