Всъщност още през есента започва резитбата на лозята по правило. Операцията трябва да се извършва с добре наточени лозарски ножици, а за изрязване на по-дебелите части и старата дървесина се използват специални лозарски триончета.
От правилната и навременна резитба се определя добива, не само през настоящата, но и през следващата година.
При есенната резитба винаги се оставя резерв от 10-12% плодни звена, за компенсиране на евентуални повреди от зимни студове.
У нас повечето лозари през есента ограничават действията си до една санитарна резитба, която си е задължителна.
Премахват се сухи и счупени пръчки, болни, засъхнали и скършени при беритбата леторасли.
Калеми не се режат сега
В отговор на читатели уточняваме, че калеми не се режат през септември.
Но именно сега трябва да се отбележат лозите, чието грозде най-много ви се е харесало и от които искате да създадете нови растения или да ашладисате.
Отбележете ги с канапчета или шарени връзки, или с цветни здрави конци, и то сега, след беритбата, защото после се забравя коя лоза много ни е харесала.
Връзките да са здрави, за да не се скъсат и изгният от дъждовете.
Коментари