Началото на март е натоварен период в млечните говедовъдни ферми и изисква от стопаните допълнителни усилия за опазване на здравето на животните. Едно от нещата, които категорично не бива да се изпускат от поглед, е енергийният баланс на животните. Рискът от негативен енергиен баланс се повишава две седмици след отелването, тъй като кравата започва да дава повече мляко, докато нейният енергиен прием е ограничен. Когато една крава се опитва да задоволи своите енергийни нужди, то тогава необходимата допълнителна енергия за обезпечаване производството на мляко идва от нейните телесни резерви и тя започва да губи кондиция.

Приемът на сух фураж на една крава след отелването може да бъде около 13-15 кг и да се увеличава с 0,8 кг всяка седмица в продължение на 10 седмици след отелването. До този период е съвсем нормално кравата да бъде в енергиен дефицит, който да продължи няколко седмици след отелването. От решаващо значение е по това време на годината е, приемът на сухо вещество от кравите да се наблюдава и да не се допуска продължителен енергиен дефицит, който може да причини бърза загуба на тегло и да доведе до кетоза.

Въпреки че храненето е ограничено, от решаващо значение е да се опитате да увеличите максимално приема на сухо вещество чрез качествени фуражи, като същевременно избягвате да налагате лишения в диетата им. Храненето с пасищна трева, висококачествен силаж и концентрати е благоприятно по това време на годината.

С цел минимизиране загубата на телесна кондиция и поради продължителния негативен енергиен баланс, сухостойният период има огромно влияние, когато преминавате към хранене на дойната крава със сух фураж. Една успешна диета за сухостойна крава трябва да доведе до отелване без проблеми при мастна тъкан от 3–3,25 единици и кравата трябва да забременее възможно най-бързо.

Степента на загуба на кондиция в началото на лактацията трябва да бъде сведена до минимум, тъй като ще окаже значително влияние върху млеконадоя ѝ за следващата година. Ако една фризийска крава със средно тегло 600 кг загуби 0,5 единици мастна тъкан през първите шест седмици след отелването, това означава, че тя е отслабнала с 25 кг или 4% от нейното телесно тегло, което е значителна загуба.

Когато оценявате мастната тъкан на една крава, ключови области за проверка са мастната плътност върху кръста, плочите и костите на таза и опашката. Трябва да използвате ръката си за тази оценка. Всеки оценява кравите по различен начин, но е важно всеки път да използвате един и същи методът на оценяване, както и един и същи човек да го прави всеки път, така че всяко оценяване да е точно и да отразява представянето на стадото през преходния период.

Кравите достигат максимален прием на сухо вещество след две до четири седмици след пиковия добив на мляко. Това въздействие се свежда до минимум чрез хранене с правилната пропорция от всяка съставка и чрез балансиране на диетата. Кравите могат да произвеждат няколко допълнителни литра мляко от телесните си резерви, което затруднява определянето на това колко добре работи прилаганата диета.

Шест седмици след отелването фермерът може да има точна представа дали е осигурена достатъчно енергия от диетата или дали кравата е използвала своите резерви. Изключително важно е да се вземат проби от силажа, тъй като той съставлява значителна част от диетата в повечето ферми, където отелването става през пролетта. Повечето проби от силаж дават индикация за възможния прием на фуража.

Количеството фибри във фуража трябва да се анализира, тъй като то може да бъде ограничаващият фактор, когато става въпрос за това колко може да изяде една крава. Ако силажът не е достатъчно енергиен, кравите могат да загубят кондиция. Нивото на протеини в диетата е ключов двигател на потенциала за добив на мляко и трябва да се управлява предимно чрез паша, когато може тази пролет.

Въпреки това, производството на повече мляко и недостатъчното количество енергията в диетата може да се отрази на състоянието на кравата и да доведе до проблеми с плодовитостта. По правило кравите трябва да се хранят със следното количество концентрати на литър мляко, произведено на ден: при отглеждане на закрито 0,33 кг концентрати/литър; през нощта 0,22 кг концентрати/литър; при отглеждане на открито 0,11 кг концентрати/литър.

Приоритетът трябва да бъде увеличаването на сухото вещество в менюто на кравите в началото на лактацията, тъй като прясно отеленото животно изяжда само около половината от необходимия му прием през първата седмица след отелването. Въвеждането на сухо вещество и използването на възможности за паша, когато се появят, ще бъде приоритет за повечето ферми през следващия месец, тъй като концентратите и особено протеините, имат огромно влияние върху цената, която фермерът може да получи за млякото.

Въпреки това, когато извеждате кравите на паша, важно е да направите правилна диета и чрез внимателни опити и грешки да установите от какво имат нужда. Извеждането на кравите за няколко часа е идеалният вариант, но е важно да знаете точно с какво количество фуражи разполагате в обора, за да можете да направите корекции, когато са вътре през нощта. Прегледът на остатъците след паша и проверката дали кравите не са още гладни, ще ви помогне да решите колко добавки са необходими.
Като цяло преходният период е стресиращ за кравата, затова е важно да се приложи подходяща диета и да не се правят драстични промени, които могат да доведат до спад в производителността и загуба на кондиция.