Анализаторите на EastFruit съобщават за успешната доставка на първата партида десертно грозде от Узбекистан за САЩ. Тази първоначална пратка е тествала пазара и да оцени интереса на американските потребители към узбекското грозде. Резултатите са били положителни и са проправили пътя за по-нататъшен износ.

Историята зад тази сделка

обаче е особено интересна

Гроздето от Узбекистан е продадено чрез супермаркетите NetCost, които обслужват етнически общности. Тази сделка вероятно е била улеснена от Едуард Шнайдер, основател и главен изпълнителен директор на NetCost, който е израснал в Ташкент, Узбекистан, преди да имигрира в САЩ на 17-годишна възраст. Познаването на уникалния вкус на традиционните узбекски сортове грозде от страна на Шнайдер вероятно е изиграло роля в това начинание.

Бабата и дядото на Шнайдер, които са от еврейски произход, се преместват в Узбекистан по време на Втората световна война от Украйна и Молдова и остават там след войната. Родителите му управляват малък магазин за плодове и зеленчуци в Узбекистан. След като се преместват в САЩ, те използват опита си в търговията на дребно, за да създадат успешен бизнес, насочен към етническите общности. Сега семейство Шнайдер притежава ресторант, наречен „1001 нощ", и верига супермаркети в Бруклин, Стейтън Айлънд и Филаделфия.

Според информационна агенция Dunyo гроздето от Узбекистан е било одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), преминало е митнически контрол и фитосанитарен контрол на летището в Ню Йорк, преди да бъде продадено чрез NetCost.

Нов договор за износ

между Узбекско-американската търговска къща (Ню Йорк) и GardenCells LLC (Ташкент) улесни доставката на 1,7 тона традиционни сортове грозде, включително „Lady's Finger", „Kish-Mish", „Mercedes" и „Khusayni", за САЩ. След успешния пазарен тест Узбекистан планира да доставя по 3-4 тона десертно грозде за САЩ всяка седмица.

Доставките се извършват по въздух, тъй като Узбекистан е една от двете държави с двойна сухоземна граница в света, което се отразява на възможността за износ по море.