При отглеждането на домашни птици стопанинът има две противоположни цели: осигуряване на добро хранене и максимално намаляване на разходите за фураж, а оттам и на себестойността на яйцата и месото
Значението на сочните фуражи
През лятото свободно отглежданите пилета сами задоволяват нуждите си от витамини, минерали и протеини. Птицата яде прясна трева, коприва, глухарче, детелина и др. Освен това хваща насекоми, получава и земни червеи.
През зимата обаче диетата зависи изцяло от собственика, така че е особено важно да се поддържа баланс на хранителни вещества, витамини и минерали.
Основата на храната за домашни птици са зърнени смеси: пшеница, ечемик, гол овес, царевица. За да се увеличи съдържанието на протеини във фуражната смес, се добавя смлян грах, месо и кости или рибно брашно, за да се осигури желаното съотношение на мазнини - слънчогледова или соева. Кредата осигурява необходимия им калций.
Прясна храна:
кореноплодни растения, кратуни и билки съставляват до 40-50% от диетата. Те осигуряват на домашните птици витамини, макро- и микроелементи, незаменими аминокиселини. Кореноплодите имат висока енергийна стойност поради високото съдържание на въглехидрати. Дават се пресни или сварени като част от мокра каша.
Хранителната стойност на трапезното, фуражното и захарното цвекло е малко по-различна. Всички видове се характеризират с високо съдържание на въглехидрати - 7-10%. Кореноплодите съдържат витамин С и витамини от група В, съдържат много калий и натрий, незаменими аминокиселини: лизин, цистин, метионин.
Кръмното цвекло
е най-достъпният продукт, който може да отглежда всеки стопанин в градината си - има висок добив и отлично съхранение. Не само самите кореноплодни култури, но и техните върхове са ценна сочна храна.
Съдържанието на витамин С, витамини от група В и минерали във върховете на цвеклото е по-високо, отколкото в кореноплодните култури. Въпреки това, по отношение на дела на въглехидратите, „върховете“ са значително по-ниски от „корените“. Кръмното цвекло съдържа до 3,6% захари, докато във върховете това число е 7 пъти по-ниско.
Върховете от цвекло се дават през лятото, при прибиране на реколтата и заедно с нарязани кореноплодни култури могат да бъдат силажирани.
Ферментиралият силаж
е ценен витаминен фураж. Приготвя се от върховете на моркови и цвекло с добавяне на сено от билки от семейството на бобовите растения: люцерна, детелина. Можете да използвате гранулирано витаминно-билково брашно.
Ето и съотношението на компонентите при приготвянето на силаж: 50% върхове от моркови + 35% върхове от цвекло + 15% трева. Компонентите ферментират 1,5 месеца без кислород. Готовият продукт се дезоксидира чрез добавяне на фуражна креда и се дава на пилетата в чиста форма или като част от мокра каша.
Кръмното цвекло се дава в суров вид, като се разтрива на едро ренде, в размер на 30-50 г/глава на ден. Пилетата охотно кълват пулпата на сочни кореноплодни култури сами, ако се нарязват по дължина. Във влажна каша вареното кръмно цвекло може да се замени частично или напълно с картофи.
Захарно цвекло
Захарното цвекло рядко се отглежда в домашни парцели, но през есента можете да закупите кореноплодни култури на най-ниската цена. Съдържанието на въглехидрати в захарното цвекло е много по-високо, отколкото във фуражното, поради което се счита за по-ценен фураж. Като правило се използва прясно, в смес от нарязани зеленчуци: моркови, тикви, зеле.
Цвекловата каша
представлява дехидратирано и натрошено цвекло без захар, като преди употреба се залива с вода 1:3 и се оставя да набъбне. Целулозата от цвекло ще бъде полезна за едър рогат добитък, но за птиците този фураж няма висока хранителна стойност - основно е фибри с минимално съдържание на захар от 0,6-0,7%.
Червено цвекло
Използването на трапезно цвекло при хранене на домашни птици е спорно и изисква внимателно наблюдение на животните. Слабителните свойства на трапезното цвекло могат да причинят разхлабени изпражнения при пилета.
Диарията ще доведе до дехидратация и потиснато състояние на птицата. В този случай не се изисква лечение, достатъчно е да изключите цвеклото от диетата.
Друг проблем - оцветяващите пигменти на трапезното цвекло могат да доведат до повишаване на агресивността на пилетата, ако клоаката на някои птици стане червена. Приликата с цвета на кръвта може да бъде сигнал за атака за другите птици, защото ще ги възприемат от „роднините” като болни.
![През зимата диетата зависи изцяло от собственика, така че е особено важно да се поддържа баланс на хранителни вещества, витамини и минерали.](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/828/Image_13096828_811_0.jpg)
Коментари