Когато се появят видимите симптомите или повреди, щетата вече е факт и се стига до намаляване на количеството и качеството на продукцията
Успешният контрол на вредителите по зеленчуците започва с мониторинг. Обследването на полетата и визуалната преценка на нападението от болести и неприятели дава точна оценка на състоянието на културите. Използването на лепливи уловки, които са в различни цветове за отделните неприятели, показва появата им. Това е особено важно за вредители като белокрилки и трипси в оранжерии. Феромоновите уловки също „подсказват" за наличие на някои неприятели - доматен миниращ молец, видове нощенки и други.
За разлика от неприятелите, които по-лесно се установяват, при болестите това е по-трудно. Често се разчита на външни признаци като петна и пригори по листата, загиване на отделни или повече растения, повреди по плодовете и т.н. В много случаи обаче, когато се появят симптомите, щетата по реколтата вече е факт. Освен това някои от симптомите могат да са в резултат от физиологични болести, или да са свързани с проблеми от климатично естество, или пък нарушен хранителен или воден режим. Например
сходни симптоми се получават
при недостиг на хранителни вещества,
засоляване на почвата, суховеи и т.н.
Затова постоянното обследване на насажденията, с което да се установи наличието на вредители, ще осигури по-бърз контрол и съответно по-малки загуби на зеленчукова продукция. Задължително е да се наблюдават и проблемните участъци като ниски места, а също и такива, които се заливат при поройни дъждове, както и градини около, които има неподдържани участъци.
Познаването на икономически важните болести и неприятели при дадена култура, както и биологията и развитието им, е правилната стратегия в управлението на контрола им. Всеки вредител има определен праг на вредност, под него няма нужда да се води борба. При някои от болестите е много важно да се прави прогноза, която се основава на евентуална зараза, климатични условия и други условия, които съвместно провокират появата и развитието ѝ. Това позволява дадена болест да се овладее още в началото, като не се позволи тя да се разпространи и да нанесе поражения.
В контрола на вредителите
се включват и други фактори,
като използване на толерантни или устойчиви сортове и хибриди, агротехнически практики, които ги ограничават. Съвременната селекция работи за създаване на устойчивости срещу определени болести. Това обаче е доста труден, дълъг и скъп процес. Затова е не са много разработките в тази насока, а такива семена са доста по-скъпи. Агропрактиките, които позволяват ограничаване на появата и разпространението на определени вредители, са част от интегрираната растителна защита, която все повече трябва да се прилага от зеленчукопроизводителите.
Сортове
При възможност винаги е препоръчително да се използват посевен материал, който е с устойчивости. Те могат да са срещу важни болести и неприятели, както и срещу различни неблагоприятни фактори на средата. Трябва да се има предвид, че много от болестите са изключително вирулентни и бързо развиват нови щамове и раси, които може да не се покриват от устойчивостите на сорта или хибрида.
По принцип устойчивостите при домати, пипер, краставици са комплексни - те са основно срещу почвени патогени и галови нематоди.
0 При доматите се работи с патогени като фузариум, вертицилиум, корки рут, оидиум, листна плесен, тютюнево мозаичен вирус, бронзовост, галови нематоди, листни петна, кубинска и брашнеста мана, краста, краставично мозаичен вирус.
0 При пипера се цели устойчивост при тютюнево мозаичен вирус, картофен вирус Y, бронзовост, бактерийни петна.
Присаждане
През последните години в зеленчукопроизводството, основно при оранжерийното, все повече навлиза практика, при която се използват присадени растения. Прилага се при домати, краставици и пипер, които са присадени на устойчиви подложки. Така се осъществява много добър контрол срещу галови нематоди и почвени патогени.
Други предимства на присадените растения са, че те са по-устойчиви на ниски температури или друг физиологичен стрес, имат по-добро усвояване на вода и хранителни вещества, а също и по-дълъг беритбен период.
Агротехнически практики
0 Обработка на почвата
Чрез обработките се постига унищожаване и намаляване на болестите и неприятелите, които се развиват в почвата, както и на плевелите. Чрез дълбоката обработка растителните остатъци се заравят на по-голяма дълбочина, където вредителите, които са по тях загиват.
Поддържането на оптимален воден режим оказва влияние върху здравното състояние на растенията, макар и косвено. Повечето или по-малкото вода водят до намножаване и развитие на определени вредители. Например при засушаване се наблюдава нападение от трипси и паяжинообразуващи акари. С водата при гравитачно напояване се разпространява маната по пипера, която е изключително вредоносна болест. При дъждуване може да се провокират други зарази – черно гниене по зелето, бяла ръжда по спанака, както и някои бактериални болести, които при такива условия буквално „пръскат" бактерии и заразата се пренася от едно растение на друго.
В съвременното зеленчукопроизводство най-добрата практика е поливането чрез капкова система. При този начин водата се доставя около кореновата система, като не се мокри стъблото и листата. Чрез капковата система могат да се доставят и разтворими торове, както и някои продукти за растителна защита.
0 Торове
Подхранването на културите с минерални и органични торове оказва решаващо влияние върху добивите, но също така провокира и нападението на болести и неприятели. Например, най-използваният хранителен елемент - азотът, когато се внася едностранчиво, той води до развитие на повече листна маса и удължаване на вегетацията. Културите са по-изнежени, съответно по-податливи на нападение на болести и неприятели - листни въшки, белокрилки и др.
С торенето се променя киселинността на почвата, което оказва влияние при някои вредители. Например при торене с амониев сулфат, който вкислява почвата, се намалява развитието и повредите на някои патогени като корки рут. Промяната на солевата концентрация влия и върху телените червеи. Разбира се, няма как с подаването на храна да се контролира даден вредител, но е добре да се знаят тези особености.




Коментари