Последните изследвания подчертават потенциала на кръстоцветните зеленчуци за намаляване на кръвното налягане. Проучване, проведено в Австралия и публикувано в BMC Medicine, изследва въздействието на консумацията на кръстоцветни зеленчуци върху възрастни с лека хипертония.

Резултатите показват, че включването на зеленчуци като броколи, карфиол и зеле в диетата може да подпомогне регулирането на кръвното налягане.

В проучването са участвали 18 участници на възраст между 56 и 72 години с леко до умерено високо кръвно налягане. В продължение на две седмици те е трямбало да консумират по четири дневни порции кръстоцветни зеленчуци, за разлика от контролния период, в който вместо тях са били консумирани кореноплодни и тиквови зеленчуци. Резултатите показват забележимо понижение на 24-часовото брахиално систолично кръвно налягане средно с 2,5 mmHg след интервенцията с кръстоцветни зеленчуци.

Въпреки малкия размер на извадката, изследването подчертава значението на диетата за регулиране на кръвното налягане. Ема Конъли и Лорън Блеккенхорст, свързани с Изследователския институт по хранене и здравни иновации към университета „Едит Коуан", подчертават значението на изследването за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Те отбелязват, че в резултат на наблюдаваното понижение на кръвното налягане рискът от големи сърдечносъдови инциденти е потенциално по-нисък с 5%.

Кристофър Берг, кардиолог, който не участва в проучването, признава значението на избора на хранителен режим за повлияване на кръвното налягане. Той подчерта, че уникалният профил на микроелементите в кръстоцветните зеленчуци вероятно допринася за наблюдаваните положителни резултати.

Въпреки това ограниченията на проучването, включително малкият брой участници, предимно бели жени, и кратката продължителност, предполагат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези констатации сред по-разнообразна и по-голяма популация. Допълнителни проучвания биха могли също така да изследват специфичните компоненти на кръстоцветните зеленчуци, които са полезни за управлението на кръвното налягане.

Карен З. Берг, регистриран диетолог, който не участва в проучването, призова за по-широки изследвания, за да се разберат по-добре свойствата на кръстоцветните зеленчуци, които допринасят за ползите им за здравето. Тя също така сподели практически съвети за включването на тези зеленчуци в диетата, като подчерта тяхната универсалност и хранителна стойност.

В крайна сметка това проучване допринася за нарастващия брой доказателства в подкрепа на ролята на диетата за управление на кръвното налягане. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, изглежда, че кръстоцветните зеленчуци предлагат множество ползи за здравето, включително потенциал за подобряване на нивата на кръвното налягане.