Новогодишната еуфория отмина, но както вече казахме, януари е месецът с най-много именни дни, т.е. празнични трапези и поводи да вдигаме наздравици. Празничната маса като правило е пълна с изобилие от вкусни ястия и различни видове алкохол. Сред цялото това разнообразие шампанското често получава второстепенна роля на напитка, с която вдигаме наздравица в новогодишната нощ, а след това я забравяме и често бутилката остава недопита.

На сутринта след празника много домакини просто изливат останалото шампанско в мивката. Без приятни мехурчета пенливата напитка губи яркия си вкус. Ние обаче вярваме, че една благородна напитка не заслужава такава тъжна съдба, затова открихме няколко начина да оползотворим по-добре вчерашното шампанско.

Споделяме с вас лесни рецепти!

Тънки палачинки 

Най-лесният начин да не изхвърлите недовършеното пенливо вино е да го добавите към тестото за палачинки. Палачинките с шампанско са тънки, порести и с леко накъсани краища. Ако пък са останали от празничната трапеза нарязани колбаси и сирена, още по-добре – смело слагайте в палачинките и сутрешната ви закуска е готова. Хем бързо, хем хранително, хем ще оползотворите по правилния начин останалите мезета.

Продукти: 250 мл шампанско, 250 мл минерална вода, 60 мл растително масло, 400 г брашно, 2 яйца, 2 суп. лъж. захар, щипка сол.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта и солта. Добавете растително масло. Смесете минералната вода и шампанското и изсипете в яйчната смес. Добавете пресятото брашно и разбъркайте. Може да е необходимо още малко брашно.

Изпържете палачинките в горещ тиган.

Деликатно желе 

Този десерт е добре да се приготви от останалото сладко шампанско. Тогава няма да се налага да добавяте подсладители. Ако предната вечер сте пили сухо пенливо вино, то в основата на желето можете да поставите малко захар. За 300 мл алкохолна напитка са достатъчни 1-2 суп. лъж. За желето можете да използвате всякакви форми, чаши или купи. Плодовете също са по ваш вкус, но не прекалено кисели. Подходящи са кайсии, манго, ягоди, праскови.

Продукти: 300 мл шампанско, 25 г желатин, плодове, например малини.

Приготвяне: Сипете желатина в тенджрека, залейте го със 100 мл шампанско и оставете да набъбне. Измийте плодовете и почистете от дръжките.

Поставете тенджерата с желатин на котлона. Ако искате сладък десерт, сега е моментът да добавите захар. Дръжте сместа на слаб огън, докато желатинът се разтвори напълно. Не е необходимо да се прегрява или да се чака да заври.

Смесете разтворения желатин с останалото шампанско и разбъркайте. Разсипете топлата смес в подготвените формички, добавете плодовете. За да не плуват много малините, покрийте формичките с нещо не много тежко и охладете. Можете да оставите цяла нощ, но 4-5 часа ще са достатъчни.

Регулирайте количеството желатин в зависимост от обема на останалото шампанско. Приготвянето на желе ще отнеме не повече от 30 минути и ако го направите сутринта, за вечерните гости ще имате готов лек, почти диетичен десерт.

Лучена супа 

Твърди се, че лучената супа помага при махмурлук. Ето защо тя е особено подходяща след тежка вечер за обяд или късен следпразничен брънч. Можете да приготвите бульона предварително или да използвате този, в който сте варили пиле за празничните салати. Друга идея е, ако са ви останали различни твърди и полутвърди сирена, настържете ги, смесете ги и поръсете с тях супата преди да я мушнете във фурната. Ще се получи много вкусна златиста коричка.

Продукти: 4 глави лук, 2 скилидки чесън, 500 мл пилешки бульон, 150 мл шампанско, 200 г кашкавал, 4 филийки франзела, 1 стрък дафинов лист, 30 мл олио, 30 г масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и нарежете на полумесеци, обелете чесъна и го нарежете на ситно. Разтопете в тенджера маслото, добавете растителното масло и сипете лука и чесъна. Леко запържете. Налейте шампанското и оставете да къкри на умерен огън 5-7 минути. Прибавете бульона и отново оставете на умерен огън да къкри около 30 минути. Подправете със сол и черен пипер, добавете дафинов лист.

В сух тиган запечете филийките багета до златистокафяво. Сипете супата в термоустойчиви купички (гювечета), наредете препечения хляб отстрани и поръсете с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 20 минути.

Кекс със стафиди 

Няма да изненадате никого с факта, че алкохолът е част от съставките за печивата. Разбира се, по-често се използват високоградусни напитки, но към тестото може да се добавят и пенливи вина. С изветрялото шампанско можете да изпечете чудесен кекс със стафиди и портокалова кора. Ако нямате стафиди, вземете други сушени плодове.

Продукти: 400 г брашно, 150 г захар, 2 яйца, 180 г масло, 150 мл шампанско, 80 г стафиди, смляна канела - на вкус, 1 ч. лъж. портокалова кора, 2 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол, масло или растително масло - за намазване.

Приготвяне: Залейте стафидите с вряла вода и оставете за 15 минути. След това отцедете течността и подсушете плодовете с домакинска хартия.

Мекото масло се разбива с миксер, заедно със захарта и солта. Вземете 200 г брашно и го пресейте, заедно с бакпулвера. Добавете го към маслената смес и разбъркайте. Прибавете шампанското и пресятото останало брашно, добавете канелата. Замесете хомогенно тесто. Добавете стафиди, портокалова кора, разбъркайте. Прехвърлете тестото в намаслена и поръсена с брашно форма. Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 50 минути, до суха клечка.

Пиле в сметанов сос 

Сметановият сос и пенливото вино са много хармоничен дует! Не се колебайте да вземете вчерашното шампанско и да приготвите тази рецепта. Подходящи са всички части от пилето: филе, бедра, бутчета, крила. Използвайте това, което ви е под ръка, можете дори да направите асорти. Ако искате бързо хапване, вземете филето и го нарежете на тънки ивици.

Продукти: 500 г обезкостено пилешко месо, 200 мл сметана 10%, 2 скилидки чесън, 100 мл шампанско, 30 мл растително масло, 50 г масло, сол и черен пипер, щипка индийско орехче, 2 суп. лъж. брашно.

Приготвяне: Обелете чесъна и го прекарайте през преса. Сложете пилето в загрят тиган с растително масло, подправете със сол и черен пипер. Пържете от двете страни до златистокафяво. Прехвърлете в чиния.
В същия тиган се разтопява маслото, добавя се брашното и се запържва леко. Налива се шампанското и се оставя да къкри на слаб огън при непрекъснато бъркане. Добавете сметаната и подправете с индийското орехче и чесъна. Върнете пилето и оставете всичко заедно да къкри на тих огън още 7-10 минути.
Гарнирайте ястието преди сервирането по ваш вкус.