Български фермер отговаря:
Страстоцвета или пасифлора (Passiflora) са род растения от едноименното семейство. С Трастоцветни ( Passifloracede). Известни са в цветарството с красиво цъфтящите си декоративни видове, които благодарение на прекрасните си ароматни цветове се култивират в много от страните на света като декоративни и екзотични. Цветът на тези лиани наистина не прилича на никой друг цвят в света. Той е едър, 5-делен, често с ярко обагрен околоцветник. Между него и тичинките се намира корона от лъчевидно разположени тънки нишки, които също са обагрени. Тичинките са 5, а плодникът е с 3 стълбчета, издадени много над цвета. До откриването на Америка европейците не са познавали тези растения.
Първите мисионери стъпващи в Южна Америка, виждат в необикновения и прекрасен цвят черти, символизиращи страданията на Христос и затова без да се колебаят го наричат Цветът на страданието (passus – страдание и flos- цвят). Родът Пасифлора наброява 450 вида. Тази вечнозелени лиани произхождат основно от гористите региони на Южна Америка и малка част от Северна Америка, Азия и Австралия. В естествената си среда на обитаване – тропиците, с помощта на мустачки те се катерят по дърветата и достигат до най-горните етажи на тропическите гори и така някои растения се разпространяват до 45 м на дължина. Над 60 са видовете Пасифлора, чиито плодове са ядливи.
Много от тях се култивират в тропическите страни заради плодовете. В зависимост от вида и сорта те варират по размер от слива до неголяма диня, а баграта на кората им е жълта, червена, виолетова или тъмнокафява. Вътрешната месеста част е желеобразна и богата на минерали и витамините С, В-1 и В-2. На вкус са превъзходни, освежаващи и притежават запомнящ се екзотичен аромат. Използват се при приготвяне на мултивитаминни напитки и плодови салати. В последните 1-2 години те се появиха и на нашия пазар. Опитайте ги и няма да съжалявате. Вкусните и ароматни плодове на няколко вида са широко известни под наименованието Гранадил, Пасионфрут или Маракуя. Могат да се ядат в свеж вид, а също и да се обработват.