Вкусни и оригинални ястия, с които да зарадвате близките

Постите са прекрасен повод да разтоварите организма си. Това несъмнено ще се отрази добре на здравето, ако строгата вегетарианска диета бъде по правилата на балансираното хранене.

От растителните продукти може да получите достатъчно белтъчини, ако приемате разнообразни бобови храни, ядки и семена – боб, леща, нахут, соеви продукти, орехи, бадеми, лешници, тиквени семки и др. Растителните белтъци, за разлика от животинските, са бедни на някои незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в организма. Комбинирането на бобови и зърнени храни (например варена леща и орехи) компенсира недостатъчното количество на различните аминокиселини в тях.

Важно правило е всекидневната консумация на поне 500 г разнообразни зеленчуци и плодове.

Пълнени картофи с цитрусов сос 

Продукти: 500 г картофи, 250 г замразени гъби пачи крак, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 2 суп. лъж. растително масло, листа зелена салата за украса.

За соса: 1/2 чаена лъжичка къри, 100 г постна майонеза, 1 суп. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. портокалов сок.

Приготвяне: Размразете гъбите, нарежете ги, подправете със сол и черен пипер и ги запържете в растително масло. Измийте и обелете картофите. На всеки картоф направете дълбоки разрези (не напълно). В разрезите внимателно разпределете гъбения пълнеж. Загрейте фурната до 200°C. Наредете картофите върху застлана с хартия тава за печене и ги напръскайте със зехтин. Покрийте с фолио. Печете във фурната около 30 минути. Махнете фолиото.

Пригответе соса като смесите постната майонеза, лимоновия и портокаловия сок и кърито. Разбийте старателно с бъркалка. Полейте картофите със соса и печете още 5 минути. Прехвърлете готовите картофи върху листата зелена салата.

Селски картофи с масловки и манатарки 

Продукти: 300 г мариновани масловки, 100 г сушени манатарки, 2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 700 г картофи, растително масло за пържене, 2 стръка копър, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Накиснете манатарките в студена вода, оставете за 1 час, след което варете 40 минути. Отцедете в гевгир и нарежете на малки филийки. Обелете лука и го нарежете на полумесеци, а морковите ги обелете и ги нарежете на тънки ивици. Измийте чушката, отстранете дръжката и семките и я нарежете на кубчета.

Загрейте олиото в тигана и запържете лука и морковите. Прибавете манатарките и пържете още 10 минути. Добавете чушката и подправете със сол и черен пипер на вкус, запържете още 8 минути.
Измийте картофите, обелете и нарежете на филийки. Загрейте останалото олио в тигана и запържете картофите за 10 минути. Изсипете масловките в гевгир, изплакнете с вода и нарежете на парчета. Смесете с пържените зеленчуци, разбъркайте, добавете към картофите и пържете още 5 минути. Украсете ястието със стръкове копър и сервирайте.

“Вълшебни” гювечета 

Продукти: 2 стръка праз, 1 глава бял лук, 1 глава червен лук, 800 г картофи, 250 г постна майонеза, 3 скилидки чесън, растително масло за пържене, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус, магданоз за украса.

Приготвяне: Измийте картофите, обелете и нарежете на тънки филийки. Обелете чесъна и смачкайте с преса. Натъркайте вътрешността на гювечетата с чесън. Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Залейте червения лук с лимоновия сок, оставете за 10 минути. Нарежете бялата част на праза на колелца. Наредете картофите и лука на слоеве. Всеки пласт подправяйте със сол и черен пипер, сложете и по малко постна майонеза. Отгоре можете да намажете с пълномаслена майонеза.

Загрейте фурната до 220 °C. Сложете тавата във фурната и след 15 минути намалете температурата до 180 °C, оставете за 45 минути, за да се изпари течността и да се образува златиста коричка отгоре. Украсете с магданоз и сервирайте.

Пилаф със стафиди 

Продукти: 100 г дългозърнест ориз, 200 мл вода, 1 суп. лъж. растително масло, 2 моркова, 50 г стафиди, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч. лъж. кимион, 1/4 ч. лъж. берберис (кисел трън), 1/4 ч. лъж. червен пипер, 1/2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Измийте лука и морковите, обелете, нарежете на ситно и запържете в растителното масло. Измийте добре ориза и го сварете до полуготовност. Почистете стафидите, измийте и ги смесете с ориза, лука и морковите. Подправете със сол и черен пипер на вкус, прехвърлете в термоустойчив съд и покрийте с капак. Загрейте фурната до 220°C и поставете формата с ориза. Печете 20-30 минути.

Преди сервиране сипете топлия пилаф в чиния и го поръсете със зехтин.

Спагети със зеленчуци 

Продукти: 400 г спагети, 2 тиквички, 200 г чери домати, 1 ч. лъж. босилек, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете спагетите във вряща подсолена вода за 10 минути, след което ги прехвърлете в гевгир и ги отцедете. Измийте тиквичките, подсушете и ги нарежете на тънки ивици. Измийте чери доматите и ги подсушете.

Загрейте зехтина и запържете в него тиквичките до златистокафяво. Добавете чери домати и пържете още 5 минути. Подправете със сол и черен пипер, сипете 4 суп. лъж вода и оставете да къкри 3-5 минути на слаб огън. Измийте босилека, подсушете и нарежете на ситно. Разбъркайте със спагетите и задушените зеленчуци. Декорирайте по желание.