8 оригинални рецепти от различни страни

Удивително е колко различно може да бъде едно ястие, в зависимост от традициите в страната, където се приготвя. Да вземем например простите и обичани от всички палачинки. Във Франция обичат тънки и деликатни палачинки, докато в Америка те са малки и плътни панкейкове. В Япония палачинките се пържат заедно с пълнеж вътре, докато в Индия предлагат хрупкаво лакомство, приготвено от леща или оризово брашно.

Невъзможно е да се покрие цялото разнообразие от палачинки, затова се спряхме на 8 ястия. Време е да се отправите към кухнята за малко кулинарно пътешествие. Нека започнем с вкусните открития.

Френски крепове 

Французите с гордост наричат своите палачинки крепове и предлагат десетки различни вариации. Сюзет креповете са най-известните в цял свят. Това са тънки пшенични палачинки със сос на базата на карамелизирана захар, масло и портокали.

Обикновено, преди сервиране, креповете се заливат с ликьор и се запалват, но можете и да не се впускате в опасни ефекти. Ако не искате да фламбирате ястието, просто добавете ликьора към соса и оставете да къкри около 3 минути, докато алкохолът се изпари.

Произходът на ястието все още е спорен. Според една от версиите то се е появило заради грешката на младия кулинар Анри Шарпентие. Той случайно запалил палачинките, напоени с алкохол, но останал доволен от резултата и дори се осмелил да сервира тези крепове на самия принц на Уелс. Твърди се, че на вечерята присъствала девойка на име Сузет. Ястието е кръстено на нея.

Това не е единствената версия. Името на ястието се свързва и с френската актриса Сузан Райхенберг. Веднъж, докато играе прислужница в Comedie Francaise, тя изнася подобни палачинки на сцената. Съществува и трета версия, според която креповете се свързват с принцеса Сузет Каринян. Млад аристократ искал да спечели сърцето на френския крал Луи XV с тези палачинки.

Продукти: за тесто: 320 мл прясно мляко, 160 г брашно, 2 яйца, 50 г масло, 20 г захар, щипка сол.
за соса: 2 портокала, 1/2 лимон, 3 суп. лъж. портокалов ликьор, 50 г масло, 50 г захар.

Допълнително: 20 г масло.

Приготвяне: Разтопете маслото и оставете настрана. Разбийте яйцата със захарта, солта и половината мляко. Продължавайки да разбивате, добавете пресятото брашно и останалото мляко. Сипете разтопеното масло и разбъркайте до гладкост. Приберете в хладилника за 1 час.

Намажете загрят тиган с масло и изпържете тънки палачинки. Готовите сгънете на 4 и оставете настрана. Настържете кората на един портокал. Изстискайте в купа сока от двата портокала и лимона и добавете портокаловата кора. Вземете тиган с високи страни, загрейте го и сложете в него захарта и маслото. Гответе на слаб огън, като разбърквате, докато се карамелизира. Залейте с портокаловия сок и продължете да варите, докато сосът леко се сгъсти. Прехвърлете палачинките в соса и засилете котлона. Отделно, загрейте ликьора за фламбиране. За всеки случай подгответе метален капак, който да покрие пламъка, ако излезе извън контрол. Сипете алкохола в тиган с палачинките и веднага подпалете.

Креповете Сюзет са готови за сервиране.

Американски панкейкове 

В Щатите предпочитат по-обемни форми. Рецептата за американските палачинки е малко по-различна от нашата. Панкейковете малко напомнят на руските олади, но за разлика от пухкавата руска палачинка, консистенцията на американските повече напомня на пандишпан.

Тестото се замесва с пълномаслено мляко или сметана. За приготвянето се използва и бакпулвер или сода за хляб, благодарение на които тестото се получава още по-нежно. В Щатите се използва специален тиган с няколко секции за приготвянето на малки палачинки наведнъж. Понякога тиганът има и капак, за да не се налага панкейковете да се обръщат.

Украсата на купчината апетитни палачинки е по ваш вкус – с мед, кленов сироп, сладко или течен шоколад.

Продукти: 500 мл прясно мляко 3,2%, 3 яйца, 500 г брашно, 30 г захар, 15 г бакпулвер, щипка сол.

Приготвяне: Разбийте яйцата с млякото. Добавете пресятото брашно, захарта, солта и бакпулвера. Замесете тестото и го оставете за 20 минути. Когато тестото втаса и по консистенция наподобява гъста сметана, можете да започнете пърженето. Намажете тигана с масло. Плътните палачинки се пекат от двете страни, до златистокафяво.

Преди сервиране се нареждат на кула, като помежду си се мажат с масло и се заливат обилно със сладък сироп или мед.

Холандско бебе 

Ястието не прилича на обичайните палачинки. Първо, приготвя се не на котлон, а във фурната. Следователно ще ви е необходима тава или огнеупорен тиган с високи страни, най-добре ако е чугунен. Второ, в резултат на това ще получите не купчина палачинки, а една великолепна голяма палачинка. Но повярвайте, няма да останете гладни.

Историята на лакомството е объркваща. Най-вероятно се е появила в Америка през първата половина на 20-ти век, като реплика на немските палачинки и кифличките поповър, които също се приготвят във фурната. Името обаче се отнася за съвсем различна държава. "Dutch baby” се превежда като "холандско бебе". Има предположение, че ястието е трябвало да се казва „Deutsch baby“, а името просто сбъркано.

Независимо от това, холандските бебета са доста популярни в Нидерландия, въпреки че не е правилно ястието да се смята за местен специалитет. Историческите недоразумения въобще не са се отразили на популярността на палачинката. Тя е пищна, с нежна, почти кремообразна сърцевина и хрупкави, загорели краища. Най-често се приготвя с плодове и горски плодове. Предлагаме ви да опитате холандско бебе с карамелизирани ябълки.

Продукти: 50 г масло, 50 г захар, 4 яйца, 140 г брашно, 240 мл прясно мляко, 2 ябълки, 2 ч. лъж. смляна канела.

Приготвяне: Разтопете маслото в тиган, добавете канелата и захарта. Изчакайте, докато захарта започне да се карамелизира, но да не прегори. Нарежете ябълките на тънки филийки и ги пуснете в тигана с карамела. Разбъркайте, така че сосът да покрие напълно филийките, свалете от котлона. Загрейте фурната до 220°C.

Пригответе тестото. В голяма купа разбийте яйцата с брашното до гладкост. Налейте топлото прясно мляко и разбъркайте отново. Тестото трябва да е течно, като за палачинки. Сипете готовото тесто върху карамелизираните ябълки. Поставете тигана във фурната за 15-20 минути. Палачинката трябва да се надуе, но след като изстине, ще спадне. Украсете холандското бебе с пудра захар и сервирайте, докато е още топло.

Австрийски кайзершмарн 

Още едно ястие, обвито в легенди и традиции. Kaiserschmarrn е десерт, приготвен от парчета тесто за палачинки, гарнирани с горски плодове, сладки сосове или пудра захар. Десертът е бил любим на австрийския император Франц Йосиф, но попада на благородническата маса абсолютно случайно.
Придворният готвач не успявал да направи пухкави палачинки, тестото залепва за тигана и се къса през цялото време. Императорът заповядал ястието да бъде поднесено така, както се е получило. „Провалените“ палачинки стават любим десерт на благородника.

Продукти: 3 яйца, 500 мл прясно мляко, 50 г брашно, 60 г захар, 1/3 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. мляна канела.

Приготвяне: Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Разбийте белтъците заедно със сол до твърд сняг. Гъстата пяна не трябва да се разлива в съда. Разбийте жълтъците със захарта и канелата. Сипете постепенно млякото и разбъркайте. Пресейте брашното и го прибавете към яйчната смес. Замесете тестото. Внимателно добавете разбитите белтъци и оставете тестото за 10 минути.

Загрейте тиган с масло и сипете 1/3 от тестото. Пържете от двете страни, като за да обърнете палачинката, я разделете на 3-4 части. Парчетата може да са с неправилна форма, това не трябва да ви притеснява. По същия начин изпържете и останалото тесто. Прехвърлете парчетата палачинки в чиния, поръсете с пудра захар, гарнирайте с горски плодове или сладък сос и сервирайте.

Ирландски боксти 

В Ирландия също има авторска рецепта за вкусни палачинки. Вярно е, че освен традиционните продукти тук се добавят нарязани сурови картофи и картофено пюре. Има два вида боксти: в тенджера и на тиган. Първият вариант прилича на голяма палачинка или пица, вторият е близък по форма до традиционните палачинки.

Традиционно боксти се сервират с масло като почит към Света Бригит. Но със сметана и зелен лук, с яйце и бекон, със сьомга или сирене, ястието спокойно може да се сервира и без повод. Най-добре е да пържите на слаб огън, без да бързате. В крайна сметка палачинката се получава доста дебела, така че е важно да е напълно изпечена.

Ирландците приготвят тестото с различни свързващи съставки. Някой обича да добавя мътеница, някой омесва с прясно мляко или сметана, а някой използват само яйца или масло.

Продукти: 500 г картофи, 200 мл разбито кисело мляко, 250 г брашно, 1 яйце, 50 г масло, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. сол, растително масло за пържене - на вкус.

Приготвяне: Обелете картофите. Половината от клубените нарежете на дребно, поставете в тенджера и сварете на слаб огън докато омекнат, за около 15 минути. Отцедете, като оставите малко от течността и пасирайте. Оставете да се охлади пюрето.
Втората половина от картофите настържете на едро ренде и отцедете течността.

Смесете брашното, бакпулвера и солта в купа. Към пюрето добавете суровите картофи и яйцето. Сипете в брашното и разбъркайте. Прибавете мътеницата.
В загрят тиган, на умерен огън, изпържете бавно бокстите до златистокафяво. Големите палачинки трябва да се готвят около 7 минути от всяка страна.

Сервирайте с нарязани зелени подправки, сметана или прясно сирене.

Японски дораяки 

Името на ястието буквално означава "пържен гонг". Причината е, че за първи път дораяки са пържени именно в гонг. Според легендата самурай на име Бенкей забравил своя гонг в къщата на селянин. Стопанинът не се чудил много и бързо намерил приложение на находката. Той започнал да пържи в гонга малки пухкави палачинки, наподобяващи бисквитки.

Първоначално дораяките са се приготвяли без пълнеж. За първи път лакомството във вид на сандвич е сервирано през 1914 г. в японския квартал Уено.

Традиционният пълнеж е сладката паста анко, която се приготвя от боб, сварен със захар или мед. Трудно бихте намерили анко у нас. Ето защо смело експериментирайте и я заменете с пълнеж по ваш вкус: шоколадов или лешников крем, сладко или конфитюр.

Дораяки се различава от всички останали палачинки не само по пълнежа, но и по състава на тестото. Обичайно към сместа се добавя мед.

Продукти: 130 г брашно, 2 яйца, 5 г бакпулвер, 60 г захар, 2 суп. лъж. течен мед, 50 мл вода.

За пълнежа: 200 г паста анко или какъвто и да е аналог.

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта с миксер до побеляване. Добавете меда и отново разбийте до пухкавост, около 3 минути. Сипете водата и прибавете пресятото брашно и бакпулвера. Замесете хомогенно тесто. Загрейте тигана и го намажете с олио. В средата на тигана сипете от тестото, така че да се получи кръг с диаметър 8–10 см. Щом по повърхността на палачинката се появят мехурчета, обърнете с шпатула. Повторете с всички останали палачинки. В средата на едната палачинка сипете малко количество от пълнежа и покрийте с втора. Сервирайте топли.

Индийска доса 

В Южна Азия предпочитат да готвят тънки хрупкави палачинки от оризово брашно. Често към тестото се добавят грах или леща, след което се оставят за продължително накисване. Това се прави, за да могат зърната да омекнат и да разкрият вкуса си. Ето защо ви препоръчваме да приготвите тестото от вечерта. Така ще можете да зарадвате любимите хора с вкусна закуска.

Легенди за произхода на доса не могат да бъдат намерени. В Индия ястието се нарича по допълнителния продукт, който се използва. Например масала доса се приготвя със смес от подправки масала. Обикновено сместа включва няколко вида пипер, кимион, индийско орехче, кардамон, канела и карамфил.

Доса е веганско ястие. Приготвя се без яйца и мляко, но заради граха палачинките са с високо съдържание на белтъчини. Освен това ястието не съдържа пшенично брашно, така че е подходящо за хора на безглутенова диета.

Продукти: 1 чаена чаша оризово брашно, 1/2 ч. ч. нахут, 1 ч. ч. вода, 1 ч. лъж. кимион, 1 ч. лъж. куркума, 1 ч. лъж. смлян червен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Накиснете нахута за 5-7 часа, докато омекне, можете да го оставите и за цялата нощ. На следващия ден отцедете останалата вода и изплакнете. Залейте омекналия нахут с 1 чаша вода и разбийте с блендер до еднородност. Добавете оризовото брашно, подправките и солта. Разбъркайте добре и оставете тестото на топло за 1-2 часа.

Намажете сгорещен тиган с олио и изпържете тънки хрупкави палачинки. За една палачинка ще ви трябват около 3-4 суп. лъж. от тестото.

Апам балик 

Тези палачинки са популярно ястие за бързо хранене в Малайзия, Сингапур и Индонезия. Приготвя се с различни пълнежи, но най-често това е смес от сладка царевица и фъстъци. Уви, около ястието няма интересни истории, но това не означава, че не можете да опитате да го приготвите.

Между другото, подобно на доса, ястието е подходящо и за вегани и може да е безглутенов аналог на обичайните палачинки.

Продукти: 1 ч. чаша оризово брашно, 1,5 ч. ч. вода, 1 суп. лъж. захар, ванилова захар на вкус, 1 ч. лъж. бакпулвер, щипка сол.

За пълнежа: 1/2 ч. ч. печени фъстъци, 1/2 ч. ч. сладка царевица, захар на вкус.

Приготвяне: Пригответе пълнежа. В купата на блендера смесете фъстъците и царевицата. Разбийте докато продуктите се смесят. Не е необходимо да получавате еднородна паста. Подсладете на вкус.
За тестото смесете оризовото брашно със захарта, солта и бакпулвера. Сипете водата постепенно на порции и разбъркайте старателно до получаването на хомогенна смес. Консистенцията на тестото трябва да е малко по-гъста, отколкото за обикновените палачинки, но по-рядка от кексово тесто. Върху горещата повърхност на тигана, намазана с олио, внимателно се сипва от тестото и се пържи, докато се образуват мехурчета по повърхността. Желателно е диаметърът на палачинките да е малък, около 13-15 см. Веднага след като се появят мехурчета на повърхността на палачинката, сложете от пълнежа върху едната половина и покрийте с другата част. Пържете до пълна готовност. Сервирайте палачинките цели или нарязани.