Любимците могат да изпаднат в сезонна депресия, докато се подготвят за студеното време

Вероятно вашите четириноги другари са започнали да се „зазимяват" в подготовка за студения сезон. Това е трансформация свързана не само с физическите им данни, но и с психическата им сила. Сезонното афективно разстройство е състояние, което се свързва с прехода от топлото време на годината към хладните есенни и зимни дни. Някои четириноги наистина изпитват депресия в прехода на сезоните, като точната причина не винаги е пределно ясна. Може би сте забелязали, че вашият домашен любимец се

държи по различен начин през зимните месеци.

Сезонната им депресия, както при хората е свързана с по-кратките дни, по-слабото излагане на слънчева светлина, адаптацията към зимните условия (смяна на козината, трупане на телесна маса и т.н.). Симптомите включват безпокойство, умора, проблеми със съня (обикновено прекалено дълго спане) и глад за по-тежки, засищащи храни, напр. въглехидрати.

През есента и зимата може да забележите промени в поведението на вашия питомец , които да подсказват за такова състояние, но все още няма научни доказателства за него. Въпреки това, и котките и кучетата проявяват признаци, че страдат от безпокойство в определено време от годината. Знае се също, че сезоните оказват физиологично въздействие върху животните, включително промени в козината, съня и апетита. Тези промени теоретично биха могли да доведат до стрес при някои четириноги.

Ако имате сезонно депресивно състояние и забележите, че домашният ви любимец изглежда зле по същото време, може да се окаже, че той просто реагира на вашето настроение. Има много доказателства, че кучетата могат да разпознават човешките емоции, като въпреки стереотипите се оказва, че котките също изпитват силна емпатия към хората. Така че е напълно възможно да приема сигнали от вас, като по някакъв начин

„улавя" вашите емоции и ги предава обратно

Въпреки че не можем да попитаме домашните си любимци как се чувстват, можем да погледнем поведението им и да направим изводи. Търсете признаци на умора, сънливост, промяна в апетита, намален интерес към игри, разходки и упражнения, отдръпване/криене от членовете на семейството, или пък обратното – прекомерна потребност от тях. Разбира се, тези признаци може да са свързани с конкретно заболяване, затова се свържете с ветеринарен лекар, ако ги забележите, особено заедно с друго необичайно поведение. Ако не става въпрос за физическо състояние, вашият ветеринар може да ви даде съвет как да помогнете на животинката си. В някои случаи могат да се използват допълнително лекарства или хранителни добавки към диетата.

За щастие, има някои неща, които можете да направите у дома, за да помогнете на четириногото да преживее зимния стрес. Възможно е да откриете, че някои методи биха били от полза дори за вашето собствено психично здраве. При хората, специалистите обикновено препоръчват светлинна терапия, разговорна терапия, излагане на открито, антидепресанти и добавки с витамин D. Не всички тези методи обаче са приложими при животните - добавките с витамин D, например, могат да бъдат токсични и никога не трябва да се използват без ветеринарен контрол. А терапията с разговори е едностранен опит по очевидни причини – любимците не могат да говорят и изразяват чувствата си вербално. В сериозни случаи ветеринарите може да препоръчат антидепресанти, но има и по-прости неща, които можете да опитате като начало, например:

Светлина и излагане на открито

Не ви е необходима специална лампа - просто се опитайте да пуснете колкото се може повече естествена светлина в дома си. Отваряйте завесите и щорите рано сутрин. Изведете кучето на няколко кратки разходки (ако времето позволява) през светлата част на деня. Позволете на котката да се наслаждава на времето, прекарано на перваза на прозореца, на верандата или на открито (разбира се, под надзор).

Обогатяване на околната среда
Има няколко начина да направите света на косматия си съквартирант по-забавен и интересен, като всички те могат да подобрят състоянието му през цялата година. Целта е да създадете среда, която да му позволява да проявява инстинктивно поведение.

Можете да обогатите света на котката си, като ѝ дадете възможност да упражнява ловните си умения и да изследва вертикалното пространство. Опитайте се да инсталирате рафтове за котки на високо, ако е възможно. Съществуват и много интерактивни играчки, хранителни пъзели, които ще накарат котето да се почувства като истински ловец.

Има подобни начини да обогатите средата на кучето си, особено с хранителни пъзели и кучешки играчки. Дори само една обикновена топка, пълна с храна може да предложи стимулиращо забавление. По време на разходките не забравяйте да давате на кученцето си достатъчно време да помирише и да изследва.

Пълноценно време

Разбира се, важно е също така да прекарвате много време в общуване с вашия домашен любимец, като и двамата ще се възползвате от положителните вибрации на близкия контакт помежду ви. Повечето кучета обичат да прекарват време със своите хора и показват любовта си по няколко начина. Изградете здрава връзка от самото начало, за да установите доверие и да напаснете индивидуалните си начини на общуване.

Вашите четириноги ще се нуждаят от светлина и топлина през есента и зимата
Вашите четириноги ще се нуждаят от светлина и топлина през есента и зимата