Когато се появят видимите симптомите или повреди, щетата вече е факт и се стига до намаляване на количеството и качеството на продукцията

Успешният контрол на вредителите по зеленчуците започва с мониторинг. Обследването на полетата и визуалната преценка на нападението от болести и неприятели дава точна оценка на състоянието на културите. Използването на лепливи уловки, които са в различни цветове за отделните неприятели, показва появата им. Това е особено важно за вредители като белокрилки и трипси в оранжерии. Феромоновите уловки също „подсказват" за наличие на някои неприятели - доматен миниращ молец, видове нощенки и други.

За разлика от неприятелите, които по-лесно се установяват, при болестите това е по-трудно. Често се разчита на външни признаци като петна и пригори по листата, загиване на отделни или повече растения, повреди по плодовете и т.н. В много случаи обаче, когато се появят симптомите, щетата по реколтата вече е факт. Освен това някои от симптомите могат да са в резултат от физиологични болести, или да са свързани с проблеми от климатично естество, или пък нарушен хранителен или воден режим. Например

сходни симптоми се получават

при недостиг на хранителни вещества,

засоляване на почвата, суховеи и т.н.

Затова постоянното обследване на насажденията, с което да се установи наличието на вредители, ще осигури по-бърз контрол и съответно по-малки загуби на зеленчукова продукция. Задължително е да се наблюдават и проблемните участъци като ниски места, а също и такива, които се заливат при поройни дъждове, както и градини около, които има неподдържани участъци.

Познаването на икономически важните болести и неприятели при дадена култура, както и биологията и развитието им, е правилната стратегия в управлението на контрола им. Всеки вредител има определен праг на вредност, под него няма нужда да се води борба. При някои от болестите е много важно да се прави прогноза, която се основава на евентуална зараза, климатични условия и други условия, които съвместно провокират появата и развитието ѝ. Това позволява дадена болест да се овладее още в началото, като не се позволи тя да се разпространи и да нанесе поражения.

В контрола на вредителите

се включват и други фактори,

като използване на толерантни или устойчиви сортове и хибриди, агротехнически практики, които ги ограничават. Съвременната селекция работи за създаване на устойчивости срещу определени болести. Това обаче е доста труден, дълъг и скъп процес. Затова е не са много разработките в тази насока, а такива семена са доста по-скъпи. Агропрактиките, които позволяват ограничаване на появата и разпространението на определени вредители, са част от интегрираната растителна защита, която все повече трябва да се прилага от зеленчукопроизводителите.

Сортове

При възможност винаги е препоръчително да се използват посевен материал, който е с устойчивости. Те могат да са срещу важни болести и неприятели, както и срещу различни неблагоприятни фактори на средата. Трябва да се има предвид, че много от болестите са изключително вирулентни и бързо развиват нови щамове и раси, които може да не се покриват от устойчивостите на сорта или хибрида.
По принцип устойчивостите при домати, пипер, краставици са комплексни - те са основно срещу почвени патогени и галови нематоди.

0 При доматите се работи с патогени като фузариум, вертицилиум, корки рут, оидиум, листна плесен, тютюнево мозаичен вирус, бронзовост, галови нематоди, листни петна, кубинска и брашнеста мана, краста, краставично мозаичен вирус.

0 При пипера се цели устойчивост при тютюнево мозаичен вирус, картофен вирус Y, бронзовост, бактерийни петна.

Присаждане

През последните години в зеленчукопроизводството, основно при оранжерийното, все повече навлиза практика, при която се използват присадени растения. Прилага се при домати, краставици и пипер, които са присадени на устойчиви подложки. Така се осъществява много добър контрол срещу галови нематоди и почвени патогени.

Други предимства на присадените растения са, че те са по-устойчиви на ниски температури или друг физиологичен стрес, имат по-добро усвояване на вода и хранителни вещества, а също и по-дълъг беритбен период.

Агротехнически практики

0 Обработка на почвата

Чрез обработките се постига унищожаване и намаляване на болестите и неприятелите, които се развиват в почвата, както и на плевелите. Чрез дълбоката обработка растителните остатъци се заравят на по-голяма дълбочина, където вредителите, които са по тях загиват.

Поддържането на оптимален воден режим оказва влияние върху здравното състояние на растенията, макар и косвено. Повечето или по-малкото вода водят до намножаване и развитие на определени вредители. Например при засушаване се наблюдава нападение от трипси и паяжинообразуващи акари. С водата при гравитачно напояване се разпространява маната по пипера, която е изключително вредоносна болест. При дъждуване може да се провокират други зарази – черно гниене по зелето, бяла ръжда по спанака, както и някои бактериални болести, които при такива условия буквално „пръскат" бактерии и заразата се пренася от едно растение на друго.

В съвременното зеленчукопроизводство най-добрата практика е поливането чрез капкова система. При този начин водата се доставя около кореновата система, като не се мокри стъблото и листата. Чрез капковата система могат да се доставят и разтворими торове, както и някои продукти за растителна защита.

0 Торове

Подхранването на културите с минерални и органични торове оказва решаващо влияние върху добивите, но също така провокира и нападението на болести и неприятели. Например, най-използваният хранителен елемент - азотът, когато се внася едностранчиво, той води до развитие на повече листна маса и удължаване на вегетацията. Културите са по-изнежени, съответно по-податливи на нападение на болести и неприятели - листни въшки, белокрилки и др.

 С торенето се променя киселинността на почвата, което оказва влияние при някои вредители. Например при торене с амониев сулфат, който вкислява почвата, се намалява развитието и повредите на някои патогени като корки рут. Промяната на солевата концентрация влия и върху телените червеи. Разбира се, няма как с подаването на храна да се контролира даден вредител, но е добре да се знаят тези особености.

Не бива да се стига до видими поражения от болести, тъй като това се отразява на добива
Не бива да се стига до видими поражения от болести, тъй като това се отразява на добива
Почвата, в която се отглеждат зеленчуци, трябва да е чиста от вредители
Почвата, в която се отглеждат зеленчуци, трябва да е чиста от вредители
При някои култури се използва присаждане на разсада на по-устойчиви подложки
При някои култури се използва присаждане на разсада на по-устойчиви подложки
Неприятелите се контролират при достигане на икономически праг на вредност
Неприятелите се контролират при достигане на икономически праг на вредност