Предлагането на биологичен зелен лук от Мексико изглежда се променя. „През последните няколко седмици то беше плътно, но се промени значително. Не изглежда толкова свито, колкото беше", казва Даръл Бейер от The Beyer Company/Bluebird Mountain Organics, която целогодишно се снабдява със зелен лук от Мексико и също очаква последиците от урагана „Хелън", ако има такива.

Доставките са ограничени отчасти заради горещините в Мексико, които в някои региони достигнаха 115 градуса. „Те трябваше да събират реколтата през нощта и можеха да получат само толкова. Качеството беше много ниско и това определено оказа натиск върху производството", казва Бейер и добавя, че предлагането на зелен лук обикновено се свива между август и октомври.

Стабилно движение

Що се отнася до цените, те са били по-високи в диапазона от ниските до средните 30 долара, а сега отново са се понижили до 24-26 долара. „Търсенето на зелен лук е нормално. Мисля, че някои хора все още имат скъп лук. Мисля, че се опитват да изчистят малко от запасите, поради което и пазарът се понижава. Въпреки това движението е доста стабилно", казва Бейер.

В перспектива Бейер вижда, че движението ще остане стабилно, а цените отново ще станат по-постоянни. „Мисля, че към Деня на благодарността отново ще стане малко по-скъпо, но оттук до средата на октомври би трябвало да е доста стабилно", казва той.