Износът на плодове и зеленчуци от Мароко за Европейския съюз, особено на домати, горски и цитрусови плодове, се е увеличил с 5 % и надхвърля 1,5 млн. тона годишно. Това увеличение се запазва през последните три години и е много важно за мароканската икономика, тъй като стойността на този износ възлиза на около 2,5 млн. евро годишно.

Основните европейски дестинации за тези селскостопански продукти са Франция, Германия и Нидерландия, следвани от Испания и Италия.

Селскостопанският сектор на Мароко не само бележи ръст в износа, но и оказва значително влияние върху икономиката на страната, като допринася за 12 % от БВП и осигурява заетост на повече от 35 % от работната сила. Той е от съществено значение и за заетостта в селските райони.

През 2022 г. износът на селскостопански продукти представлява повече от 25% от общия износ на Мароко, което оказва положително въздействие върху търговския баланс на страната. Мароко е отделила повече от 120 000 хектара за отглеждане на домати, горски и цитрусови плодове, като се фокусира върху износа за ЕС.

Търговските споразумения между Мароко и Европейския съюз са от ключово значение за този растеж, тъй като позволяват износ на селскостопански продукти при намалени или нулеви мита. Мароко работи усилено за привеждане на производствените си стандарти в съответствие с изискванията на ЕС по отношение на качеството, фитосанитарните изисквания, безопасността на храните и устойчивостта. Това се изразява в получаването на международни сертификати като Global GAP и сертификати за устойчивост на използването на водата, включително неотдавнашния сертификат AWS (Alliance for Water Stewardship), който гарантира отговорно използване на водните ресурси.