Маслеността на кравето мляко, което доите, основно и пряко зависи от породата на кравата:
Джерсей дават мляко с най-висока масленост - рекордът е 14%, а средните стойности - 5,85 %;
Червена датска - масленост 4,20%;
Холщайн - 3,96%;
Монбелиард - 3,89%;
Симентал - 3,90%
като това са средните стойности на масленост в суровото мляко.
Процентът масленост в кравето мляко се колебае в зависимост от:
най-висок млеконадой - през първия месец от лактацията, понижен - на втория и третия месец, отново повишен - на четвъртия месец;
здравословното състояние на кравата - по-рядко е млякото на болните крави;
наследствеността;
денонощни колебания на маслеността (най-маслено е обедното мляко, вечерното е с по-висока масленост от сутрешното);
сезонни колебания на маслеността заради повишаване на температурите (по-висока е през зимата, отколкото през лятото);
време на отелването (млякото на отелилите се в топлите сезони крави е с по-висока масленост);
възрастта на кравата: максимална е маслеността на 6-годишните крави - 9 ккал на 1 г;
полаганите грижи, движението и качеството на хранене на кравата.
Коментари