Това си остава най-разпространеният семенен десертен сорт у нас с големи до много големи конични и крилати гроздове и много големи зърна. Любителите го търсят заради хармоничния вкус. Узрява около средата на септември.
Внимание: лозите са силно растящи с добра родовитост при отглеждане на приземен Гюйо, а при стъблени формировки тя се увеличава - стъблен Гюйо, Мозер, асма и др.
За сведение на любителите: напада се от гъбни болести, неприятели и не е е устойчив на ниски зимни температури.
За условията на отглеждане: най-добре плододават лозите, които се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви. Болгар е най-ценният десертен сорт грозде у нас, гроздето на който се използва главно за прясна консумация.
Коментари