Високият темп на производство на млечни продукти води до нарастване на броя и вида на машините за тяхното получаване

На 16 септември т.г. приключи приемът на ДФЗ по схемата за закупуване на доилна техника. Резултати ще има с течение на времето, но едно е сигурно, че това подпомагане, макар и с ограничен обем, е полезна помощ. Очаква се тя да стимулира животновъдите да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и да намалят разходите си. Възниква въпросът: а дали не е нужно подпомагане и в

сектора за преработка на млякото

както за домашни нужди, така и за търговски цели при по-големите ферми? Отговорът на аграрикономистите е, че този трети етап за получаване на млечни продукти е не по-малко важен от другите - добивът и съхранението (за тях писахме преди няколко броя на вестника).

В европейски мащаб е отделен голям сегмент на добива на различни видове масло, главно трапезно. Както утвърждават конструкторите на специфични машини производството на масло има годишен темп на растеж от около 3%, който се очаква да остане такъв до 2026 г. Т.е. машинното осигуряване

расте значително по-бързо

от това за оборудване за получаване на други млечни продукти. Това довежда до нарастване на видовете машини за биене на мляко за масло за: домашна употреба, за професионални кухни, и за търговската мрежа.

На пазара днес се намира богат асортимент от такива електрически съоръжения за млекопреработка в домашни условия. Продуктивни модели предлагат турски производители, като Eskay, Sahbaz и др. Доставените на пазара „млекобиячки“ са от неръждаема стомана, икономични в разхода на еленергия. „Малките“ уреди за биене на масло имат капацитет от 5 до 60 литра и са с дизайн, подходящ за ползването им.

Класическият модел с производителност 50 л на турската фирма ESKAY е съставен от работен механизъм и контейнер. Сертифициран е за работа по европейските изисквания и правилата на агенцията по безопасност на храните в България. Работи с напрежение 220 V и има мощност 350 W, като извлича масло от кисело и от прясно мляко за кратко време. Млякото, независимо дали е

краве, овче, козе или биволско

се затопля, не се разрежда с вода и се налива в контейнера на машината. На мощния, обезшумен елeктромотор има зацепена перка, която при работа не произвежда вибрации. Суровината се завърта, като се получава специфично завихряне. За извличане на масло са необходими около 20 мин. След 15 мин. работа се добавя малко лед на кубчета. Така се охлажда течността в машината и маслото по-лесно се отделя и изплува на повърхността на контейнера. Маслото (без примеси) се обира от повърхността с решетъчна лъжица или цедка и се поставя в студена вода, за да се формира топка. Готовото масло може да се консумира директно, съхранява се във вода за по-дълго време. Уредът се поддържа и почиства лесно след изваждане на перката с цел

поддържане на висок хигиенен статус

Останалият продукт не се изхвърля. Това е мътеница и може да се пие като айрян, да се получи извара или обезмаслено прясно сирене - все продукти с високо качество.

Подобна е и машината за домашно маслобиене на фирмата Shahbaz, модел Churn 55 с капацитет 50 л. Осигурена е висока ефективност със сепариране на масло около 99 %. Корпусите на котлите са изработени от неръждаем хром-никел с качество AISI 430. Правоъгълният тип е с колела, а цилиндричният - с крака. Имат постоянен кондензатор и система с ремъчна шайба. Заемат малко място и са лесни за транспортиране.

Домашното извличане на масло, разбира се, е с ограничен обем и почти не може да се използва за комерсиализиране в широки мащаби, т. е. няма търговско значение. Многобройните марки и видове калъпчета по щандовете на магазините са

резултат от промишлени заготовки

Машини за такива обработки произвежда един от лидерите в тази област, германската компания GEA, голям световен доставчик на системи и компоненти за хранително-вкусовата промишленост. Инсталациите, процесите, компонентите на компанията подобряват ефективността в преработката на прясно мляко при големи количества. Актуалният й модел BUE е проектиран за промишлено производство по високи стандарти на трапезно и осолено, както и на сладко, млечно и кисело сметаново масло.

Независимо дали е традиционна или модифицирана, GEA машината и свързаните с нея контролни елементи позволяват всички видове маслени заготовки да се произвеждат с постоянно високо качество. Цялостното решение се допълва от система CIP за пълно и надеждно почистване на устройството. Всички машинни възли и задвижвания са с честотно управление. Големите отверстия (врати) от всички страни дават добър достъп до агрегатите. Работи се с 3-фазни AC двигатели, корпусът е от неръждаема стомана, монтиран е и резервоар за мляко с дозиращ блок, осигурен е непрекъснат анализатор (PLC) на влага и контрол на процесите. Заложен е капацитет: от мляко в количество от 3600 до 26 000 литра се получава

краен продукт от 1800 до 13 000 кг/час

Друг модел за непрекъснато производство на масло е GEA butter Maker 1000. Компактен и многофункционален Maker 1000 е за малки производители на специализирани продукти: сладка сметана, трапезно и осолено масло. Гъвкав, здрав и икономичен - това е профилът на модела с капацитет 800-1800 кг за час. Конструиран е с голяма повърхност на разбиващия цилиндър за по-малко запушвания на ситото и за по-продължителна експлоатация. Дистанционно наблюдение на работата на текстураторите, помпите, вакуумиращите му устройства се извършва чрез система от камери.

Пълна линия за непрекъснато производство на масло в количество 3000 кг на час предлага датската компания APV с комплекса Pasilac HCT 1.5. С контролния панел PLC се следят процесите в: основния агрегат, в комплекта за предварително загряване на сметана и за дозиране на съставките. Под неговия контрол е и буферната вана за мътеница, и резервоара за баланс, и контейнера за масло, включително помпите, CIP захранването и охлаждането на мътеницата.

Естествено, със свои традиции в производството на масло е и Швейцария, която предлага също така иновативни и ефективни решения в този сектор. Една от водещите фирми EGLI е обновила своята пазарна листа с машината за непрекъснато производство на масло Egli EKB7, характерна с висока производителност и качество на първокласния продукт. Почиства се чрез технологията CIP. Инсталацията и оборудването за серийно производство гарантират получаването на

хомогенен и традиционен маслен продукт

Фирмата предлага и съоръжения за обработка и пакетиране на замразени и темперирани маслени блокчета или калъпи. Маслото, което излиза след това е лесно за намазване и пакетиране.

Egli EKB 7 по същество е линия за промишлено биене на масло с капацитет 1000 кг/час, но е подходяща и за сметана със съдържание на мазнини от 32% до 45%. Системата се състои от секция за разбиване, за разделяне, работен възел, вакуумна камера, почистващо съоръжение и резервоар за мътеница. Изработена с честотно контролирани задвижвания, системата за производство на масло EKB е с ниски вибрации и лесна поддръжка.

Маслото се обира от повърхността с решетъчна лъжица и се формира топка
Маслото се обира от повърхността с решетъчна лъжица и се формира топка
Моделите на GEA са проектирани за промишлено производство по високи стандарти
Моделите на GEA са проектирани за промишлено производство по високи стандарти
Масло в количество 3000 кг на час предлага комплексът Pasilac HCT 1.5 на APV
Масло в количество 3000 кг на час предлага комплексът Pasilac HCT 1.5 на APV
Egli EKB 7 е характерна с висока производителност и качество на продукта
Egli EKB 7 е характерна с висока производителност и качество на продукта
Системата за производство на масло EKB е с ниски вибрации и лесна поддръжка
Системата за производство на масло EKB е с ниски вибрации и лесна поддръжка