Портокал, който изобилства от антиоксиданти и други ползи за здравето, може да се превърне в шанс за потребителите и производителите на цитрусови плодове, ако се съхранява при ниски температури, показва ново проучване на Университета на Флорида.

Плодовете са богати на антоцианини, които са свързани с различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те съдържат и други полезни фитохимикали като витамин С, флавоноиди и флавоноиди.

"Плодовете могат да развият вътрешен цвят и при подобни условия в домашни условия. Плодовете в супермаркета обаче трябва да имат добър вътрешен цвят и да са готови за консумация", казва Сархош Фариборз Хабиби, водещ автор на изследването за червените портокали.

За целите на това изследване учените събират плодове от изследователски участък.Те установили, че съхраняването на кръвните портокали при температура от 40 до 53 градуса повишава съдържанието на антоцианини, феноли и антиоксиданти. Когато понижили температурата от 43 до 46 градуса, те също така запазили твърдостта на плодовете, загубата на тегло и съдържанието на захар.

"Характеристики като твърдост са от решаващо значение за запазване на цялостното качество, текстура и вкус на „кървавите" портокали по време на съхранението", казва Хабиби.

„Кървавите" портокали получават името си от наситено червената си месеста част. Кожата им съдържа вид антиоксидантен пигмент. Плодовете се отглеждат обикновено в страни като Италия и Испания, които имат средиземноморски климат - студен, но с температура над 32 градуса - който спомага за отглеждането им. В Съединените щати тезипортокали растат предимно в Калифорния, но все още не се отглеждат с търговска цел във Флорида.

Антоцианинът се развива, когато плодовете са изложени на ниски температури между 46 и 59 градуса в продължение на поне 20 дни. Такива условия са рядкост в субтропичния климат на Флорида.