По време на коледните пости можете да се поглезите с постни сладкиши. Приготвянето отнема малко време, а резултатът приятно ще ви изненада. Шоколадовият постен кекс със сигурност ще ви хареса.

Продукти: 250 г брашно, 200 мл топла вода, 150 г захар, 50 мл растително масло, 3 супени лъжици какао, 2 супени лъжици пудра захар, 1 чаена лъжица разтворимо кафе (сухо), 1 чаена лъжица оцет (6%), 1/2 чаена лъжица бакпулвер.

Приготвяне: В голяма купа смесете брашното и какаото. Добавете захарта и бакпулвера.

В друга купа смесете растителното масло и оцета. Добавете вода. Прибавете кафето и разбъркайте добре.

Добавете растителното масло и оцета към какаовото брашно. Разбъркайте добре.

Намажете формата за печене с растително масло и поръсете с брашно. Изсипене тестото и заравнете.

Печете във фурна, загрята до 180 градуса за около 40 минути. Проверявайте готовността с клечка за зъби.

Извадете готовия и охладен кекс от формата и поръсете с пудра захар.