Животновъдите настояват да се регламентира директната продажба на месо от фермите

Тази година за Великден и Гергьовден българските овцевъди ще предлагат продукцията си от агнешко месо на същите цени като през 2024 г. За пореден път ще „стиснат зъби" и няма да поискат повече за труда си, въпреки увеличените разходи за дейностите във фермите. Така средната изкупна цената на агнетата живо тегло от стопанствата в страната остава между 10 и 12 лв./кг.

„Тази година ние като производители на живи агнета имаме готовност да задоволим търсенето в цялата страна. Всички, които консумират агнешко месо, трябва да знаят, че ние задържаме цената същата каквато беше миналата година – въпреки инфлацията и увеличението на всички разходи. Средната цена на агнешкото живо тегло от фермата е 10 лв./кг. Потребителите могат да бъдат спокойни, че ние няма да увеличим цената. Оттук насетне по веригата, стойността на агнешкото се увеличава", коментира пред „Български фермер" Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди".

„Проектът на закон за агрохранителната верига, който подготви Министерство на земеделието и храните, ще даде глътка въздух на българските фермери и на потребителите. Основната цел на този закон е да се защити българският производител, да се спре натоварването на стойността на първичната фермерска продукция. На нас като земеделски производители ни омръзна да продаваме продукцията си под нейната себестойност. Най-важното нещо, което очакваме този закон да постигне, е проследяемост по цялата верига на стойността. Искаме да има контрол и прозрачност. Никой сега не ограничава надценките върху храните.

Нека спрем да се оправдаваме с Европейския съюз за проблемите, които имаме в страната. Никъде другаде в ЕС няма такъв хаос на пазара за земеделска продукция, като в България. Зад гърба на българския фермер се слага етикет на вносна продукция и се представя като произведена в България. Всички държавни институции трябва да се намесят. Българското земеделие умира, всеки ден спират работа ферми. Тук не говорим за субсидии, а за това как българският производител да остане на пазара. Трябва да се сложи ред в цялата хранителна верига.

Животновъдите ще настояват пред институциите, да се регламентира нормативно директната продажба на агнешко месо от фермите: „Искаме да дадем възможност на потребителя, да си купи месо директно от фермата. Това е пътят. Ние не искаме да влизаме в конфронтация с търговците, но ще стоим твърдо зад законопроекта за агрохранителната верига и ще го защитим."

Въпреки забраната за директни продажби от фермата, в интернет не липсват обяви от физически лица, които продават фермерска продукция на конкурентни цени. За област Варна, например, се предлага доставка до адрес на прясно агнешко на цени от 24,50 лв./кг за предна четвърт, 26,50 лв./кг за задна четвърт, 25 лв./кг за половин агне, 17 лв./кг за дроб сарма, 10 лв./бр. за главичка. Плешка, ребра и вратле се предлагат за 25 лв./кг.

Вносът от съседите се увеличава

въпреки болестите

Въпреки болестите по овцете в съседните Гърция и Румъния, вносът на агнешко месо у нас от тези държави се увеличава през 2024 г. спрямо 2023 г. съответно с 4,4% и 87%. Това показват последните данни на родната агростатистика.

С най-значителен ръст е вносът от Германия с 581% и от Нова Зеландия със 153%. Доставките от Северна Македония намаляват с 40% на годишна база до 266 тона. Общият внос от ЕС и трети страни се свива със 7,4% до 1744 т, а износът пада с 81% до 100 т. Най-значителен е отливът на доставките на българско агнешко месо за Хърватия, Германия, Румъния, Сърбия, Нидерландия. Основните дестинации за износ са Хърватия, Италия, Румъния и Молдова.

През 2024 г. в кланиците у нас са заклани общо 150,3 хил. броя дребен рогат добитък и са добити 1514 т месо, което може да се сравни съответно с 214 хил. броя животни и 2031 т месо през 2023 г. По предварителни данни на МЗХ, в първия месец на 2025 г. производството се увеличава с 66,6% спрямо година по-рано и достига 6,7 хил. броя ДРД, а добивът бележи ръст с 1,8%. В края на март 2025 г. цената на дребно е 27,75 лв./кг (14,7% ръст на годишна база, спад с 0,04% на месечна база) и се задържа на това ниво през първото тримесечие на годината, докато на едро се търгува между 25,57 лв./кг (7% ръст на годишна база, спад с 0,6% на месечна база), а живото тегло се изкупува на 11,68 лв./кг (ръст с 5% на годишна база и с 0,8% на месечна база). Като цяло цената на леки агнета до 13 кг от България е по-висока в сравнение със средната цена в Европейския съюз.

През първото тримесечие на 2025 г. фуражните смески за агнета са малко по-евтини в сравнение със същия период на 2024 г. и достигат около 870 лв./т с ДДС, а в сравнение с края на 2024 г. те са малко по-скъпи. Тенденцията е същата при фуражите за овце, където цената е около 910 лв./т с ДДС, по данни на САПИ.