Месокостното брашно е продукт, получен от отпадъците на месопреработвателната промишленост, който е източник на висококачествен протеин от животински произход с усвояемост 90%.
То се състои от: протеини, аминокиселини, мазнини, витамини. Съдържа микроелементи: калций, натрий, фосфор, калий, магнезий, сяра, както и мед, цинк, кобалт, желязо, манган, йод - който е много важен и ценен протеинов компонент, когато се добавя към комбинирани фуражи за всички видове домашни птици и животни. Освен това е източник на витамини В1, особено на рибофлавин, холин, никотинова киселина, кобаламин.
Използване на комбинацията месо + костно брашно е като протеиново-минерална добавка при хранене на едър и дребен рогат добитък, както и на свине и птици. Това е много ценен продукт, който съдържа много протеини. Освен това месокостното брашно позволява
да се намалят разходите за отглеждане
на селскостопански животни и да се подобри качеството на крайния продукт. При хранене на добитък и птици месокостното брашно се добавя към смеси или концентрирани фуражи.
Ежедневното добавяне на месокостно брашно към храната за животни ще позволи:
- да увеличите производителността;
- да обогатите диетата с протеини, аминокиселини, витамини, минерали;
- да увеличете хранителната стойност на фуража;
- да нормализирате метаболизма;
- да увеличите растежа на животните;
- за увеличаване на количеството мляко при кравите и носливостта на пилетата;
- за осигуряване на бърз растеж на мускулна маса при бройлери;
- за намаляване на разходите за фураж.
Скоростта на въвеждане в основния фураж е:
- 3-7% от теглото на сухия фураж за птици;
- 4-7% за кокошки-носачки и прасета,
- 4-10% за млади прасета.
Условия за съхранение - в сухо проветриво помещение без пряка слънчева светлина, не позволявайте температурата на въздуха да се повишава над +30 градуса.
Как се определят дозировките. Диетата на кокошки-носачки, кокошки от месодайни породи, бройлери и пилета трябва да бъде балансирана на протеини и мазнини, да съдържа всички необходими витамини, минерали, както и ценни аминокиселини. Месокостното брашно за пилета е високопротеинов компонент на домашния фураж, превръща зърнената смес в пълноценна диета за домашни птици.
Месокостното брашно е естествен продукт от преработката на месо и кости от животни или птици. Като изходен материал се използва месо, което не е подходящо за човешка консумация: от стари животни, след травма т.н. Производството на месокостно брашно често е страничен продукт в месопреработвателни предприятия или птицеферми. Карантии, кости, жилки - всичко това се обработва, натрошава и се превръща в ценна фуражна добавка. Консистенцията на месокостното брашно е подобна на фино смилане на зърно, има кафяв цвят - от златисто до тъмнокафяво и силна, но доста приятна миризма на сушено месо.
Хранителната стойност: Качественият продукт съдържа около 40% протеин и 11-12% сурови мазнини, както и незаменими аминокиселини от животински произход: лизин, метионин и цистин.
Костният компонент осигурява висок процент полезни минерали, най-вече в калциевата и фосфорната фуражна добавка, приблизително 14% и 7% всяка. В малки количества съдържа калий и различни микроелементи: сяра, желязо, цинк и др. Продуктът е източник на витамин Е и витамини от група В, най-вече витамин В4.
Можете да определите хранителната стойност на фуражната добавка по нейния клас:
- I клас - суров протеин 50%, сурови мазнини 10-13%, пепел 25%;
- II клас - суров протеин 40-42%, сурови мазнини 15-18%, пепел 28%;
- Клас III - суров протеин 30%, сурови мазнини 20%, пепел 38%.
Колкото повече месо има в изходния материал и колкото по-малко кости, толкова по-високо е съдържанието на протеин в крайния продукт и толкова по-нисък е процентът на пепел и мазнини. Тъй като месото и костното брашно се използват като протеинов компонент, първокласният продукт се счита за най-ценен, има най-високо съдържание на протеин. Произвежда се и обезмаслено месокостно брашно с високо съдържание на протеин 40-50% и минимално съдържание на мазнини 2%.
Костно брашно от говеда и свине: Този продукт е с ниско съдържание на протеини и мазнини, съответно 20% и 10%. Благодарение на високото съдържание на пепел, до 60%, добавката е източник на полезни минерали: калций, фосфор, калий.
Костното брашно за пилета може да се сравни с варовиковата песъчинка, то е по-скоро минерална добавка. Въвежда се в диетата в по-малки обеми от месото и костите, не повече от 1% от състава на фуражната смес.
Да си направите ли месокостно брашно у дома?
Краткият отговор е „по-добре не!” Защото приготвянето на месен кокал у дома е възможно, но не си струва изразходваните усилия и средства. За да дезинфекцирате суровините, е необходимо костите и месото да се варят най-малко 3 часа или да се изгорят костите във фурната. При това се отделя специфична неприятна миризма. В домашни условия е невъзможно да изсушите продукта при температура от +650°C, както се случва в производството. А сушенето в домакинска фурна ще отнеме няколко часа и ще изпълни къщата с остра миризма. Възможно е да се смелят костите, калцинирани в пещта, но това ще отнеме време, усилия, ще трябва хаван и мощна кафемелачка или мелница за зърно. При относително по-ниската цена на месокостното брашно, разходите за плащане на сметки за електричество за вътрешно производство на фуражна добавка ще бъдат в пъти по-високи от цената на продукта.
Качественият продукт се разпознава по външния - Месокостното брашно не трябва да е прекалено светло - бледият цвят показва, че производителят е добавил обработени пилешки пера, които не носят хранителна стойност, или соя. Пълномаслената соя също е храна с високо съдържание на протеини, но този протеин е на растителна основа. За пълноценното развитие на домашните птици и добитъка са необходими както растителни, така и животински протеини.
- Добрата месна кост трябва да има приятна миризма - ако не на барбекю, да е на сушено месо, в крайни случаи с нотки на миризма на сапун за пране, ако процентът на костите в оригиналния продукт е многократно по-голям от месото.
- Месокостното брашно не трябва да мирише на гниене, плесен или мухъл. В тези случаи продуктът се счита за развален и не се допуска в храната за домашни птици или добитък.
- Фуражната добавка е благоприятна среда за размножаване на гъбички и бактерии, когато се съхранява при условия на висока влажност, в нея започва размножаването на патогенни гъбички.
- Мухлясалата храна никога не трябва да се използва като храна за домашни птици и други животни. Мухълът е източник на токсини, които водят до лошо храносмилане.
- Ако месокостното брашно има гнила миризма, това показва, че изходният материал не е обработен с високо качество. Гнилостната микрофлора ще повлияе неблагоприятно на здравето на домашните животни. Затова тази добавка не трябва да се използва.
Условия за съхранение
1) Количеството протеин в месокостното брашно не е постоянно. Постепенно се превръща в амоняк и се изпарява, поради което хранителната стойност на продукта намалява. Срокът на годност на месокостното брашно е 1 година от датата на производство и не повече от 6 месеца след отваряне на опаковката.
2) Благодарение на наситената миризма и високата хранителна стойност, отворените опаковки с месо и костно брашно привличат мишки, плъхове, котки, птици. За да избегнете кражба на ценен продукт, по-добре съхранявайте опаковката в затворен контейнер след отварянето му.
3) Температурата оказва голямо влияние върху съхранението на месокостното брашно. При температури над +30°C естествените мазнини се разграждат, протича химическа реакция с отделяне на токсичен акролеинов алдехид. Затова не трябва да купувате големи запаси от месо и кости за летния период. По-добре е да купите продукта, когато ви привършва предишното количество.
Коментари