Растителните заместители на месото са популярни сред вегетарианците и „тежките" флекситарианци, които ядат много малко месо. Флекситарианците, които все още ядат месо редовно или много месо, ценят заместителите му много по-малко. Това сочат резултатите от ново изследване на учени от Университета Вагенинген, Нидерландия.

В Мюриел Верен и Ханс Дагевос са анкетирали 1941 нидерландци дали планират да намалят консумацията на месо и млечни продукти през следващите години. Това показа, че 30 % планират да го направят, 20 % са дали неутрална оценка, а 50 % не са. Те са попитали хората как планират да намалят консумацията на месо. Дали щяха да ядат по-малки порции месо, да купуват заместители на месото, да заменят месото с други източници на белтъчини като бобови растения или ядки, или просто да пропуснат месото и млечните продукти?

Проучването им показа, че консуматорите са склонни най-вече да намалят порциите и да заменят червеното месо с бяло, което е положително от екологична гледна точка, но не допринася за намаляване на животинските протеини. Заместването на месото с растителни заместители се оказа най-малко популярната стратегия.

Но когато двамата изследователи са се вгледали по-внимателно в групата на потребителите, се появили съществени различия. Сред флекситарианците, които ядат месо на вечеря веднъж или два пъти седмично, заместителите на месото са популярни. Сред потребителите, които ядат месо от три до пет дни в седмицата, обаче заместителите на месото не са популярни, а твърдите потребители, които ядат месо всеки ден, изобщо не ги искат. Така че заместителите на месото на растителна основа не са популярни сред основните флекситарианци, които ядат месо половин седмица, заключават Дагевос и Верен.

Тази констатация се потвърждава, когато потребителите са били попитани коя е любимата им алтернатива на месото. Флекситарианците ценят бобовите растения, ядките, семената и гъбите по-високо от вегетарианските бургери, кюфтета или кайма.