85% е намалението на популациите на сладководните видове в световен мащаб

"Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо".

Това заяви пред БНР ръководителят на програма "Води" във WWF България Стоян Михов по повод новия доклад "Жива планета" на WWF, който разглежда глобалното състояние на дивата природа и заплахите пред нея.

Данните до момента сочат, че сме загубили 73% от популациите на всички гръбначни животни, което отново показва влошаване на ситуацията от преди 2 години.

Като се увеличава прецизността в доклада, цифрата става все по-тревожна и плашеща по отношение на състоянието на популациите на видовете и на биоразнообразието на планетата като цяло, отчете Михов в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му най-критичните точки са в тропичните и субтропически райони:

"В някои случаи излизат толкова плашещи, чак нереалистично изглеждащи цифри от 90-95% в Карибския регион и в Латинска Америка. Не че ги няма, но тези популации са намалели с този процент. Те може да са останали с някакви ниски бройки, но те вече не са в състояние да поддържат естественото им оцеляване в по-продължителен период от време. Това е най-плашещото. Видът не може да се каже, че е изчезнал, но той е толкова ограничен и в пространството, и като бройка размножаващи се видове, че вече е почти невъзможно да се възстанови без много сериозни усилия".

Брегът на Дунав и реката са много добър пример за това как намалява биоразнообразието и как е повлияна речната екосистема, отбеляза Стоян Михов.

"При нас се наблюдава много сериозно намаление например при есетровите риби. Те са основен вид показател за здравето на дунавската екосистема. При тях популациите от 70-та година насам са намалели с над 90%, в някои случаи 99%. Това показва една невъзможност за оцеляване на тези видове".

Климатичните промени засягат цялото земно кълбо, те са огромни по мащаб, подчерта Михов и добави, че засушаванията на едно място често са свързани с наводненията на друго.

"Ако унищожаваме природните ресурси, ние намаляваме и нашето дори икономическо и чисто финансово състояние и устойчивост на нашите общества, което води до войни и конкуренция за ресурси", предупреди той.