Десетки са ядливите видове
Живеем в свят, който ни предоставя безкрайни възможности. Учим, растем, развиваме се, работим, а наред с всичко това оформяме собствените си житейски мъдрости. Стараем се да надграждаме себе си във всяко едно отношение и понякога забравяме за малките радости.
Е, днес ще си говорим точно за тях, при това свързани с едно от най-великите и необходими изкуства – кулинарията. Знаете ли, че човек се храни първо с очите си? И да, вярно е, че апетитът идва с яденето. Важно е обаче как е поднесено ястието, нали?
Има доказателства, че още преди Христа, цветята са били високо ценени не само заради красотата си, но и за консумация, а също и за лечение. Американците например си похапвали шипки и виолетки, викторианците украсявали сладкишите си със захаросани цветчета, а римляните аранжирали ястията си с розови венчелистчета и карамфил.
По-голяма популярност ядливите и лечебни цветя обаче са имали в Китай, където хризантемите са на почит и до днес. Водата от портокалови цветчета пък е популярна в Африка. Лотусите и цветовете на папаята имат важна роля в индийските церемонии.
Сами виждате, че преоткриваме цветята и техните предназначения, та вие склонни ли сте да ги включите в менюто?
Най-хубавото е, че някои вкусни цветчета вече красят двора или балкона и чакат да погледнете на тях с други очи.
Виолетки от градината
В семейството на тези нежни красавици има много ядливи и лечебни видове, които пък доста често са заклеймени като плевели и досадници. Viola sororia и Viola odorata са най-широко употребяваните в кулинарията и народната медицина. Според някои автори, само белите и лилавите цветове са подходящи за консумация, а жълтите не са. Според други, всички са годни, но много от видовете имат горчив и неприятен вкус. Затова, ако решите да похапвате виолетки, първо проверете и се уверете, че е безопасно.
Цветовете и листата са идеални за салати, песто, сандвичи, супи, аранжиране на десерти, уникално ароматен сироп и други освежаващи напитки. Цветчета, замразени или захаросани, ще изненадат всеки гост. Корените се използват с лечебна цел, но могат да предизвикат повръщане.
Хибискус за чай
Ето едно невероятно красиво растение, което се среща в много паркове и градини. Цветовете му, бели, розови, лилави, червени, навяват тропичен климат и екзотика. Освен орнаментна стойност, те се използват в медицината и кулинарията на някои народи.
Hibiscus sabdariffa е естествено разпространен в Африка, Индия и Азия. От неговите венчелистчета се приготвя небезизвестния чай, който може да се пие студен или топъл. Свежи или сухи те оцветяват водата в тъмно розово. Ако се добавят лимон и мед, напитката става невероятна.
Рози за сладко, сок и още
Употребата на розите в кулинарията датира още от древните гърци, персийци и римляни. Над 150 вида от тях са ядливи, ароматът им е сладък и опияняващ. Особено на по-тъмните видове.
От розовите венчелистчета може да се приготви освен така известните вода и масло още мед, оцет, сладък сироп, да се използват в сладкарството и за аранжиране на красиви чинии. Сухи, участват в чайове и билкови смеси, а също и в сапуни, лосиони и др.
Освен естетика, употребата на розови листенца има лечебен ефект, а да не забравяме и добре известните козметични ползи.
Теменужки, глухарчета и слънце
Какво ще кажете за една салатка? С рукола, червен лук, печени чушчици, весели теменужки, сиренце и дресинг.. Добре звучи, нали? Е, теменужките, особено дребноцветните, се вписват чудесно в такива свежи летни ястия и десерти. Вкусът е подобен на маруля, а насладата за окото – неповторима.
Глухарче или жълтурче? Наред с тученицата, и този слънчев плевел придоби голяма популярност. Факт е, че всички негови части могат да се използват по един или друг начин в ястия и за лечение.
Само преди няколко години се чудехме какво да правим с мъжките цветове на тиквичките, сега си ги панираме и похапваме, но знаехте ли, че и цветовете на хамерокалисите също са идеални за тази цел?
Няма да пропуснем да споменем невените, лавандулата, латинките.
Коментари