След Казахстан, който забрани износа на ябълки от страната, Беларус също въведе подобна забрана наскоро, съобщава EastFruit.

Забраната включва и износа за Русия. Освен ябълки, износът на лук и бяло зеле също е ограничен. Изглежда, че така нареченият „Евразийски митнически съюз" продължава да се разпада, а Русия продължава да губи възможности да се бори с нарастващата инфлация, пише изданието.

Трябва да се отбележи, че тази забрана за износ от Беларус затваря последната вратичка за реекспорт на достъпни ябълки от страни от ЕС, по-специално от Полша, към руския пазар. И това се случва в много неподходящ за Русия момент, когато борбата на централната банка на страната с инфлацията не дава никакви резултати, а цените на зеленчуците и плодовете продължават да чупят рекорди.

Освен това през 2024 г. Русия загуби значителна част от собствената си реколта от ябълки заради пролетните слани. Ето защо руските потребители вече са принудени да плащат рекордни цени за тези плодове, а с блокирането на възможностите за сенчест внос през Беларус и Казахстан ръстът на цените само ще се ускори.

В крайна сметка сега най-близките възможни доставчици на ябълки са Иран, Китай и Турция. В същото време и Иран, и Турция отдавна предпочитат да изнасят ябълките си за Близкия изток и Индия, където могат да получат по-висока цена за продукта.

Тази забрана има отрицателно въздействие и върху Полша, която продължава да зависи до голяма степен от доставките на ябълки за пазара на страната агресор. Вярно е, че през този сезон полските земеделски производители също загубиха значителна част от реколтата поради измръзване, а също така имат възможност да продадат ябълките, които обикновено отиваха на руския пазар, за преработка на сравнително добра цена. Това обаче далеч не е толкова изгодно, колкото износът за Русия, но все пак представлява известен изход от ситуацията, заключава публикацията.