Основни характеристики на полисулфатния тор:
- Идеален серен тор с 48% SO3 и допълнителна полза от калий (K), магнезий (Mg) и калций (Ca), всички под формата на сулфати.
- Намален риск от загуба на сулфат чрез излужване поради модела на удължено освобождаване на хранителни вещества.
- Напълно разтворим, с всички хранителни вещества, достъпни за усвояване от растенията по време на периода на растеж.
- Отлични разпръсквателни характеристики; разпръсква се равномерно и точно в полето до 36м.
- Ниско съдържание на хлорид, много нисък индекс на соленост, неутрално pH, без подкисляващ ефект.
- Естествено добит минерал (полихалит), одобрен за органично земеделие.
- Тор с ниски въглеродни емисии, произведен в Обединеното кралство.
Функции на S, K, Mg и Ca в житни култури:
- Сярата е съществена съставна част на протеините: тя е необходима за синтеза на три от аминокиселините, които изграждат истинските протеини.
- Калият повишава добива и качеството, транспорта на захарите, устичния контрол и е кофактор на много ензими. Намалява чувствителността към болести по растенията и въздействието на сушата, и е от съществено значение за ефективното използване на азота.
- Магнезият е основен за фотосинтезата, тъй като е централна част от молекулата на хлорофила и е ключов за пълненето на зърната.
- Калций за силни и здрави култури; той е основен градивен елемент в клетъчните стени и намалява податливостта към заболявания.
Основна превръзка със сяра – препоръки за ръководство
Поемане (отстраняване) на хранителни вещества от зимна и пролетна пшеница, и ечемик
Източници: Наръчник за торове в Обединеното кралство, PDA и UNIFA
Практически указания за торене на житни култури с полисулфат:
- Едно приложение на полисулфат ще достави целия сулфат, необходим на зърнените култури.
- Полисулфатът може да се прилага направо или да се включва в смес като част от специално настроена програма за торове.
- Сярата е необходима за балансиране на приложения азот, така че да могат да бъдат произведени пълноценни протеини. Съдържанието на протеини е важен аспект от качеството на зърното.
- 100 kg/ha Полисулфатът обикновено е подходяща подправка за зърнени култури, доставяйки цялата необходима сяра и калций, както и голяма част от поташа и магнезия, отстранени в зърното при жътва.
- Уверете се, че се прилага достатъчно поташ, ако сламата се отстранява от полето.
- Прилагайте полисулфат рано напролет, тъй като растежът започва при зимните житни култури – обикновено на етап ранно братене.
- За пролетни житни култури включете полисулфат в семенното легло (Seedbed).
Хранителни вещества, доставени от полисулфат в препоръчителната доза (100 kg/ha) на зърнени култури при 6-8 t/ha добив на зърно
- Процент заместващи хранителни вещества, премахнати в 6-8 житни зърна/ха с Polysulphate, приложен за общата нужда от S (50 kg SO3/ха)
- Баланс на отстранените хранителни вещества в 6-8 t/ha зърно, което не се доставя със стандартна норма на Polysulphate
Очаквани предимства:
- По-високи добиви;
- По-добро качество на зърнените протеини;
- Подобрено качество на печене, малц и фураж;
- Повишена ефективност при използване на азот.
Коментари