Биофермата е сред наградените в конкурса "Агробизнесмен на България" на в. "Български фермер" 

Сладолед, създаден на основата на българското кисело мляко, получи международно признание в Рим, Италия.

В края на миналата седмица на престижния международен форум „Gelato World Heritage”, организиран от Италианска асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri), сладоледът, разработен в биоферма “Розино”, попадна в ТОП 10 на най-добрите сладоледи в света. Фермата е победител в категорията "Биопроизводител" на 2021 г. в традиционния конкурс на в. "Български фермер" - "Агробизнесмен на България"

Българското джелато се пребори с международната и италианска конкуренция и се нареди сред най-добрите производители заедно с Китай, Япония, Тайланд, Египет, Саудитска Арабия, Узбекистан.

В международната класация, чрез бранда Gelato & Latte, България е единствената държава от Европейския съюз, която попада в престижната селекция от нови вкусове. Главният технолог Албина Ясинская, Посланик на натурален сладолед по света (Ambasciatore del gelato nel mondo) и нейният екип от кавалиери (Cavalieri), приготвиха вкус по строга италианска традиция, но със собствени ингредиенти: пълномаслено кисело мляко от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра и диви горски боровинки, събрани до стар Римски път (Виа Траяна).

Съкровища, поддържащи здраве, сила и енергия

Йогуртът от биволско мляко е направен лично от технолозите, отглеждайки свободно пасищно биволи в собствена биоферма „Розино“, намираща се в подножието на Централен Балкан. Използвана е традиционна българска технология, както са го приготвяли преди векове с използване единствено на ферментация с Lactobacillus Bulgaricus, световно известна със своите уникални качества. За финал вкусът символично беше аранжиран с бял шоколад, боядисан в зелено, за да се подчертае важността за опазване на горите и диви насаждения, за запазване на биоразнообразието. Зеленият отенък на белия шоколад беше получен чрез смесване на бял шоколад с куркума и синя спирулина.

Вкусът „Атила“, както беше представен, е вдъхновен от богатствата на България, подчертава нейното биоразнообразие и вековни традиции. Символизира хилядолетна историческа връзка между Италия и България, между Рим и Централен Балкан.  При презентацията на вкуса символично беше поднесен златен ритон, като символ на връзката между древната римска и древната прабългарска култура. Символ на корените в миналото и тесните исторически и културни връзки днес.

Посланието, което българските участници искаха да предадат на журито и на членовете на асоциацията, е, дегустирайки вкуса, да се замислят какви реликви и съкровища оставяме за следващите поколения, дали те ще могат да насладят на уникално биволско мляко от щастливи биволици и дали ще могат да опитат истинска дива горска боровинка.

С този вкус те повториха историята под нова форма.

Българският сладолед бе отличен със специална награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“ Алберто Пика. Gelato & Latte получи признанието на жури, технолози и специалисти от бранша за своята цялостна работа, висок професионализъм и прецизност в процесите, безкомпромисния избор на ингредиенти, развитието и пропагандирането на истинския натурален вкус и неговата значимост по света.

Българският посланик Н.Пр. Тодор Стоянов и директорът на Българския културен институт в Рим г-жа Жана Яковлева, лично поздравиха екипа на Gelato & Latte за международния успех и изключителното представяне на българския сладолед.

Албина Ясинская, Посланик на натурален сладолед по света (Ambasciatore del gelato nel mondo)
Албина Ясинская, Посланик на натурален сладолед по света (Ambasciatore del gelato nel mondo)