Български фермер отговаря: По този проблем пишем много често, но явно нашият читател не следи броевете на в. "Хоби фермер". Затова ще припомним отново:
При кокошките
РАЗКЪЛВАВАНЕТО НА КРЪВ СЕ НАРИЧА КАНИБАЛИЗЪМ
Започва със скубане и кълване на перата. Причините са много - едните са свързани с начина на отглеждане:
0 увеличена гъстота на птиците;
0 недостатъчен брой хранилки и поилки;
0 лоша вентилация в кокошарника.
ДРУГИТЕ ПРОИЗТИЧАТ ОТ НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ:
0 небалансирано хранене;
0 недостатъчно белтъчини в смеските;
0 намалени количества на витамин В2, калций и фосфор.
ЛОШИТЕ НАВИЦИ ЗАПОЧВАТ С КЪЛВАНЕ НА ПРЪСТИТЕ НА КРАКАТА
после следва скубане на перата по гърба, врата, крилете и опашката. Не след дълго протича кръв и това става причина
КОКОШКИТЕ ДА СЕ НАСТЪРВЯВАТ
и започват още по-яростно да се кълват една друга. Най-честото място на разкълваване е клоаката.
КАК ДА ПОСТЪПИТЕ
Отделете и изолирайте накълваните птици. Третирайте раните им с дезинфекционни разтвори - йодна тинктура, йод глицерин, с различни мехлеми и мази, някои от които съдържат и антибиотик.
ЗА ДА ЛИКВИДИРАТЕ ЛОШАТА ПРИВИЧКА
трябва да отстраните пилетата, които имат този недостатък, т. нар. канибали. Така ще предпазите останалите.
КОРИГИРАЙТЕ И ХРАНЕНЕТО
като добавите храни, съдържащи животински белтъци, витамини А и Д и минерални добавки, калций, фосфор под формата на креда, дикалциев фосфат и др.
ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КАНИБАЛИЗМА
сложете червени крушки в кокошарника - така кокошките няма да виждат разкълваните места. Другият вариант е да боядисате стъклата с червена боя.