Агенцията следи всеки литър наливно вино, който влиза от трети страни. Предстои дигитализация на услугите - вместо за седмица ще издаваме документи за ден

Визитка: От 1 юни 2022 г. Георги Тодоров е назначен за изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното – ИАЛВ. Последните 5 години е работил в Национален институт за изследване и сертификация (НИИС), познат като Института по винарство. Административната дейност му е дала възможността за тясно сътрудничество с вино и розопроизводители, през структурите на Министерството на икономиката и Държавната консолидационна компания.

Радина ИВАНОВА

- Г-н Тодоров, поехте ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното, какви са целите ви като изпълнителен директор?

- Основната ми цел е да изпълняваме функцията, вменена на ИАЛВ, а именно осъществяване на контрол за спазване на Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН).

Какво включва това: 74 назначени служители, разделени сме на централно управление, обща администрация, и по-интересното са специализираната администрация и изпитвателните ни лаборатории. Специализираната ни администрация е разделена в девет териториални звена: Благоевград, Пловдив, Хасково, Сливен, Бургас, Варна, Русе, Плевен и Монтана. В тези градове са установени локални структури на ИАЛВ, професионалисти технолози - или както ги наричат винари, агрономи - или както на жаргон им казват лозари. Колегите основно извършват проверки в предприятията за производство на вино и проверки на лозовите стопанства.

Па всечки национални мерки се правят проверки на място, издават се разрешения за участие, и след приключване на дейностите. За това се изисква огромен човешки ресурс и използвам вашата медия да им благодаря за професионализма и справянето с всичко в срок, както и на останалите колеги в агенцията.

Едно от основните ни задължения е също да следим пътя на внос на наливно вино, идващ от трети страни. Грозде с произход извън ЕС не може да се етикетира като българско или произход ЕС. Както и вино от там не може да бъде смесвано с вина от ЕС. Следим от постъпването на държавната граница, дали в бутилки, бег ин бокс, или отива в хотели и ресторанти.

Споменах и за изпитвателните лаборатории – те са в София и в Пловдив, освен за нуждите на контрола тук извършваме анализи по заявки на винопроизводители, понякога и на производители на спиртни напитки, чрез които се кандидатства за утвърждаване на партиди в регионални дегустационни комисии. И за нуждите на контрола, когато проверяваме търговски обекти, внос на наливно вино, износ – всичко минава през тези лаборатории.

Когато се установят нередности,

спираме партидите от продажба

За щастие тези случаи са много малко, което е атестат, че винопроизводителите правят прекрасно вино.

- Сега при старта ма кампанията по гроздобер ще се засилят ли проверките и какви са рискове от вносно грозде през този сезон?

- Първо искам да поздравя гроздопроизводителите. Кампанията вече близо трета седмица е в ход. В момента се берат белите сортове, проверките са ни постоянни. В агенцията е създадена организация чрез сигнализиране, независимо от граждани, от производители, правим проверки.

Със съответните регионални лозаро-винарски камари сме направи сериозна организация по заверка на издавани от тях сертификати за произход на грозде. Съответните лозаро-винарски камари издават сертификатите за произход на гроздето, а функцията на агенцията е да ги завери. Или на малко по-разбираем език, всеки един винопроизводител трябва да си закупува винено грозде от регистрирани гроздопроизводители.

Ще бъдем безкомпромисни срещу търговци или производители, които не са регистрирани по Закона за виното и спиртните напитки.

Регистрацията е безплатна

и няма никакви тежести

и причини за страхове от страна на гроздопроизводителите. Напротив, все повече има и по национални програми подпомагане, по Програмата за развитие на селските райони, по зелени плащания. Има извънредни създадени мерки за справяне с последствията от пандемията, мина и един прием за справяне с последствията от войната в Украйна, съвсем скоро предстои втори прием. Участието в тях задължава гроздопроизводителите да са регистрирани стопани при нас. Регистърът е в ИАЛВ, в него се регистрират вино- и гроздопроизводителите.

- Предстоят ли новости в агенцията?

- Да, голяма част от тях са в ход. По приоритет, със съдействието на Министерството на земеделието, това е обновяване на техническите средства, използвани в изпитвателните ни лаборатории. Държа да споделя, че в тях работят изключителни специалисти, обичат си работата и заслужават да работят с актуални версии на техническите средства. И двете лаборатории са акредитирани, което е потвърждение на професионализма. Извършват по 2500 проверки, което е много сериозна работа.

Втори приоритет е внедряване на система за управление на качеството, специализираната и общата администрация по стандарт ISO 9001. Очакваните срокове са до края на годината всички процедури да бъдат сертифицирани под този стандарт. (ISO – международен стандарт за системи за управление на качество - бел. ред.)

Също така забелязах с назначаването ми, че голямата част от вътрешния документооборот е на хартия и са предприети действия да се внедри система по вътрешен документ „електронна среда“.

Ще минимизираме хартията до минимум

Ще съкратим сроковете по издаване на удостоверения, преписки, разрешения, всички допълнителни над 20 услуги, извършвани от ИАЛВ. И ако обикновено ни е даден срок от 7 дни, отсега в рамките на ден, максимум два, документално от заявяването да си получи съответния документ. Което ще бъде в полза на сектора и на самата агенция. Ще имаме повече време от бюрокрация да минем в съществената ни част – контрол на сектора.

Голямо предизвикателство е и регистърът. Той е от 2002 г. и в първото тримесечие на 2023 г., най-късно през второто трябва на бял свят да излезе новият, модерен регистър, който освен вече администриране от страна на агенцията, ще даде достъп на регистрираните вино- и гроздопроизводители и ще бъде интегриран с различни други регистри от държавната структура: системата ИСАК на Държавен фонд „Земеделие“ и други. Целта е да се ограничи до минимум посещенията на терен, ще имаме пълна картина на потенциала на винопроизводителите и подробна информация за лозовите стопанства.

- Ако обобщим, че цялата тази промяна е за дигитализация на работата на агенцията, кога предвиждате тя да се случи изцяло?

- Екипът на агенцията е мотивиран това да се случи в максимално кратки срокове, но по-рано от края на тази година системата за управление трудно бихме могли да я въведем, защото имаме доста дейности. Направен е план – график, не изоставаме. Ще е един коледен подарък за служителите в агенцията, и за сектора.

Имаме съдействието и на Министерството за електронното управление за стартиране на федериран портал, през който ще можем да предоставяме услугите си електронно – от заявяването до получаването на съответните документи. Съвсем скоро – от средата на септември поетапно ще бъдат активирани въпросните услуги.

От 1 септември за първи път е налична тарифа за услугите, които предоставя ИАЛВ, част от които са платени и са вменени от закона. Новото, което е, че ще могат да се плащат и по централен пос терминал.

- Безспорно винения отрасъл е на едно много добро ниво у нас, все пак какво смятате, че може да се подобри в него?

- За начало бих споделил, че виното, което се прави от нашите производители, е с отлично качество и искрено искам пазарът да го оцени. За мен в момента сме недооценени ценово, правим компромиси, а не е редно. Аналогично вино на друг производител от друга държава със сходни качества и показатели,

ако нашето струва 10 евро, тяхното е 20-30 евро,

например. Предприети са мерки и действия в тази посока от страна на държавата, като предстои прием на мярка „Информиране в държавите-членки в ЕС“, чиято цел е да популяризира продукти със Защитено наименование на произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ). Бих искал да апелирам винопроизводителите да се насочат в тази посока. Така винените любители знаят, че когато на етикета пише ЗГУ и ЗНП, това вино е много качествено и са готови да плащат по-високи цени.

А че виното ни е прекрасно, е доказателство, че и на който и международен конкурс да се яви, винаги обираме златните медали.

Апелирам стопаните и да са малко по-обединени, като имат искания, да излиза целият сектор.

- Освен мярката за информиране, какви други приеми предстоят до края на годината по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор?

- До края на 2022 г., след седмица, ще стартира втори прием по „Инвестиции в предприятията“. Това означава, че винопроизводители ще могат да добавят материални и нематериални подобрения в съществуващите си предприятия: оборудване, съдове за съхранение, ВЕИ.

Втората - „Информиране в държавите-членки“ за първи път ще се прилага и насочва вниманието си към вина със ЗНП и ЗГУ. Бенефициенти са групи и браншови асоциации, в които трябва да има винопроизводители, търговци. 90% от програмата са публично финансиране, максималният бюджет е 800 хиляди лева, а максималната допустимост на проект е 200 хил. лева. Той трябва да се изпълни до края на 2023 г. остава по-малко от месец: от 26 септември е приемът.

В новата програма освен познатите „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, „Преструктуриране конверсия и на лозя“, „Реколта на зелено“, „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“ ще има интересни интервенции (казано по новата терминология). Това са „Насърчаване на винения туризъм“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“. Очаквам да подобрят устойчивостта, конкурентността и пазарната ориентация на нашите производители. Една мярка, която за мен е много ценна – Застраховане на реколта. Апелирам всеки гроздопроизводител да участва. Въпреки че се грижим през Борба с градушките да пазим продукцията на земеделците, застраховката е „такса спокойствие“, никой не е по-голям от природата. В тазгодишния прием едва двуцифрено число бе броят на кандидатите.

- От скорошното ни интервю с вашия ресорен зам.-министър Тодор Джиков разбрахме, че е разработена работна група за развитие на винения туризъм у нас.

- Винените любители са едно общество, което в никакъв случай не е за подценяване. Насърчаването на винения туризъм е нещо, което очаквам да повиши продажбите на българско качествено вино. Това ще е сериозен ангажимент на няколко ведомства. Създадена е постоянна работна група с експерти от Министерствата на земеделието, на културата, на туризма, на регионалното развитие, експерти от ИАЛВ, от Института по лозата и виното – Плевен, доста държавни структури са включени, защото държавата осъзнава, че това е потенциал, който носи добавена стойност на всеки бизнес и имидж на страната ни.

Виненият туризъм е едно перо,

което да им помогне в общия бюджет,

с продажба на вино, но и доста от предприятията инвестираха в хотелска част, СПА, има и свързани със сериозни музикални фестивали. Това е един потенциал, който производителите оценяват, започват да инвестират и да търсят съдействие от държавата. Те самите не могат да си поставят кафяви табелки.

- Кампанията по гроздобер е в своето начало, какви са изгледите за производството отсега?

- От няколко седмици се берат белите сортове. Въпреки изгледите за суша първите количества, съпоставени със статистиката от миналата година по това време, показват, че нямаме спад в производството. Дори имаме малко проценти нагоре. Това е обнадеждаващо, но все пак е много рано да се дава информация. Самите производители споделят в официални и неформални срещи, че очакват доста сериозен спад в добива.

Но за момента първите числа опровергават това, надявам се до края на кампанията да запазим едни добри трендове. Като показатели качеството на гроздето е много добро, отлично тази година.

Очакват се хубави вина

Средата на септември ще се берат червените сортове и тогава ще видим как вървят трендовете спрямо предходни години. За момента съм оптимист.

- Кога приключва беритбата?

- Самите лозя имат ограничения на надморската височина, има късни и ранни сортове. Това е магията на винопроизводството и агрономите така да си подредят сортовете. За тези 3 месеца комуникирам и ходя на терен в лозовите стопанства, да видя пътя на гроздето и съм изключително впечатлен от професионализма на агрономите ни. Знаете, че над 90% от беритбата се случва ръчно у нас. В България страдаме от липса на работна ръка. И ако в един момент узреят всички сортове, няма да има кой да ги обере. Така има баланс. Така че и през октомври ще се берат сортове.

Десертните сортове за извън юрисдикцията на ИАЛВ.

- Досега провеждали ли сте срещи с лозари и винопроизводители, какво ви казват?

- Ние сме в постоянен диалог с тях. Първоначалните срещи бяха много интензивни, доста организации има в сектора, както и хора, които не участват в нито една. Аз афиширам към тях – вратата е отворена за всички, колегите ми и аз сме на разположение. Има доста положителни предложения от тях, които свеждаме до МЗм.

Проблемите се знаят: от тяхна гледна точка имаме нелоялна конкуренция от трети страни. Искам чрез вашата медия да ги уверя, че всеки един литър, който влиза легално през границата, агенцията го следи, докато стигне до крайния потребител или се изнесе навън. 24 часа след влизане на винено грозде агенция „Митници“ трябва да ни уведомят за съответните реквизити. До този момент, за 3-те месеца няма нито един внос на винено грозде.

Съмненията ни са,

че влиза като десертно грозде,

в тази връзка, за да се разпознае, трябват специалисти. Част от инспекторите ни са агрономи и с един поглед могат да ги различат. Въпреки, че сме с ограничен човешкият ресурс, ще правим такива проверки по границите, в пунктове за продажба на вино и търговски обекти. Говори се, че влиза т. нар. шира, или гроздова мъст (т. нар. мачкане трябва да се случи в производственото предприятие, при такава манипулация гроздето започва да има алкохолен градус), досега не е установен такъв внос.

Имаме ежедневни проверки на терен, имаме телефон за сигнали и електронна поща. Освен инспекторите от ИАЛВ в проверките участват и инспектори от НАП.

И все пак за да запазим сигурността на инспекторите, имаме съдействие от МВР, че при нужда ще ни охраняват. Гарантирам, че няма да си затворим очите пред нито един пункт и ще бъдат проверени всички.

Това е функцията на агенцията – контрол и спазване на Закона за виното и спиртните напитки. Следващ етап е да следим продажбата на вино. Има известни места, не твърдя, че виното не е качествено, но е забранено. Процедурата за регистрация за винопроизводство, пак казвам, е безплатна и не ангажира стопанина.

Преди три седмици направихме кампания по Черноморието и хотелите с ол-инклузив. Окончателните резултати скоро ще бъдат публикувани, за момента по хотелите не сме установили вино, което да не отговаря на съответните показатели. По търговските мрежи откриваме проблемни вина, но те са свързани с етикетирането, което е важен елемент. Къде от знание или незнание производителите правят дребни пропуски. Те са гъвкави, изтеглят си продукцията и я преетикетират.

И за финал…

Да пожелая на всички гроздопроизводители спокойна кампания, да получат добивите, които очакват, дори да са по-високи. За производителите на вино от собствени масиви да участват по изложения, да обираме златните медали и да го продадат. Казват, че най-доброто за един винар е да си продаде виното. А аз си позволя да допълня: и да бъде изпито…

Посланието ми към винопроизводителите е да продължават да създават винени еликсири в категориите ЗНП и ЗГУ. За гроздопроизводителите да не спират да развиват лозовите стопанства и да произвеждат качествено винено грозде. Заедно да работим в посока секторът да бъде приоритетен в стратегическия план.

Агенцията на никого няма да пречи, но сме безкомпромисни за спазването на ЗВСП. Не искам да ги плаша, секторът го иска от нас.

Заради войната в Украйна се

насочваме към нови пазари

Преди две години започна пандемията от ковид, въпреки че светът не знаеше какво се случва, нашият сектор се справи блестящо и се получиха чудесни добиви и вина. Сега имаме нови условия – войната в Украйна. Износът в Русия и страните, които граничат с нея, вече е невъзможен. Секторът се ориентира към нови пазари или са увеличени обемите към вече съществуващи.

Приключи един прием към ДФЗ по извънредната рамка за Украйна, положихме усилия през браншовите асоциации и регионални сдружения да стигне информация до всеки стопанин, че може да кандидатства. Предстои и втори прием за всички регистрирани стопани. Индикативната помощ е 449 лв./ха към гроздопроизводителите.

Колко литра мога да си направя домашно вино?

Семейна консумация

Според Закона за виното и спиртните напитки в България са позволени 1000 литра за лична консумация, записано като „семейна консумация“, само когато суровината е от твоето лоза, като разбира се не е позволено за продажба.

Ако трябва да се продава гроздето, задължително лозарят трябва да бъде регистриран. Ако не е, подлежи на санкции. Те са доста сериозни и няма смисъл да се стига до там. Имаме 9 териториални звена на разположение, съвсем скоро регистрацията ще се случва електронно. Само ползи може да има за стопаните, категоричен е Георги Тодоров. Няма изискване колко голямо да е лозето, за да си регистриран стопанин.

Лабораториите към ИАЛВ използват разнообразна техника, за да се уверят в качеството на виното: хроматографски течни и газови апарати, атомно-абсорбционно техническо средство и много други.
Лабораториите към ИАЛВ използват разнообразна техника, за да се уверят в качеството на виното: хроматографски течни и газови апарати, атомно-абсорбционно техническо средство и много други.
Засадените лози заемат 34% от трайните насаждения.
Засадените лози заемат 34% от трайните насаждения.