По вкус не се различават от обикновените
С овесени ядки, цитрусови, бананови, кокосови, тиквени... Вкусните сладки ще се харесат не само на онези, които спазват постите.
1. Овесени сладки с ядки и сушени кайиси
Продукти: 100 г сушени кайсии, 50 г орехи, 200 г овесени ядки, 80 г захар, 70-80 мл вода, 1 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сода, 3 суп. лъж. растително масло.
Приготвяне: Накиснете сушените кайсии в гореща вода, докато омекнат. Нарежете ги, заедно с ядките, на малки парчета. Смелете овесените ядки в блендер.
Поставете тенджера на водна баня. Изсипете захарта, добавете вода и мед и разбъркайте, докато съставките се разтворят. Добавете содата за хляб и гответе още няколко минути, като разбърквате.
Отстранете съда от котлона и прибавете част от овесените ядки, маслото, сушените кайсии в сиропа. Разбъркайте докато стане еднородна смес.
Постепенно добавете останалите овесени ядки, като разбърквате старателно. Поставете тестото в хладилника за 30-60 минути. Намокрете ръцете си с вода и направете от тестото малки топчици. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и леко ги притиснете. Сладките не трябва да се допират една до друга.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 15-20 минути до златистокафяво. Оставете бисквитките да изстинат, преди да ги извадите.
2. Постни „саламурки“
Продукти: 200 мл саламура (от краставици, домати и др.), 1 ч. лъж. сода, 80-150 г захар + за поръсване, щипка ванилин, 70 мл растително масло, 400–450 г брашно + за поръсване
Приготвяне: Смесете саламурата, содата, захарта, ванилията и олиото. Количеството захар зависи от сладостта на саламурата. Постепенно добавете брашното и омесете тесто. Поръсете масата с брашно и разточете тестото на кора с дебелина 5-7 мм. Изрежете бисквитките и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със захар.
Поставете в предварително загрята фурна на 200°C за около 15 минути. Бисквитките трябва да са пухкави и златистокафяви.
3. Цитрусови бисквити
Продукти: 1/2 лимон, 1/2 портокал, няколко супени лъжици вода, 120 г захар, 100 мл олио, 520 г брашно, 1и 1/2 ч. лъж. бакпулвер.
Приготвяне: Изсипете гореща вода върху плодовете, за да премахнете горчивината. Обелете портокала. Нарежете плодовете на произволни парчета, отстранете семките и ги накълцайте с блендер. В пюрето трябва да останат малки парчета. Прехвърлете цитрусовата смес в чаша от 250 мл и напълнете догоре с вода. Прехвърлете в купа, добавете захарта и олиото и разбъркайте.
Смесете пресятото брашно и бакпулвера. Прибавете ги в купата на порции. Пригответе меко тесто и от него оформете малки топки, колкото орех. Подредете ги в тава, застлана с хартия.
Поставете във фурната за 10 минути на 190°C, след това увеличете на 200°C и печете още 7 минути. Бисквитките трябва леко да покафенеят.
4. Ронливи
Продукти: 350 г брашно + за поръсване, 150 г царевично или картофено нишесте, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. бакпулвер, 190 г захар, ванилова захар на вкус, 150 мл вода, 150 мл растително масло.
Приготвяне: Пресейте брашното и нишестето. Смесете ги със солта и бакпулвера. Отделно се смесват захарта, ваниловата захар и водата. Кристалите трябва да се разтворят.
Към сухите съставки добавете маслото и разбъркайте добре. След това се налива водата със захарта и се замесва хомогенно тесто. Доомесете го с ръце върху набрашнена маса. Разточете лист с дебелина около 3 мм и изрежете бисквитките. Разпределете го върху тава, покрита с хартия за печене. От това количество тесто се получават много бисквитки, така че го правете на порции.
Пече се 12-15 минути на 180°C. Ако краищата започнат да покафеняват, това е знак за готовност. Самата бисквитка ще остане светла.
5. С кокос и банан, без захар
Продукти: 11 фурми, 1-2 зрели банана (общо тегло 200 г), 2 суп. лъж. растително масло, 150 г кокос, 2 суп. лъж. брашно.
Приготвяне: Накиснете фурмите за кратко в гореща вода, за да омекнат. Пюрирайте бананите с блендер. Добавете фурмите, като премахнете костилките и отново пасирайте. Прибавете олиото и разбъркайте. Изсипете кокосовите стърготини и направете сместа хомогенна. Добавете брашно. Оформете бисквитките и ги наредете в тава, покрита с хартия. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20 минути до златистокафяво.
6. С ябълки и стафиди
Продукти: шепа стафиди, 1 голяма ябълка, 200 мл ябълков или гроздов сок, 50 мл растително масло, 1 ч. лъж. сода, 2 суп. лъж. лимонов сок, 70-90 г захар, щипка ванилия, щипка сол, 200-250 г брашно.
Приготвяне: Накиснете стафидите в гореща вода за 5 минути. Нарежете обелената ябълка на малки кубчета. Смесете сока, олиото и содата, погасена с лимоновия сок. Отделно смесете захарта, ванилията, солта и брашното. Добавете течните съставки, ябълката и стафидите към брашнената смес и разбъркайте добре.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете тестото с лъжица и го изпратете във фурната, предварително загрята до 180°C, за 15-20 минути.
7. С фъстъчено масло
Продукти: 120 г брашно, 1/2 ч. лъж. сода, 125 г фъстъчено масло, 80-100 мл течен мед или плодов сироп.
Приготвяне: Пресейте брашното, заедно със содата за хляб. Отделно смесете фъстъченото масло с меда или сиропа. Изсипете сместа при брашното и разбъркайте до гладка консистенция.
Не бъркайте тестото твърде дълго, за да не станат сладките жилави. Ако сместа е твърде течна, поставете я в хладилника за около 30 минути.
Застелете тава с хартия за печене. Направете от тестото малки топки, поставете ги върху хартията и сплескайте с вилица, за да оформите шарка.
Печете 10 минути на 175°C.
8. Пикантни тиквени сладки
Продукти: 200 г обелена тиква, 100 г захар, щипка сол, 100 мл растително масло + за намазване, 1/2 ч. лъж. сода, 1 суп. лъж. Оцет 9%, 1/2 ч. лъж. канела, щипка смляно индийско орехче, 1/2 ч. лъж. смлян джинджифил, 250-300 г брашно.
Приготвяне: Нарежете тиквата на средно големи парчета и я сложете в тенджера. Сипете гореща вода, варете до омекване и отцедете. Пасирайте тиквата, заедно със захарта, солта и олиото. По-удобно е да направите това с блендер. Изгасете содата с оцет и добавете към тиквената смес. Разбъркайте. Добавете канела, индийско орехче и джинджифил. Постепенно добавете пресятото брашно, като разбърквате до гладкост. Тестото трябва да е гъсто и лепкаво.
Застелете тава с хартия за печене. Намажете ръцете си с масло и оформете от тестото средни топки.
Разпределете ги в тавата на разстояние една от друга. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 15-20 минути до леко златисто.
9. С доматен сок
Продукти: 100 мл доматен сок, 2 суп. лъж. захар + за поръсване, 1/2 ч. лъж. сода, щипка сол, 1 суп. лъж. растително масло, 160–180 г брашно + за поръсване.
Приготвяне: Смесете сока със захарта. Добавете содата, солта и олиото и разбъркайте. Добавете брашното и замесете тестото.
Покрийте масата с брашно, прехвърлете тестото върху него и го разточете на кора с дебелина 3-5 мм. Изрежете сладките, наредете ги в тава с хартия за печене и поръсете със захар.
Поставете във фурната за 10 минути на 180°C. Бисквитките трябва да покафенеят.
10. Бананови
Продукти: 1 зрял банан, 150 г захар, 50 мл олио, щипка сол, щипка ванилиня, 180-200 г брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 и 1/2 ч. лъж. канела.
Приготвяне: Бананът, 80 г захар, олиото, солта и ванилията се разбиват с миксер. Добавете брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте до гладкост. Тестото ще бъде лепкаво и разтегливо. Поставете го в хладилника за половин час.
Смесете останалата захар с канелата. Намокрете ръцете си с вода и направете от тестото малка топка. Ако тестото не се поддава, добавете още малко брашно. Сплескайте леко топчетата, оваляйте в канелената смес и наредете в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин оформете и останалите сладки. Пече се на 180°C за 15-17 минути.
Коментари