Ако работите правилно, бързо ще избегнете поемането на млякото на всички миризми при кравите.

Затова трябва да доите кравата си

само с чисти и сухи ръце!

Освен това:

  • Преди доенето задължително измивайте вимето на кравата с топла вода и до сухо подсушавайте с чиста кърпа.
  • Кофата, в която доите, винаги да е добре измита.
  • Преди доенето не давайте на кравата си сено или слама, чиито миниатюрни частици и прах остават във въздуха продължително време и замърсяват млякото.
  • Помещението, в което се отглежда кравата, трябва всеки ден да се почиства и проветрява.
  • По време на доенето опашката на кравата трябва да е завързана към единия й крак.

Важно правило!

Първите струйки мляко се издояват в отделен съд.
И още:

  • Веднага след доенето млякото трябва да се прецеди и охлади бързо.
  • Издоеното мляко се съхранява в чисти, най-добре стъклени съдове при температура 3-4 градуса.

След доенето

Всички съдове, които са имали контакт с млякото, се почистват и дезинфекцират в следния ред:

  • Обилно измиване с четка и хладка вода (30-35 градуса С) за отстраняване на остатъците от млякото.
  • Измиване с топъл (50-60 градуси С) миещ разтвор (0,4% калцинирана сода или 0,15% натриева основа).
  • Изплакване с хладка вода за отстраняване на миещото средство.
  • Като дезинфектант може да се използва още:0,3% натриев хипохлорид, 0,3-0,4% хлорамин, 0,7-1,2% белина.