През тази седмица в Украйна се наблюдава тенденция на повишаване на цените на едро на цвеклото за консумация, според анализатори на EastFruit. Струва си да се отбележи, че въпреки сравнително ниските нива на продажби на тези кореноплодни култури, повечето производители са решили да преразгледат цените нагоре.

От началото на тази седмица цената на цвеклото в Украйна се е повишила средно с 20%. Днес доставките се извършват на цени от 0,24-0,34 щатски долара за килограм в зависимост от качеството, размера на партидата и производствения регион. Само преди седмица ценовият диапазон в този пазарен сегмент беше 0,19-0,29 щатски долара за килограм, а продуктът се продаваше стабилно.

Основният фактор, обуславящ повишаването на цените, е, че повечето стопанства преустановяват продажбите на цвекло в очакване на по-добри пазарни цени, като складират по-голямата част от реколтата си. Те предлагат за продажба само излишъка, което води до намаляване на общото предлагане на пазара.
Понастоящем цените на цвеклото в Украйна са средно два пъти по-високи, отколкото в началото на октомври предходната година. Участниците на пазара обаче не изключват, че тенденцията на покачване на цените може да е временна. Те смятат, че по-нататъшно увеличение на цените може да стимулира земеделските производители да започнат да продават складираното цвекло, което да доведе до по-голямо предлагане и съответно до спад на цените.