Най-добрият начин да съхраните тиква за по-дълъг период от време ще зависи от това какъв вид е и с каква цел. Можете да запазите издълбана тиква, като я поддържате дезинфекцирана и влажна, но декоративната трябва да бъде изсушена, за да издържи. Ако планирате да консервирате за кулинарни цели, ще трябва да я сготвите и замразите. Ето и по-подробно обяснение.

Метод 1: Издълбана 

Накиснете тиквата в разтвор на белина. Смесете 1 чаена лъжичка (5 мл) белина и 4 литра вода. Оставете тиквата да се накисне в този разтвор за поне 1 час.
Водата има за цел да хидратира тиквеното месо и да предотврати прекалено бързото му изсъхване.

Белината е антимикробен агент, който ще убие повечето от повърхностните бактерии и спорите на плесента върху тиквата. Можете да накиснете тиквата до 8 часа, но твърде дългото накисване всъщност може да напълни месестата част с твърде много влага, което я прави по-податлива на гниене.

След това избършете с чист парцал или хартиени кърпи, за да отстраните по-голямата част от влагата, събрала се в тиквата. Изсушете и външната част.
Напръскайте допълнително с белина отвън.

Комбинирайте 1 супена лъжица (15 мл) с 1 литър вода в спрей бутилка. Това е предназначено само за спиране на растежа на повърхностните бактерии.

Използването на твърде много белина в разтвора за накисване може да отслаби тиквата. Като напръскате тиквата с по-силен разтвор на белина след накисването, можете да я дезинфекцирате допълнително, без да отслабвате структурата на тиквата.

Продължете да сушите тиквата с главата надолу и я оставите да изсъхне напълно.

Намажете изрязаните места с вазелин и цялата открита част. Вазелинът ще предотврати тиквата да се дехидратира прекалено бързо, колкото би станало иначе. Освен това ще блокира нови бактерии и мухъл.

Не използвайте вазелин без първо да използвате белина. Белината е необходима, за да убие бактериите и мухъла още по тиквата. Ако пропуснете тази стъпка и преминете направо към вазелина, вие всъщност ще уловите предварително съществуващи бактерии и мухъл по повърхността на тиквата, като по този начин ще ускорите процеса на гниене.

Растително масло или спрей с растително масло също може да се използва вместо вазелин.
Избършете излишното.

Поставете тиквата на хладно и влажно място, без пряка слънчева светлина. Топлината ще ускори процеса на гниене и поставянето на сухо място ще доведе до дехидратиране. Когато не се използва, може да съхранявате тиквата в изба или да я покриете с влажна кърпа.

Метод 2: Декоративна, цяла 

Изберете тиква с дълга дръжка. Най-добрият вариант е прясно набрана с поне 5 см стъбло. Дългото стъбло е важно, защото помага да се отдели влагата от тиквата. Тиква без стъбло или с много късо е по-вероятно да задържа влага.

Почистете тиквата със сапун и вода. Комбинирайте 1 до 2 супени лъжици (15 до 30 ml) мек препарат за съдове с 4 литра топла вода в голяма кофа. Измийте тиквата в този разтвор, за да премахнете повърхностните бактерии. След като приключите, изплакнете сапунения разтвор от тиквата.

Избършете с чист парцал или чисти хартиени кърпи. Този метод на консервиране има за цел да изсуши тиквата, вместо да я поддържа влажна. Поради това трябва ръчно да премахнете колкото е възможно повече влага, като я избършете.

Напръскайте тиквата със спирт, като я покриете напълно, без да я намокряте. Можете също да напръскате тиквата с домакински почистващ препарат. Алкохолът и домакинските почистващи препарати се използват за защита на повърхността от нови бактерии и спори на мухъл.

Твърде много алкохол може да бъде абразивен и да причини повреда на тиквата. Твърде много може също да причини натрупване на влага.

Сушете тиквата в период от няколко седмици, като я поставите върху няколко слоя вестник на тъмно, топло и сухо място, докато стане значително по-лека.
Топлината ускорява съхненето, а тъмнината запазва цвета. Можете също така да поставите тиквите под електрически вентилатор, за да ускорите допълнително процеса на сушене. Сменяйте вестника на всеки няколко дни, тъй като абсорбира влагата.
Освен че се чувства по-лека, трябва също да можете да чуете семената, които тракат вътре, когато я вземете.

След като тиквата изсъхне напълно, нанесете слой вакса или прозрачен шеллак върху повърхността, за да я запечатате и предпазите от бактерии.

Метод 3: Готова за готвене 

Използвайте напълно узряла тиква, наситено оранжева на цвят отвън, а месото й трябва да има фина текстура. Избягвайте да използвате тикви с жилава или суха плът. Тиква с по-високо качество ще издържи по-дълго и по-добре от тиква с ниско качество.

Замразяването е най-лесният начин за запазване на тикви и също така се смята, че произвежда най-качествен продукт.

Измийте тиквата. Нарежете наполовина с голям назъбен нож. След това - всяка половина на парчета от 5 до 7,6 см. Препоръчва се назъбен нож, защото гладкото острие е по-вероятно да се плъзне по твърдата кожа на тиквата, което може да ви накара случайно да се порежете.

Можете да обелите парчетата тиква, преди да ги сварите, но ще бъде по-лесно да изчакате, докато тиквата се свари.

Сварете до омекване. Поставете парчетата в тенджера и ги покрийте с вода. Варете за около 25 до 30 минути или докато месото омекне.

Може и да изпечете тиквата с лицето надолу в тава. Покрийте с фолио и гответе във фурна, предварително загрята до 190 градуса по Целзий за 1,5 часа.

Отстранете пулпата в средно голяма купа, след като се охлади достатъчно, за да можете да се справите с нея. Намачкайте пулпата с преса за картофи до каша като пюре.

Поставете купата или тигана с тиквата в студена вода, докато тиквеното пюре се охлади до стайна температура. Не позволявайте излишната вода да попадне в пасираната тиква. Разбърквайте от време на време, докато изстине.

Опаковайте тиквата в твърди съдове, направени от нереактивни материали като пластмаса или стъкло, одобрени за използване във фризер.

Оставете най-малко 2,5 см празно пространство. Това ще позволи на тиквата да се разшири, докато замръзва. Затворете плътно контейнерите, преди да ги замразите.

Тиквата трябва да издържи около 3 до 6 месеца, без да се промени вкусът или текстурата. В най-добрия случай може дори да успеете да запазите тиквата повече от година.