5 ястия за всеки повод

Пилето е най-универсалният продукт, от който е лесно да се приготви ястие за всеки вкус. Месото е с неутрален вкус, лесно е да опитвате с него нови рецепти и да комбинирате с нови подправки и по нов начин.

Бутчета в сметаново-чеснов сос 

За да приготвите романтична вечер с любим човек, изобщо не е необходимо да търсите в интернет рецепта за сложно ястие и да отделяте цял ден за кулинарни подвизи. Лесно можете да организирате приятна вечеря за двама! Ето и нашето предложение.

Ароматното пилешко месо със сладък лук, чеснов аромат и сметанов сос можете да гарнирате с варен ориз, различни видове пюре, качамак или паста.

Продукти за 4 порции: 4 пилешки бутчета, сол и черен пипер, 1 суп. лъж. олио, 40 г масло, 400 г лук, нарязан на полумесеци, 1 равна суп. лъж. брашно, 1-2 ч. лъж. червен пипер, 200 мл горещ зеленчуков или пилешки бульон, 200 мл течна пълномаслена сметана, 4 скилидки счукан чесън, магданоз за поръсване.

Приготвяне: Обезкостете бутчетата и отстранете кожата. Посолете ги и поръсете с черен пипер. Сипете малко мазнина в тиган с незалепващо покритие. Загрейте го на умерен огън и запечете месото до зачервяване от двете страни. Извадете бутчетата в чиния.

Сложете маслото в тигана и след като се стопи прибавете лука. Намалете котлона и задушавайте под капак, докато лукът омекне и стане сладък. Отхлупете и поръсете с брашното и червения пипер. Разбъркайте и налейте бульона. Гответе без капак 3-4 минути и прибавете сметаната.

Върнете месото в соса и оставете ястието да къкри 10-15 минути. Накрая добавете чесъна, за да остане максимално свеж на вкус. Поръсете с магданоз и сервирайте. Да ви е сладко!

* Може да приготвите ястието и с бяло пилешко месо, но бутчетата са много по-сочни и гозбата става по-вкусна. За улеснение купете обезкостени бутчета, но ако го правите сами не изхвърляйте костите и кожата. Чудесни са за бульон.

Също може да замените течната сметана със заквасена. Тя ще придаде свежест и лека киселинност.

Филе с картофи по селски 

Можете да поглезите любимите си хора с оригинална вечеря, без да има специален повод. Приготвянето няма да ви отнеме много време и усилия. Вземете пилешко филе и го мариновайте по ваш вкус. Изчакайте известно време, докато месото поеме от ароматите, а през това време, пригответе гарнитурата – картофи по селски.

Продукти: 500-600 г пилешки гърди, предварително мариновани по ваш вкус, 700 г картофи, 30 мл растително масло, 1 ч. лъж. червен пипер, ¼ ч. лъж. индийско орехче, ½ ч. лъж. сол, сушен чесън и черен пипер на вкус, 10 чери домати, пресни зелени подправки за сервиране.

Приготвяне: Обелете картофите. Ако използвате пресни картофи, можете да не ги белите, а, след като старателно сте ги измили с четка, да ги печете с кората. Нарежете ги на по-дебели филии. Пуснете ги във вряща вода и след повторно завиране варете 3-4 минути. Дръпнете картофите от котлона, излейте водата и леко подсушете зеленчуците върху домакинска хартия.

Пригответе марината за картофите: смесете растителното масло, индийско орехче, сух чесън, сол, черен и червен пипер. Разбъркайте. Полейте картофите с марината, разбъркайте и оставете за 10 минути. Наредете резените в покрита с хартия за печене тавички и печете в предварително загрята на 220 °C фурна около 25 минути до зачервяване. Извадете картофите и намалете температурата във фурната на 180 °C.

Ред е на филето – разпределете го в покрита с хартия тава и печете 40 минути.

Сервирайте сочното пиле с нарязани зеленчуци, печени картофи и чери домати.

Крилца в пикантен сос 

Да се събирате с приятели в петък е страхотно, но да го правите у дома, вместо в заведение, е още по-добре! Страхотно хапване за тези непринудени сбирки са пикантните пилешки крилца. Пригответе предварително марината, в която да накиснете крилцата. В нея няма нищо сложно или прекалено пикантно, по-скоро са класическите сол, черен пипер, риган, домати, червен пипер. Така че спокойно можете да предложите от месото и на по-малки деца. Като гарнитура може да изпечете тиква. Опитайте!

Продукти: 1 кг пилешки крилца, 500 г почистена тиква, 30 мл зехтин, ½ ч. лъж. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Нарежете тиквата на кубчета, поставете в тава за печене, покрита с хартия. Посолете и подправете с черен пипер, поръсете с пушен червен пипер и полейте със зехтин. Печете тиквата във фурната, докато омекне, 20-30 минути.

Прехвърлете овкусените крилца върху тава в плик за печене. Направете няколко дупки в плика с нож. Поставете пакета в тавата и мушнете във фурната за 40 минути.

Вкусното мезе за весела компания е готово!

Пиле Табака 

Рецептата за пиле табака е много популярна в Русия, но води началото си от Кавказ и грузинската кухня. Името идва от особената плоска печка "тапака", на която се приготвя ястието.

Продукти: половин малко пиле, 30 г смачкан чесън, 100 мл олио, 10 г сол, 5 г черен пипер, олио за пържене.

Приготвяне: Пилето се поставя в найлонов плик и се начуква с готварски чук, за да му се счупят всички кокалчета. Намазва се с маринатата и се оставя за поне 12 ч. в хладилник. После се слага в тиган със слънчогледово олио, силно притиснато с чиния с 2–3 кг тежест върху нея. Пържи се около 1 час, като през 6–7 минути се обръща (общо 8–10 пъти). Поднася се с гарнитура по избор, зеленчуците на скара са добро решение. Вземете 2-3 чери домата и 1-2 чушки. Разполовете ги и ги почистете от семките. Вземете една тиквичка и я нарежете на кръгчета. Полейте зеленчуците с растително масло и подправете със сол и черен пипер. Запържете на грил-тиган до красиви златисти ивици.

Пиле печено на фурна 

Нито една празнична трапеза не е пълна без голямо топло ястие. Тази роля може да изпълняват свинските пържоли, телешкият медальон или капамата. А защо да не е печеното пиле. Ако искате можете сами да си мариновате птицата по ваш вкус, а можете да си вземете предварително маринована и готова за печене. А днес ще ви дадем идея и за нестандартна гарнитура.

Продукти: 1 пиле – цяло или разделено на порции от крилца, бутчета и бяло месо, 200 г кускус, 100 г спанак, червен пипер на люспи - на вкус, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Поставете пилешкото месо в плик за печене, поставете в тава или йенска тенджера и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 1 час и 20 минути.

За гарнитурата залейте кускуса с вряла вода и оставете да набъбне. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. Смесете кускуса с измития спанак, прехвърлете в голяма чиния и отгоре наредете печеното пиле. Сервирайте ястието на масата!

Предлагаме само 5 ястия, но ако смените гарнитурите, използвате различни топинги и сервирате други сосове, възможностите са неизчерпаеми. Определено винаги ще е вкусно!