"В момента има 58 хил. души, които са буквално като просяци". Това заяви пред БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев във връзка с очаквания втори транш от украинската помощ.

Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства за втори транш от т.нар. украинска помощ, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.

"На този етап това са само думи, хвърлени в различни формати. Нищо официално няма. Това е причината да поискаме официална среща с министъра на финансите и ако се наложи – и с министър-председателя", декларира Караколев.

По думите му случващото се в момента е неприятно и нередно:

"Когато държавата поеме един ангажимент пред определен сектор – тези средства ги очакват 58 хил. и повече земеделски производители - да се случва това нещо, е неприемливо".

В предаването "Преди всички" Караколев напомни, че в декларацията им от миналата седмица, в която изразяват протестна готовност, засягат не само украинската помощ, но и други плащания, както и процедури, за които земеделците настояват да бъдат съкратени като срокове.

Той даде пример с Швейцария, които са направили референдум и така са казали кое е приоритетно за държавата, като за приоритета винаги трябва да се намират пари, а за останалото – когато и колкото има.

От срещата с финансовия министър земеделците ще очакват 2 неща:

"Ясни гаранции – какво правим, как го правим и кога го правим. /.../ Искаме да чуем това не от министъра, който борави с вече преведени пари, а искаме да чуем този, който превежда парите, защото в един момент самият министър на земеделието може да стане заложник".

Симеон Караколев разглежда тези помощи като "подаяния".

Земеделците ще настояват т.нар. украинска помощ да бъде твърдо заложена в бюджета за следващата година, потвърди още той и подчерта, че такива средства ще бъдат поискани.